08 Ιουνίου, 2014

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΝΑΞΟΥ - ΤΗΝΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΕΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

 

Είναι γνωστό πως ο Πάπας Φραγκίσκος πιστεύει στη δύναμη της προσευχής κι αυτό είχε γίνει αντιληπτό από το Σεπτέμβριο του 2013, όταν διοργάνωσε  μία παγκόσμια πνευματική στιγμή  για να εμποδίσει  την κατάσταση της Συρίας  να μετατραπεί  σε  ένα παγκόσμιο πόλεμο. 

Τώρα ο Επίσκοπος Ρώμης ξαναχρησιμοποιεί  την ίδια δύναμη για την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων πράγμα που οι διπλωματικο-πολιτικές προσπάθειες δεν κατάφεραν  να πετύχουν  μέσα σε τόσα χρόνια. Ο Πάπας ζητά αυτή την ειρήνη απευθείας  από τον «Άρχοντα της Ειρήνης».  Σ’ αυτή την επίκληση, ο  Ποντίφικας  εμπλέκει  επίσης τους Προέδρους Mahmoud Abbas και Shimon Peres, τους οποίους και κάλεσε για μια συνάντηση προσευχής «στο σπίτι του» στο Βατικανό, πριν από δύο εβδομάδες, κατά την επίσκεψή του στους Αγίους Τόπους. 

Η πρωτοβουλία προσδιορισμένη ως «επίκληση για την Ειρήνη»  θα πραγματοποιηθεί  αργά το βράδυ  της Κυριακής 8 Ιουνίου 2014, Εορτή της Πεντηκοστής. Σε μία ενημέρωση Τύπου στο Βατικανό, ο εκπρόσωπος Τύπου, π. Federico Lombardi και ο Φραγκισκανός μοναχός, Φύλακας στους Αγίους Τόπους  π.Pizzaballa διευκρίνισαν στους δημοσιογράφους τις λεπτομέρειες αυτού του γεγονότος που τόσο αναμένεται από τους ανθρώπους καλής θέλησης. Οι δύο Αρχηγοί  Κρατών θα φθάσουν στο Βατικανό  σε διαφορετική ώρα. 

Ο κ. Peres στις 18.15 και ο κ. Αbbas – επιστρέφοντας από ταξίδι στην Αίγυπτο- στις 18.30. Διακριτικά θα γίνουν δεκτοί  στην είσοδο του κτηρίου της Αγίας Μάρθας από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο  με τον οποίο  θα έχουν μία σύντομη συνομιλία, πρώτα με τον ένα και μετά με τον άλλο στο εσωτερικό του Οίκου της Αγίας Μάρθας. Γύρω στις  18.45 και οι τρεις θα συναντηθούν στο χολ του κτηρίου της Αγίας Μάρθας , όπου θα είναι παρών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος θα φθάσει  στη Ρώμη το προηγούμενο βράδυ. 

Ο Πάπας, ο Πατριάρχης και οι δύο Πρόεδροι μαζί σε ένα μικρό λεωφορείο  θα μεταφερθούν  στο σημείο της συνάντησης, δηλαδή «σε ένα πολύ ωραίο τριγωνικό παρτέρι, μεταξύ  του οικίσκου  Πίου του 6ου , της Ακαδημίας των Επιστημών και των Μουσείων του Βατικανού, με θέα τον τρούλο  του Αγίου Πέτρου. “Μία τοποθεσία πολύ σημαντική” – όπως την χαρακτήρισε ο π. Lombardi – και “κατάλληλη για περισυλλογή”, χάρη στο ύψος των θάμνων. 

Στη συνάντηση θα είναι παρούσες και οι αντιπροσωπείες τους, η χορωδία, τα ΜΜΕ. Αφού πάρουν τη θέση τους  οι πρωταγωνιστές – ο Πάπας στο κέντρο, ο κ. Perews στα δεξιά και ο κ. Abbas στα αριστερά κι ο Πατριάρχης  σε μία ξεχωριστή έδρα – θα αρχίσει στη συνέχεια  η στιγμή της επίκλησης για την ειρήνη. Θα υπάρχει μία μουσική έναρξη, μία σύντομη παραίνεση  στα αγγλικά, θα ακολουθήσουν τρεις χρονολογικές στιγμές  των τριών Θρησκειών: πρώτα του Ιουδαϊσμού, μετά του Χριστιανισμού κι έπειτα του Ισλαμισμού. Την κάθε μία «στιγμή» θα ακολουθεί η ίδια διαδικασία: μία  ευχαριστία για τη Δημιουργία, μία αίτηση συγνώμης και μία επίκληση  για την ειρήνη. Στην Εβραϊκή στιγμή  θα χρησιμοποιηθούν κείμενα  στα εβραϊκά, στη χριστιανική στιγμή στα αγγλικά, στα ιταλικά και στα αραβικά και στη μουσουλμανική μόνο στα αραβικά. 

Μετά από αυτό το «ουσιαστικό μέρος»  της επίκλησης  για την ειρήνη θα ακολουθήσουν τρεις παρεμβάσεις: του Αγίου Πατέρα, του κ. Peres και του κ. Abbas “αναφέροντας ό,τι θεωρούν κατάλληλο για την παρούσα στιγμή και την επίκλησή τους για την ειρήνη”. Κανένας από τους τρεις δε θα μπει σε θέματα που αφορούν στην πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.  Αντιθέτως αυτή η συνάντηση επιθυμεί να είναι «μία παύση ως προς την πολιτική». «Ο Άγιος Πατέρας», είπε ο Φύλακας των Αγίων Τόπων – «δεν επιθυμεί να γίνουν συζητήσεις για τις πολιτικές υποθέσεις  της διαμάχης Ισραηλινών και Παλαιστινίων που όλοι πια γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια». 

Επιθυμεί όμως να ανοίξει και πάλι ένα δρόμο που είναι κλειστός από καιρό, “για να ονειρευθεί” και να ξαναζωντανέψει μέσα  στην καρδιά του καθενός «η επιθυμία της ειρήνης”. “Κανένας δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι μετά από αυτή τη συνάντηση  θα εξασφαλιστεί η ειρήνη στους Αγίους Τόπους», όμως «η αναμονή είναι μεγάλη»: σε όλους υπάρχει η ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει διότι όλοι κουράστηκαν πια από τα βάσανα που προκάλεσε η έλλειψη ειρήνης μεταξύ των δύο Κρατών. 

Επιστρέφοντας στη διεξαγωγή της βραδιάς στο Βατικανό, μετά τις επεμβάσεις του Πάπα Φραγκίσκου, του κ. Abbas  και του κ. Peres, η επίκληση για την ειρήνη θα σφραγιστεί  με μία θερμή κοινή χειραψία και το φύτευμα μιας ελιάς – σύμβολο της ειρήνης  - κοντά στις έδρες των τεσσάρων πρωταγωνιστών. Όλες οι αντιπροσωπείες (το πολύ είκοσι άτομα) θα περάσουν να χαιρετίσουν τον Άγιο Πατέρα,  καθώς και οι δύο Πρόεδροι και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι οποίοι στη συνέχεια θα πάνε  στο γειτονικό κτήριο της Ακαδημίας των Επιστημών για μία προσωπική συνάντηση χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών μέσων. 

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, οι δύο Πρόεδροι  θα αναχωρήσουν από το Βατικανό, ενώ  ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος  θα επιστρέψουν στον «οίκο Αγία Μάρθα». Σίγουρα η συνάντηση αυτή είναι ένα ιστορικό γεγονός χωρίς προηγούμενο.Όμως δεν πρέπει να το θεωρήσουμε ως μία «συμπροσευχή μεταξύ διαφορετικών θρησκειών» μεταξύ Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Αυτό το γεγονός θα είναι μία επίκληση για την ειρήνη την οποία θα κάνουν στο Θεό οι Εβραίοι, οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι». 

Φυσικά  δε θα είναι μια «λειτουργική πράξη» διότι αυτή δεν είναι δυνατή  μεταξύ διαφορετικών θρησκειών. Ο καλύτερος προσδιορισμός αυτών των ιστορικών στιγμών είναι: «μία επίκληση  στην οποία δε συμπροσεύχονται αλλά  είναι μαζί για να προσευχηθούν».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: