16 Ιουλίου, 2014

192 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

Επαναλαμβάνει το Ισραήλ τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ολιγόωρη διακοπή που συνοδεύτηκε από τη μονομερή αποδοχή της αιγυπτιακής πρότασης για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς δεν έχει απαντήσει ακόμη επισήμως στην πρόταση για εκεχειρία, ενώ σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες έξι ώρες εκτόξευσε περισσότερες από 50 ρουκέτες στην ισραηλινή επικράτεια. Προειδοποιήσεις Ισραήλ στη Χαμάς αν απορρίψει την πρόταση εκεχειρίας: Με κλιμάκωση των επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποιεί τη Χαμάς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι εάν η οργάνωση απορρίψει την αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός το Ισραήλ θα έχει «όλη τη διεθνή νομιμότητα» να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν αφαιρέσει μέχρι στιγμής 192 ζωές. 

Η Χαμάς δεν έχει απαντήσει επί του παρόντος επισήμως στην αιγυπτιακή πρόταση, χωρίς να κλείνει ωστόσο την πόρτα της διαπραγμάτευσης προσβλέποντας στην εξασφάλιση καλύτερων όρων για συμφωνία εκεχειρίας, ανάλογη με αυτή που τερμάτισε τις συγκρούσεις του 2012. Η πρώτη αντίδραση στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία ήλθε από την ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, η οποία μίλησε για «πρόταση παράδοσης» για να ακολουθήσει δήλωση του εκπροσώπου του ισλαμιστικού κινήματος στη Γάζα Σάμι Αμπού Ζούχρι ότι η παύση πυρός «απορρίπτεται».  Ωστόσο, ο ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς Μούσα Μοχάμεντ Αμπού Μαρζούκ αποσαφήνισε εν συνεχεία σε ανακοίνωσή του πως η διαβούλευση συνεχίζεται και επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη θέση ως προς την αιγυπτιακή πρωτοβουλία.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία δόθηκε, εν μέσω αντεγκλήσεων, το «πράσινο φως» για την αποδοχή της αιγυπτιακής πρότασης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε με κλιμάκωση των επιχειρήσεων εάν η Χαμάς απορρίψει την πρόταση και συνεχίσει τη ρίψη ρουκετών. «Εάν η Χαμάς δεν δεχτεί την αιγυπτιακή πρόταση, όπως δείχνει να πράττει, το Ισραήλ θα έχει όλη τη διεθνή νομιμότητα να διευρύνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις προκειμένου να επανέλθει η απαραίτητη ηρεμία» ανέφερε ο Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι εκλαμβάνει την πρόταση ως «ευκαιρία αποστρατιωτικοποίησης της Λωρίδας της Γάζας από πυραύλους, ρουκέτες και υπόγειες σήραγγες, μέσω της διπλωματικής οδού». 

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος είχε ήδη συνομιλία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ και επίκειται συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στη Βιέννη για διαβουλεύσεις σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει σε αυτή τη φάση επίσκεψη στη Μέση Ανατολή για να επιχειρήσει να δώσει ώθηση στις διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός. Είκοσι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά της ισραηλινής επικράτειας από τις 9.00 το πρωί της Τρίτης, ώρα έναρξης της κατάπαυσης του πυρός, βάσει της αιγυπτιακής πρότασης. 

Το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει σε νέες αεροπορικές επιδρομές εν αναμονή της τελικής θέσης της Χαμάς. Η αιγυπτιακή πρόταση -την οποία καλωσόρισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς- ορίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων της Γάζας και σειρά συναντήσεων στο Κάιρο με υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των δύο πλευρών. Οι αξιωματούχοι της Χαμάς είναι καχύποπτοι απέναντι στις διαβεβαιώσεις για χαλάρωση του αποκλεισμού. Ανάλογες υποσχέσεις είχαν ενταχθεί στους όρους της εκεχειρίας που οδήγησε στον τερματισμό των συγκρούσεων του 2012. 

Η Χαμάς επιζητά ρητές διαβεβαιώσεις ότι τα μεθοριακά περάσματα θα ανοίξουν, ειδικά το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, τη μεγαλύτερη «πύλη» της Γάζας προς τον έξω κόσμο. Η Αίγυπτος είχε περιορίσει δραστικά τις μετακινήσεις εντός και εκτός Γάζας το τελευταίο έτος μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την εκστρατεία καταστολής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η Χαμάς χρειάζεται κάποιου είδους πολιτική νίκη έπειτα από αυτή τη σύγκρουση που έχει αφαιρέσει μέχρι στιγμής 192 ζωές και έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στην στενή λωρίδα παλαιστινιακής γης που ελέγχει - και το πιθανότερο πεδίο συμβιβασμού θα ήταν κάποιου είδους χαλάρωση των ασφυκτικών οικονομικών περιορισμών για τις οποίους Ισραήλ και Αίγυπτος είναι εξίσου υπεύθυνες.

Η χαλάρωση του αποκλεισμού είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Χαμάς, κυρίως επειδή ο αιγυπτιακός «κλοιός» είχε εμποδίσει την εισροή χρημάτων και αγαθών που διακινούνταν λαθραία μέσω των εκατοντάδων τούνελ κάτω από τη μεθόριο Γάζας-Αιγύπτου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: