07 Ιουνίου, 2014

ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

 

Το πρώτο εξιλαστήριο θύμα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ο Θεοχάρης, αυτός που είχε αναλάβει να μαζεύει τα δημόσια έσοδα. Ήταν κοινό μυστικό στην πιάτσα ότι «το μέγαρο Μαξίμου», δηλαδή ο Σαμαράς, του χρέωνε διάφορες «αντιλαϊκές» αποφάσεις, οι οποίες απομάκρυναν πολλούς ψηφοφόρους από την κάλπη της Ν.Δ. Κι επειδή δεν ήταν πολύ εύκολο αυτό να φορτωθεί στον Στουρνάρα, φορτώθηκε στον υφιστάμενό του. Ετσι γίνεται πάντα με τους πολιτικούς, έτσι έγινε και τώρα. Επιπλέον, ο Σαμαράς θέλει στη θέση αυτή κάποιον απολύτως ελεγχόμενο, που δεν θα του δημιουργεί προβλήματα την επόμενη περίοδο, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς προεκλογική.

Για τον καιροσκοπισμό των πολιτικών καμιά έκπληξη. Εν προκειμένω, όμως, μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί η στάση των λεγόμενων τεχνοκρατών. Διαβάζω τις δηλώσεις τόσο του Θεοχάρη όσο και του Στουρνάρα, μετά την απομάκρυνση του πρώτου και δεν ξέρω τι να πιστέψω. Ο Θεοχάρης λέει ότι παραιτήθηκε μόνος του για προσωπικούς λόγους. Έτσι, στα καλά καθούμενα; Και ποιοι είναι οι λόγοι αυτοί (κουράστηκε, έχει πρόβλημα υγείας, βρήκε άλλη δουλειά); Όλοι ξέρουμε ότι δεν λέει την αλήθεια. Δεν παραιτήθηκε μόνος του. Τον υποχρέωσε ο Σαμαράς μέσω του Στουρνάρα.

Ο Στουρνάρας, πάλι, τι είναι αυτά που γράφει στην ανακοίνωσή του; Αφού ο Θεοχάρης «υπερέβη όλους τους τεθέντες στόχους» και αφού επέδειξε «ήθος, ακεραιότητα και αίσθημα ευθύνης», γιατί τον έστειλε στο σπίτι του; Γιατί δεν είπε στον Σαμαρά «εγώ δεν διώχνω τον επιτυχημένο Θεοχάρη, αν επιμένεις φεύγω κι εγώ»; Και οι δύο - Θεοχάρης και Στουρνάρας - καταφεύγουν στα συνήθη ψέματα, γιατί «έτσι πρέπει να γίνει». Αν και τεχνοκράτες, συμπεριφέρονται όπως και οι συνήθεις πολιτικοί. Ενώ θα έπρεπε να τα βροντήξουν και να φύγουν και να κάνουν τον Σαμαρά να βγάλει γαλάζια σπυράκια.

Αυτή θα ήταν μια καθαρή, τεχνοκρατική και, κυρίως, έντιμη στάση, που να ξεχωρίζει από τις συνήθεις των πολιτικάντηδων. Για να μην το κάνουν, θα έχουν τους λόγους τους. Τους πετάνε σαν στυμμένες λεμονόκουπες και το αποδέχονται. Γιατί; Μα, γιατί είναι λεμονόκουπες πολυτελείας. Αν αληθεύουν τα διαδιδόμενα, έχουν ήδη εξασφαλίσει και οι δύο τις επόμενες θέσεις τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: