10 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Με δύο μαθήματα κατεύθυνσης, την Ιστορία και τη Φυσική, συνεχίστηκαν την Τρίτη οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους για ΑΕΙ και ΤΕΙ.    Με τα φώτα στραμμένα πάνω στον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη τελείται σε λίγη ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, την οποία απαρτίζουν 46 άτομα, με 17 νέα πρόσωπα, εκ των οποίων οι οκτώ είναι υπουργοί (Χαρδούβελης, Λοβέρδος, Κικίλιας, Βορίδης, Τασούλας, Καρασμάνης, Ντινόπουλος, Κικίλιας). Δεκατρία άτομα του νέου κυβερνητικού σχήματος προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
   
Ξεκινά ο επανέλεγχος των περίπου 40.000 συμβάσεων δημοσίων υπαλλήλων που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου (αφορά κυρίως το «νόμο Παυλόπουλου», αλλά και συμβάσεις επί υπουργίας Βάσω Παπανδρέου), μετά και την κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.  

Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο κατέληξαν τρεις αστυνομικοί, μετά από επίθεση σκύλου, που δέχτηκαν στους Αμπελόκηπους Αθηνών.Εξιτήριο από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν από το βράδυ της Δευτέρας, πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται ήδη στο σπίτι του και θα παραστεί κανονικά στην ορκωμοσία της κυβέρνησης που θα γίνει στις 3:30 το μεσημέρι.

Κόσμος: Αντάρτες έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι, καταφέροντας βαρύ πλήγμα στις ιρακινές αρχές που δείχνουν ανίκανες να σταματήσουν την προέλαση των ανταρτών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από το κοινοβουλίο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, η Άγκυρα ερευνά αναφορές πως έχουν πέσει στα χέρια των ενόπλων 28 οδηγοί φορτηγών.
   
Καταστροφικό αποδείχθηκε το κύμα κακοκαιρίας στη βορειοδυτική Γερμανία, στοιχίζοντας τη ζωή σε έξι άτομα. Μετά τον εξαιρετικά καλό καιρό του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αιφνιδιάστηκε από την οργή του καιρού, με καταιγίδες, ασταμάτητους κεραυνούς και ισχυρούς ανέμους που έφτασαν στο σημείο ακόμη και να καθηλώσουν πτήσεις.
   
Ένοπλοι επιτέθηκαν ξανά, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες, στο αεροδρόμιο στο Καράτσι, πραγματοποιώντας έφοδο σε μονάδα εκπαίδευσης της ασφάλειας του αεροδρομίου. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Μετά την ανταλλαγή πυρών με τις μονάδες ασφαλείας, η λειτουργία του αεροδρομίου αποκαταστάθηκε χωρίς ακόμη να είναι σαφές εάν υπάρχουν θύματα.
   
Οι μελλοντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης «προηγούνται του διορισμού των κορυφαίων αξιωματούχων» στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο σουηδός πρωθυπουργός μετά τη μίνι σύνοδο τεσσάρων ηγετών με κυρίαρχο θέμα τη διαμάχη για τον πρόεδρο της Κομισιόν. Επιμένει στον Γιούνκερ η καγκελάριος Ανγκ. Μέρκελ, ο βρετανός Ντ. Κάμερον αφήνει να αιωρείται η έξοδος του Λονδίνου από την ΕΕ, στη γραμμή «πρώτα η πολιτική, μετά τα πρόσωπα» και ο ολλανδός Ρούτε.
   
Η οικογένεια Κλίντον εγκατέλειψε το 2000 τον Λευκό Οίκο εντελώς χρεωκοπημένη, αποκάλυψε η Χίλαρι Κλίντον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC News. Η ίδια εξήγησε ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε να αντιμετωπίσει δικαστήρια για την υπόθεση Λιουίνσκι, δάνεια για τις σπουδές της κόρης και άλλα έξοδα.

Οικονομία: Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει την Τετάρτη στο Βερολίνο ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ και νέος - όπως όλα δείχνουν - διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Τον κ. Στουρνάρα θα συνοδεύσει στη γερμανική πρωτεύουσα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.
   
Τον απολογισμό της διετίας Ιούνιος 2012 – Ιούνιος 2014 δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εστιάζοντας στα δίδυμα πλεονάσματα, στην τραπεζική ανασυγκρότηση, στις διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογική και στην τελωνειακή διοίκηση, στη βελτίωση του ελεγκτικού έργου και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
   
Σημαντική επιτυχία κατέγραψε την Τρίτη η δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,15%, έναντι επιτοκίου 2,70% στην αντίστοιχη έκδοση του Απριλίου.

Αθλητισμός: Mετά από αρκετά χρόνια ο Στέλιος Μανωλάς αναλαμβάνει εκ νέου πόστο στην AEK. Η «Ενωση» ανακοίνωσε επίσημα ότι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της θα είναι ο προπονητής της Κ20 της ομάδας από φέτος. Η αντίστροφη μέτρηση για το Μουντιάλ της Βραζιλίας έχει ξεκινήσει για τα καλά και για την εθνική μας, που ανάμεσα στις προπονήσεις, στα βίντεο και τη γενική προετοιμασία βρίσκει στιγμές χαλάρωσης. 

Μία από αυτές ήταν και στο δείπνο της Δευτέρας, όταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, έσβησε με μία... περιπέτεια το κεράκι του για τα 26α του γενέθλια. Παράλληλα οι Έλληνες διεθνείς έκαναν διάλλειμα από το ποδόσφαιρο με λίγο μπάσκετ. Δείτε ποιοι είναι οι... καλύτεροι! Σε «ναυάγιο» φαίνεται να οδηγείται τελικά η παραμονή του Γκόρντον Σίντελφελντ στον Παναθηναϊκό.

Συγκεκριμένα αν και αρχικά, παίκτης και Ντιναμό (στην οποία ανήκει) είχαν συμφωνήσει με τους «πράσινους», ο προπονητής της ρωσικής ομάδας, που μέχρι πρότινος δεν υπολόγιζε καθόλου τον Κροάτη, ζήτησε να μην αφεθεί ελεύθερος ο παίκτης, αλλά να αξιολογηθεί μετά το Μουντιάλ.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1877: Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

1944: Οι Ναζί ισοπεδώνουν το Δίστομο και σκοτώνουν 218 κατοίκους του.

1967: Φτάνει στο τέλος του ο «πόλεμος των έξι ημερών», με θρίαμβο των Ισραηλινών επί των Αράβων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1932: Joao Gilberto, Βραζιλιάνος μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης από τους πρωτοπόρους της bossa nova.

ΘΑΝΑΤΟΙ

323 π.Χ: Μέγας Αλέξανδρος, ο ένδοξος βασιλιάς των Μακεδόνων.

1870: Ray Charles, θρυλικός τραγουδιστής της soul.


Δεν υπάρχουν σχόλια: