08 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Με την επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Κάιρο, το απόγευμα της Κυριακής, «κλειδώνουν» οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Στο επίκεντρο βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών και το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γιάννη Στουρνάρα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη αποφασιστεί ο νέος υπουργός Οικονομικών να είναι πολιτικό πρόσωπο. «Ελπίζω ότι η απάντηση στο λαϊκό μήνυμα από τις εκλογές να μην είναι ακόμη πιο πολύ ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση» δήλωσε στο Mega ο Φαήλος Κρανιδιώτης, εν όψει του αναμενόμενου ανασχηματισμού. Την Κυριακή, με την ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, θα ληφθούν οι σοβαρές αποφάσεις για την ηγεσία του κόμματος μετά την υποβολή παραίτησης από τον Φώτη Κουβέλη.

Τα περισσότερα στελέχη δεν ζήτησαν την αποχώρηση Κουβέλη, αλλά άσκησαν δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας. Σε κεντρική - ίσως και αγεφύρωτη - διαφωνία αναδείχθηκε το θέμα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οριακή άνοδο των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, καθώς και μεγαλύτερη άνοδο στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης φέρνουν τα βατά θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις Άγνωστοι έριξαν μολότοφ κοντά στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ τα ξημερώματα της Κυριακής, στη γωνία Βαλτετσίου και Χαριλάου Τρικούπη. Στο περιστατικό δεν τραυματίστηκε κανείς.

Κόσμος:Τα καθήκοντα του προέδρου της Αιγύπτου ανέβαλε ο Αμπντέλφατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος ορκίστηκε ενώπιον των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την τετραετή θητεία του. Ο Αλ Σίσι, ως στρατηγός, ήταν επικεφαλής της ανατροπής του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι πέρυσι το καλοκαίρι και κέρδισε με ισχυρή πλειοψηφία στις εκλογές ενώ το Κάιρο είχε κηρύξει «πόλεμο» στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά σε επέμβαση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον οδοφραγμάτων που έχουν στήσει Κούρδοι στο Λιτζέ της νοτιοανατολικής Τουρκίας σε διαμαρτυρία για την ανέγερση νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων. 

Στον απόηχο της απόφασης για «πρόωρη διαδοχή» στο θρόνο της Ισπανίας, μετά την παραίτηση του Χουάν Κάρλος, χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώσαν σε αρκετές πόλεις της χώρας ζητώντας τη διενέργεια δηοψηφίσματος για την κατάργηση της μοναρχίας. Συγγενείς των επιβατών της πτήσης ΜΗ370 θέλουν να προσφέρουν αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δώσει στοιχεία για την εξαφάνιση του αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που χάθηκε μυστηριωδώς ακριβώς πριν από τρεις μήνες. Η εκστρατεία για τη συλλογή του ποσού στοχεύει ειδικά σε όσους έχουν «εσωτερικές πληροφορίες από την έρευνα».

Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) κήρυξαν εκεχειρία των ένοπλων ενεργειών τους για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 15 Ιουνίου, όπως είχαν κάνει και για το πρώτο γύρο, ανέφερε ο διοικητής τους Τιμολέων Χιμένες.

Οικονομία: Επιλέγοντας την ασφαλιστική μας εταιρεία ουσιαστικά επιλέγουμε έναν μακροχρόνιο συνεργάτη από τον οποίο εξαρτάται, ανάλογα με την ασφάλιση, το μελλοντικό μας εισόδημα ή ένα κεφάλαιο στο οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση ανάγκης. Η Κύπρος πάει πολύ καλά και της αξίζουν συγχαρητήρια, πλην όμως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξη στον Φιλελεύθερο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Θαυματουργό όπλο ή συμβολική κίνηση;

Οι απόψεις των ειδικών για τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των χωρών του Νότου διίστανται. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα Ντράγκι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορική τομή, υποστήριξε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία ο επιφανής γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ.

Αθλητισμός:Σε Οδύσσεια έχει μετατραπεί το ταξίδι της Εθνικής για τη Βραζιλία, καθώς η αποστολή της γαλανόλευκης βρίσκεται ακόμα στη Νέα Υόρκη. Το αεροπλάνο που ήταν προγραμματισμένο να μεταφέρει την Ελλάδα στη Βραζιλία υπέστη βλάβη και η πτήση δεν έγινε ποτέ. Έτσι, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις της ΕΠΟ με τους ανθρώπους της FIFA και της αεροπορικής εταιρίας βρέθηκε η λύση:

Η Εθνική θα πετάξει στις 22:00 ώρα Αμερικής (05:00 ώρα Ελλάδος) και έπειτα από περίπου 12 ώρες θα φτάσει στο Ρεσίφε, έχοντας ωστόσο χάσει την προγραμματισμένη πρώτη προπόνησή της επί βραζιλιάνικου εδάφους Άμεση ήταν η απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός στην ανακοίνωση της Μπενφίκα για τον Κώστα Μανωλά. Οι Ερυθρόλευκοι περνούν στην αντεπίθεση και αναφέρουν ότι «η πάγια τακτική της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι να γνωστοποιεί συμφωνίες και όχι συζητήσεις και προτάσεις». Επίσης, τονίζεται ότι «ο Μανωλάς προφανώς δεν πωλείται ούτε με 7,5 εκατομμύρια ευρώ ούτε με 10 εκατομμύρια ευρώ, όπως ίσως κάποιοι θα επιθυμούσαν».Ευχάριστα ήταν τα νέα για τον Πάουλο Μπέντο στη προπόνηση της εθνικής Πορτογαλίας το Σάββατο επί αμερικανικού εδάφους.

Ο εκλέκτορας των Ιβήρων είδε με ικανοποίηση τον Κριστιάνο Ρονάλντο να συμμετέχει στο κανονικό πρόγραμμα, για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της προετοιμασίας εν όψει Μουντιάλ, δείχνοντας ότι ξεπερνάει την τενοντίτιδα που τον ταλαιπωρεί και τον έχει αφήσει εκτός των δύο πρώτων φιλικών της ομάδας, με Ελλάδα και Μεξικό.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΙΟΥΝΙΟΥ)

2000: Η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον στρατιωτικό ακόλουθο της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, Steven Saunders.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1810: Robert Schumann, Γερμανός συνθέτης.

1954: Μάριος Τόκας, μουσικοσυνθέτης κυπριακής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

632: Μωάμεθ, προφήτης και ιδρυτής της μουσουλμανικής θρησκείας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: