18 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε σπίτια στα βόρεια προάστια της Αττικής συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής μετά τη σύλληψη του Ν.Μαζιώτη, καθώς διαπιστώθηκε ότι για να φτάσει στο Μοναστηράκι επιβιβάστηκε στον σταθμό Αμαρουσίου, ενώ βρέθηκε και η απόδειξη αγοράς από κατάστημα της περιοχής. Συνεχείς είναι, επίσης, οι έρευνες σε σπίτια υπόπτων για τυχόν υπόθαλψη του Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα που παραμένει εξαφανισμένη.

Τα επινίκια μιας «σπουδαίας επιτυχίας», όπως χαρακτήρισε την είσοδο του κόμματος «Η Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» στο Ευρωκοινοβούλιο, θα γιορτάσει σήμερα, Παρασκευή, στην Πλατεία Φαρνέζε της Ρώμης ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στην Ιταλία. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες σειρά συναντήσεων με φορείς και συνδικάτα στη Ρώμη, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επέκρινε τον Μ.Ρέντσι για τη θέση του σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Συνάντηση με τον Ματέο Ρέντσι θα έχει σήμερα, Παρασκευή, στη Φλωρεντία ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν το ζήτημα της ανεργίας, καθώς και η προώθηση κοινών πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας. Στην Ιταλία, και ειδικότερα στη Ρώμη, βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας.

Μετά το σάλο που έχει προκαλέσει η υπόθεση του τυφλού μαθητή Αργύρη Κουμτζή, ο οποίος προς το παρόν δεν μπορεί να φοιτήσει στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, λόγω του εσωτερικού κανονισμού του τμήματος, αλλά και της απροθυμίας του ΑΕΙ να βρει λύση, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος παρενέβη στην υπόθεση. Όπως είπε, ο 18χρονος θα σπουδάσει έχοντας δίπλα του εξειδικευμένο συνοδό, ο οποίος θα τον βοηθά όπου απαιτείται.

Εκκρεμεί η αξιολόγηση 300.000 δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας λήγει σήμερα Παρασκευή, και μόνο ελάχιστες αποφάσεις γενικών διευθυντών και δημάρχων έχουν φτάσει στο αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κόσμος: Όλοι οι 298 επιβαίνοντες στο Boeing 777 της πτήσης Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ που καταρρίφθηκε την Πέμπτη πάνω από την εμπόλεμη Ουκρανία θεωρούνται νεκροί. Τα δεδομένα για την πτήση είναι λίγα, τα στοιχεία ακόμη ελάχιστα -ακόμη και η έρευνα είναι εμπρηστικό ζήτημα λόγω του βάρους της στην ουκρανική κρίση- αλλά τα ανοικτά ζητήματα πολλά.

Την έρευνα για την πρωτοφανή εγκληματική κατάρριψη του Boeing στην ανατολική Ουκρανία περιμένουν εναγωνίως όλες οι πλευρές: Οι φιλορώσοι αυτονομιστές διαμήνυσαν στον ΟΑΣΕ ότι θα δώσουν πρόσβαση στο σημείο της συντριβής για την έρευνα, ενώ οι ΗΠΑ καλούν το Κίεβο σε παύση πυρός για διευκόλυνσή της. Πύραυλο εδάφους-αέρος βλέπουν οι ΗΠΑ, Κίεβο και φιλορώσοι αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Οι ουκρανικές υπηρεσίες δημοσίευσαν «υποκλαπείσες συνομιλίες», ανεπιβεβαίωτης γνησιότητας, που δείχνουν τους φιλορώσους ως υπεύθυνους.

Με αίμα ξεκίνησε η επόμενη φάση της κλιμάκωσης στη Γάζα, με έναν ισραηλινό στρατιώτη και 20 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης. Για πλήγματα του πυροβολικού σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας μιλούν οι κάτοικοι, με αναφορές για συγκρούσεις στις περιοχές κοντά στη διαχωριστική γραμμή. Την ανησυχία της εκφράζει η διεθνής κοινότητα, άλλους 18.000 εφέδρους θέτει σε ετοιμότητα το Ισραήλ.

Σημείο καμπής για την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης αποτελεί η συντριβή του μαλαισιανού Boeing. Το μέγεθος της τραγωδίας, καθώς και το γεγονός ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν ξένοι πολίτες, αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων και να οδηγήσουν σε διεθνείς πιέσεις για να βρεθεί λύση στην διαμάχη του Κιέβου με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο οργανισμός διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη, Eurocontrol, ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος πάνω από την ανατολική Ουκρανία είναι κλειστός, μετά την συντριβή επιβατηγού αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών που πληροφορίες αναφέρουν ότι κατερρίφθη. Μία-μία, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν την απόφασή τους να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Οικονομία: Υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014-2020.Τα επιχειρησιακά προγράμματα που υπεβλήθησαν είναι 5 τομεακά, 13 περιφερειακά και 1 πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων ανέρχεται σε  περίπου 19,89 δισ. ευρώ Ενωσιακής Συνδρομής ή 24,79 δισ. ευρώ εκτιμώμενης συνολικής δημόσιας δαπάνης.

Πτώση εκτιμάται πως κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Ιούνιο, καθώς εξασθένισε η αύξηση του κόστους των εισαγωγών λόγω του αδύναμου γιεν. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές , οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν αργότερα εντός τους έτους εάν υπάρξουν αυξήσεις μισθών. Την εκτίμηση ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο 2014 κρίνεται ως πολύ ικανοποιητική και μπορεί να οδηγήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στα 3,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός διατυπώνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.    

Αθλητισμός: Παίκτης της ΚΠΡ είναι και επισήμως ο Ρίο Φέρντιναντ, ο οποίος πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις και ανακοινώθηκε επισήμως από την νεοφώτιστη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Αίσιο τέλος είχε η παρεξήγηση του Ντάνιελ Πράνιτς με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, αφού μετά από τη συνάντηση του Κροάτη με τον Νίκο Νταμπίζα το θέμα θεωρείται λήξαν αφού ο 33χρονος αναγνώρισε το λάθος του. Την πραγματοποίηση μιας μεταγραφής ως τη Δευτέρα προανήγγειλε ο προπονητής του Ολυμπιακού Μίτσελ, μετά το τέλος του φιλικού με την Ντιναμό Κιέβου. Ο Ισπανός τεχνικός εξήγησε ότι στην αναχώρηση για τις ΗΠΑ τη Δευτέρα θα υπάρχει και νέο πρόσωπο στην ομάδα.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΙΟΥΛΙΟΥ)

64μ.Χ.: Μεγάλη φωτιά στη Ρώμη καταστρέφει τα 2/3 της πόλης. Εμπρηστής ήταν ο αυτοκράτορας Νέρων, ο οποίος μπροστά στη γενική κατακραυγή διαδίδει ότι οι χριστιανοί είναι υπαίτιοι και ξεκινά διωγμούς εναντίον τους.

1710: Πεθαίνει ο ιταλός ζωγράφος Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

1913:Με την ανακωχή που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον της Βουλγαρίας λήγει ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος.

1918:Γεννιέται ο Νέλσον Μαντέλα, ηγέτης του αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική και πρώτος Πρόεδρος της χώρας μετά την κατάργηση του απαρχάιντ.

1922:Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, κηρύσσεται η αυτονομία της Μικράς Ασίας, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1925:Ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει τον πρώτο τόμο της προσωπικής του διακήρυξης με τίτλο «Μάιν Καμπφ» («Ο αγών μου»).

1936:Με την εξέγερση του στρατηγού Φράνκο εναντίον της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης ξεκινά ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, που θα κρατήσει έως το 1939 και θα τελειώσει με την πλήρη επικράτηση του στρατηγού.

2002: Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ανακοινώνει επίσημα ότι οι αρχές προχώρησαν στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» και αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων.





Δεν υπάρχουν σχόλια: