07 Ιουνίου, 2014

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία γεννά η σημερινή πρώτη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και του νεοεκλεγέντος Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο ενώ στις συζητήσεις συμμετείχαν επίσης Ομπάμα, Μέρκελ και Ολάντ. Ρώσος πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός του συναντήθηκαν το μεσημέρι στο κάστρο της Μπενουβίλ στη Νορμανδία, με αφορμή την 70η επέτειο της Απόβασης.

Λίγο πριν από το γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν κοινή συνάντηση με τον Β. Πούτιν και τον Π. Ποροσένκο.Η συνάντηση διήρκεσε ένα τέταρτο, ενώ κατά πληροφορίες από το γαλλικό προεδρικό περιβάλλον, είχε υπάρξει προετοιμασία πολλές μέρες πριν, αλλά είχε κρατηθεί μυστική, ώστε να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην υλοποίησή της.

Οι τέσσερις ηγέτες συναντήθηκαν προτού ο Αμερικάνος πρόεδρος Ομπάμα προσέλθει στο κάστρο της Μπενουβίλ. "Στη σύντομη συνομιλία τους, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ποροσένκο ζήτησαν να τερματιστεί γρήγορα η αιματοχυσία στη νοτιοανατολική Ουκρανία καθώς και οι μάχες και από τις δύο πλευρές, από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και από τους υποστηρικτές της ομοσπονδιοποίησης της Ουκρανίας", μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ Νόβαστι επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ταυτόχρονα υπήρξε και ολιγόλεπτη συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η «άτυπη» συνάντηση, επισημαίνοντας ότι διήρκησε 10 με 15 λεπτά. Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν την Τρίτη οπότε οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι θα συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη, στην Ρωσία, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο διάλογος είναι σημαντικός, οι συνομιλίες με την ρωσική κυβέρνηση είναι απαραίτητες για να αναζητήσουμε τις πιθανότητες για μια λύση στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ. «Θα αφορά στην εξεύρεση ενός εποικοδομητικού δρόμου που θα βοηθήσει να βρεθεί μια πολιτική λύση», πρόσθεσε. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και ειδικότερα στο Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών. Ένας Ουκρανός αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν φιλορώσοι αυτονομιστές κοντά στο Σλαβιάνσκ, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αντάρτες «έριξαν όλμους από μια εκκλησία εναντίον ενός σημείου ελέγχου των ουκρανικών δυνάμεων», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Σεργκίι Γιαρόβιι σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε ότι «ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: