24 Ιουνίου, 2014

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ 500.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ Ο ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ

 

Το «πράσινο» φως για την αποφυλάκιση με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη άναψε το δικαστικό συμβούλιο της Αθήνας. Ο επιχειρηματίας παρέμενε στη φυλακή για 19 μήνες μετά τη σύλληψη του για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων από την Proton Bank.

Όπως έγινε γνωστό, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ν’ αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής του αναφορικά με την υπόθεση της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδριαδάκη στις 15 Ιουνίου 2012. Παράλληλα, για την υπόθεση με τα «κόκκινα δάνεια» της Proton Bank, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να του επιβάλει επιπλέον τους όρους της:

α)Παραδοσης διαβατηρίου και αστυνομικής ταυτότητας στο ΑΤ.

β)Απαγόρευσης μετακίνησης εκτος του νομού Αττικής με πλωτο ή εναέριο μέσο και

γ)Υποχρεωτικής διανυκτεύρευσης εντός της κατοικείας του στη Βάρη Αττικής. Ο επιχειρηματίας νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς αντιμετώπιζε μεταξύ άλλων σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Το βούλευμα έκανε δεκτό το αίτημά του να αποφυλακιστεί λόγω της επιβαρυμένης ψυχολογικής και σωματικής υγείας του. Προ ημέρων μάλιστα ο εισαγελέας Εφετών είχε προτείνει - αναπόφευκτα λόγω παρελευσης του 18μηνου προσωρινής κράτησης - να αποφυλακιστεί με αυστηρούς όρους για την υπόθεση των επισφαλών δανείων ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ απο την Proton Bank. Ωστόσο, υπήρχε σε εκκρεμότητα η υπόθεση της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδριαδάκη, τον Ιούνιο του 2012.

Η υπόθεση με το πακέτο-βόμβα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης φέρεται να συντόνιζε με το κινητό του τηλέφωνο την απόπειρα δολοφονίας και να διέταξε την αποστολή του πακέτου-βόμβα, που έφτασε τις πρωινές ώρες της 15ης Ιουνίου του 2012 στο σπίτι του Αθηναγόρα Ανδριαδάκη στη Βουλιαγμένη.

Ο επιχειρηματίας το παρέλαβε από υπάλληλο ανθοπωλείου και μαζί μ' ένα δέμα σε συσκευασία δώρου, υπήρχε ένας λευκός φάκελος, στον οποίο αναγράφονταν το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση κατοικίας του, με πέντε μόνο λέξεις: «Από έναν παλιό σου φίλο». Όταν τελικά ο 43χρονος μπήκε στο σπίτι του κι άνοιξε το μεταλλικό κουτί, η χειροβομβίδα εξερράγη.

Η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη, που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του Ανδριαδάκη στην κοιλιακή χώρα, στη λεκάνη και στα κάτω άκρα. Για πολλούς μήνες, ο ξενοδόχος παρέμεινε στο νοσοκομείο και υπεβλήθη σε απανωτές εγχειρήσεις, ενώ υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων στα κάτω άκρα.

Από τους δικηγόρους του επιχειρηματία κατατέθηκε νέο αίτημα που αφορούσε στο 18μηνο προσωρινής κράτησης σχετικά με αυτήν την υπόθεση, το οποίο έγινε δεκτό από το Συμβούλιο Εφετών. Υπενθυμίζεται πως η αποφυλάκιση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, εφόσον υπάρξει κατάθεση της χρηματικής εγγύησης των 500.000 ευρώ, μπορεί να γίνει ακόμα και αυθημερόν.

«Μονόδρομος η μεταφορά Λαυρεντιάδη
σε ειδικά αποστειρωμένο χώρο»

Τον Φεβρουάριο το δικηγορικό γραφείο του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, το οποίο έχει αναλάβει την υπεράσπιση του γνωστού επιχειρηματία, είχε προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πελάτης του.
Η κα. Γεωργία Κούβελα-Piquet, δικηγόρος Αθηνών-Παρισίων έκανε λόγο για παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συντελούνται σε βάρος του επιχειρηματία, καθώς όπως είχε αναφέρει «η κράτηση είναι απόλυτα ασυμβίβαστη με την κατάσταση της υγείας του και συνιστά οδυνηρό βασανιστήριο».

Επικαλούμενη μάλιστα σχετικές περιπτώσεις όπου η Ελλάδα καταδικάστηκε μετά από προσφυγές για τις συνθήκες κράτησης στη χώρα, η κ. Γεωργία Κούβελα-Piquet υπογράμμισε πως «η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να αγνοήσει τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα σήμαινε εκτέλεση θανατικής ποινής χωρίς δίκη».

Τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων,
που παρουσιάστηκαν τότε, έδειξαν:

1.Πλήρη καταστροφή των άνω άκρων του και του αξονικού σκελετού του, με συνέπεια να είναι πλέον αδύνατον να ορθοστατήσει και να περπατήσει

2.Προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του από λοιμώξεις, ακόμη κι αν εισαχθεί σε νοσοκομείο ή κλινική.

«Μόνον ειδικά αποστειρωμένος χώρος είναι πλέον κατάλληλος για τον κ. Λαυρεντιάδη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση της ασθένειάς του και να σωθεί η ζωή του» είχε αναφέρει ο Σωκράτης Τσαντίρης, γιατρός Δημόσιας Υγείας και ιατροδικαστής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: