10 Ιουνίου, 2014

10/6/2014 - ΤΟ… ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

 

Ξεσηκώνονται οι Κρητικοί για τα χημικά της Συρίας – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στα Χανιά – Περίεργη σιωπή από την Ελληνική κυβέρνηση Συλλαλητήριο κατά των χημικών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στα Χανιά, στην οποία καλεί το Ανοιχτό Συντονιστικό όργανο, θέλοντας να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό τον αγώνα, την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διάφορες δυσάρεστες εξελίξεις... Η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο, μόλις 200 μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και των Ιονίων νησιών, με δεδομένες τις επικρατούσες φυσικο-γεωγραφικές παραμέτρους, τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή κινδύνου. 

Οι αντιδράσεις κατοίκων, φορέων, επιστημόνων και οικολογικών οργανώσεων είναι τεράστιες. Η σιγή της ελληνικής κυβέρνησης και αρκετών μέσων ενημέρωσης, εκκωφαντική. Το πέπλο σιωπής γύρω από το τεράστιο θέμα με τα χημικά της Συρίας και την υδρόλυση στις ελληνικές θάλασσες (σε διεθνή ύδατα) ενισχύει τους προβληματισμούς που απ' την πρώτη στιγμή έχουν εκφραστεί. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει προς κανέναν φορέα, η δε Βουλή και η Επιτροπή Περιβάλλοντος δείχνει να αδιαφορεί και γενικότερα έχει επιβληθεί ένα περίεργο καθεστώς συσκότισης γύρο από αυτό το θέμα. 

Το ραντεβού της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Κρητών έχει προγραμματιστεί για τις 7.30 το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Αγοράς. Η διαδήλωση είναι μέρος των διαδοχικών κινητοποιήσεων που γίνονται τους τελευταίους μήνες ενάντια στην καταστροφή των χημικών στην Μεσόγειο. "Μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη", τονίζει το Ανοιχτό Συντονιστικό και στέλνει μήνυμα: "Λέμε 'όχι' σε όλους τους πολέμους". 

Σε ανακοίνωση του το συντονιστικό κατά της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο αναφέρει: «Δηλώνουμε πως όλοι εμείς που συμμετέχουμε ότι: Μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη. Λεμε ΟΧΙ σε όλους του πολέμους». Ένας από τους επιστήμονες που έχουν διατρανώσει την αντίθεσή τους στην καταστροφή των χημικών στην περιοχή της Μεσογείου είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους κ. Βαγγέλης Πισσίας «Πριν μιλήσουμε για την στάση της Ελλάδας να χτυπήσουμε την καμπάνα για τον κίνδυνο που απειλεί τα οικοσυστήματα και την παράκτια οικονομία της κεντρο-ανατολικής Μεσογείου.

Η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο, μόλις 200 μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και των Ιονίων νησιών, με δεδομένες τις επικρατούσες φυσικο-γεωγραφικές παραμέτρους, τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή κινδύνου. Στη συνέχεια να διαχωρίσουμε την στάση της Ελλάδας, που εκφράζεται κυρίως μέσω της στάσης των πολιτών της, από την στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες μετά την εκδήλωση της κρίσης, υποκύπτουν διαρκώς στην βούληση ξένων κέντρων απόφασης».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: