16 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Περικοπή της χρηματοδότησης προς τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που αρνούνται να κάνουν απογραφή του προσωπικού και της μισθοδοσίας τους προανήγγειλε την Τετάρτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της ανατροπής του καθεστώτος στον αιγιαλό στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται η ανοιχτή εκδήλωση που οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στο Μουσείο Μπενάκη. Οι εργασίες της συνάντησης θα ανοίξουν με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα (19:00).

Πιθανή επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφής σε φοιτητές που βρίσκονται σε ανώτερο του πρώτου έτους σπουδών μελετά ο υπουργός παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Να καταργηθούν τα αναλογικά διόδια της Εγνατίας Οδού και να αντικατασταθούν με μετωπικά, καθώς θεωρούνται πιο αξιόπιστα, ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν ζήτημα επιτάχυνσης στη σύναψη των συμβάσεων μεταξύ ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco και ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να «τρέξει» ταχύτερα η πώληση των σιδηροδρομικών φορέων.

Eφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με την επωνυμία Cyberkid παρουσιάζουν σήμερα, Τετάρτη, το μεσημέρι οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας και Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μαζί με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη.

Κόσμος: Αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικό προχώρησαν σε εκτεταμένη επιχείρηση για να απελευθερώσουν 458 και μέλη των οικογενειών τους που κρατούνταν παρά τη θέλησή τους και εξαναγκάζονταν σε επαιτεία. Τα εκατοντάδες παιδιά έμεναν σε άθλιες συνθήκες σε εγκαταστάσεις της λεγόμενης «Gran Familia» («Μεγάλη Οικογένεια»), κοιμούνταν στο πάτωμα και τους δινόταν πολλές φορές χαλασμένο φαγητό.

Δύο υπαλλήλους του μετρό της Μόσχας έθεσαν υπό κράτηση οι ρωσικές αρχές ως υπαίτιους για τη βλάβη στην οποία αποδίδεται ο αιματηρός εκτροχιασμός της Τρίτης. Το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άτομα θεωρείται ότι προκλήθηκε εξαιτίας ελαττωματικού διακόπτη που είχε τοποθετηθεί πρόσφατα.

Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης με την «παρείσφρηση» των ΗΠΑ στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, Μέρκελ και Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία - έστω και αν το ζήτημα βρέθηκε σε δεύτερη θέση. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για το θέμα της Ουκρανίας και των συνομιλιών με το Ιράν, αλλά ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι έγινε και αναφορά στη «συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών» των δύο χωρών.

Με τη συμμετοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου πλέον της Κομισιόν, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των«28» συναντώνται στις Βρυξέλλες σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Η συνάντηση αναμένεται να περιστραφεί, εκτός από την ατζέντα Γιούνκερ, γύρω από τις διεργασίες για το επόμενο ηγετικό δίδυμο -τους διαδόχους Ρομπάι και Άστον- αλλά και το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, με ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Το Κίεβο κάλεσε την ΕΕ να πάρει «ισχυρή θέση».

Τουλάχιστον δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους στις Φιλιππίνες εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που φέρνει ο τυφώνας Ραμασούν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν τα σπίτια τους, υπηρεσίες έκλεισαν και το ρεύμα κόπηκε σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οικονομία: Με απώλειες άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη , εν μέσω πιέσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,07% και διαμορφώνεται στα 1,3559 δολάρια. Η επιτάχυνση σειράς ζητημάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με την τρόικα το πρωί της Τετάρτης. «Τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα έχει πολλή δουλειά» δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η συνάντηση ήταν η τελευταία μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι αναχωρούν την Παρασκευή από την Αθήνα και θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο.Την μετατροπή της χρηματοδότησης που έχει λάβει η Τράπεζα Κύπρου μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) του ευρωσυστήματος σε μεσοπρόθεσμο ομόλογο αναμένεται να ζητήσει σήμερα στη Φρανκφούρτη από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Αθλητισμός: Ένα βήμα πιο κοντά προς την επιστροφή του στην Ελλάδα και ενδεχομένως στην ΑΕΚ, βρίσκεται πλέον ο Ραφίκ Τζιμπούρ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Νότιγχαμ Φόρεστ και αποτελεί βασικό μεταγραφικό στόχο της «Ένωσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλγερινός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος θέλει να τον «ντύσει» ξανά στα «κιτρινόμαυρα», όμως, σε πρώτη φάση προέκυψε διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφορικά με τους όρους του συμβολαίου.

Ο Σέρβος διεθνής ακραίος επιθετικός, Λάζαρ Μάρκοβιτς, αποτελεί και επίσημα πια, την τέταρτη μεταγραφή της Λίβερπουλ για την εφετινή περίοδο, καθώς ο σύλλογος της Premier League ανακοίνωσε την απόκτησή του από την Μπενφίκα με «μακροχρόνιο συμβόλαιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Άγνωστο είναι και το ποσό της μεταγραφής, ωστόσο οι αναφορές των περισσοτέρων βρετανικών ΜΜΕ το προσδιορίζουν κοντά στα 25 εκατ. ευρώ.

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Γιουβέντους αποτελεί ο Αντονιο Κόντε, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωταθλήτρια Ιταλίας, έπειτα με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του (συνέντευξη στην ιστοσελίδα του συλλόγου). Ο 44χρονος Ιταλός προπονητής βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία της «Μεγάλης Κυρίας» τα τελευταία τρία χρόνια και κρίνεται απόλυτα επιτυχημένος από το έργο του, αφού κατέκτησε τρεις συνεχείς φορές το Campionato. Το «ευχαριστώ» του Ανιέλι και το στίγμα του αρχηγού Μπουφόν για την επόμενη μέρα.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1969: Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» επανδρωμένο με τρεις αστροναύτες με προορισμό την Σελήνη.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1872: Roald Amundsen, Νορβηγός εξερευνητής των πόλων.

1933: Μαίρη Χρονοπούλου, ηθοποιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: