22 Ιουλίου, 2014

Η ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ


Πριν από τέσσερα χρόνια τέτοια εποχή ο Φώτης Κουβέλης, μερικοί ακόμη βουλευτές και αρκετά στελέχη αποχωρούν από τον τότε ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν άντεχαν το πολιτικό πλαίσιο και τις θέσεις αρχής του κόμματος, που έπνιγαν τις αξίες και τις παραδόσεις της ανανεωτικής Αριστεράς. Οι δημο­σκοπήσεις της εποχής καταγρά­φουν ένα εκρηκτικό πολιτικό φαινό­μενο, με τα μεγέθη του νέου κόμμα­τος της Δημοκρα­τικής Αριστεράς που ιδρύε­ται λίγους μήνες αργότερα να σημει­ώ­­νουν ακόμη και διψήφια νούμερα.

Η δημοφιλία του κ. Κουβέλη εκτο­ξεύε­ται και το κόμμα γίνεται πόλος έλξης για παλιούς και νεότερους πολιτικούς, που βλέπουν ότι η «λογική Αριστερά» μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στον τόπο. Την ίδια εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις και χάνεται ανάμεσα στις εσωτερικές αναμετρήσεις. Οι εκλογές του 2012 ανατρέπουν τα δεδομένα, αλλά η ΔΗΜΑΡ παραμένει ως νέο κόμμα με ισχυρή καταγραφή και σημαντική κοινοβουλευτική δύναμη. Η δυστο­κία της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει κυβέρνη­ση αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές τον Μάιο του 2012 δίνει την ευκαιρία για εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Τότε η ΔΗΜΑΡ αποφασίζει και μπαίνει στην κυβέρνηση παρά τις εσωτερικές διαφωνίες. Μένει έναν χρόνο και έρχεται η κρίσιμη στιγμή τον Ιούνιο του 2013, οπότε και για την υπόθεση της ΕΡΤ αποχωρεί. Από τότε και μετά αρχίζει η πορεία κατα­στρο­­φής για την ανανεωτική Αριστερά, καθώς οι παλινωδίες της απογοητεύουν τους υποστηρικτές της. Η συνέχεια είναι ακόμη πιο θλιβε­ρή, καθώς το ολοκαύτωμα ολοκληρώ­νεται στις ευρωεκλογές και όσα ακολούθησαν.

Τώρα πια, ύστερα από αυτήν τη διαδρομή και την αμφισημία του κ. Κουβέλη το κόμμα διαλύεται και χάνει τον αυτόνομο ρόλο του στο πολιτικό παιχνίδι. Η πλειονότητα των στελεχών του και μία ισχυρή ομάδα βουλευτών υπό την ηγεσία έχουν αποφασίσει να ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει επαρκώς τους λόγους αυτής της επιστροφής, προκαλώντας την αυτονόητη αντίδραση εκείνων που επιμένουν για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ακόμη και η ειρωνική απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση διαλόγου ερμηνεύτηκε θετικά από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, σε μία ένδειξη πλήρους αδυναμίας και ηττοπάθειας που προσεγγίζει την ταπείνωση, όπως σχολίασαν, άλλωστε, και στελέχη της.

Η μικρή πικρή ιστορία της ΔΗΜΑΡ είναι διδακτική για όσους επιμένουν να θεωρούν ότι οι ευκαιρίες στη ζωή και την πολιτική είναι αμέτρητες. Η πραγματικότητα ενίοτε τιμωρεί τους αφελείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: