24 Ιουνίου, 2014

24/6/2014 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

 

Αύριο Τετάρτη 25η Ιουνίου θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος συγκαλείται εκτάκτως προκειμένου να εκλέξει τους νέους μητροπολίτες για τις χηρεύουσες Μητροπόλεις Φωκίδος, Ιωαννίνων, Ελασσώνος και Θεσσαλιώτιδος.
  Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ
ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία που ακολουθείται, η εκλογή νέου Μητροπολίτη γίνεται κατά την σύγκληση της Ιερά Συνόδου της Ιεραρχίας. Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης. Στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας συμμετέχουν 80 Μητροπολίτες. Αρχικά εκδίδεται ο κατάλογος με τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται για την πλήρωση της θέσης του Μητροπολίτη.

 

Στην πρώτη φάση των εκλογών οι 80 συμμετέχοντες στην Ιερά Σύνοδο, έχουν δικαίωμα τριών ψήφων. Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση βγαίνει το λεγόμενο «τριπρόσωπο» δηλαδή οι τρεις υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους. Κατόπιν διεξάγεται νέα ψηφοφορία με τους τρεις αυτούς υποψηφίους, όπου οι 80 Μητροπολίτες αυτή τη φορά ψηφίζουν μόνο έναν.

Τι ακολουθείται  μετά την εκλογή

Α)-Το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα: Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας ειδοποιείται ο νεοεκλεγμένος Μητροπολίτης να προσέλθει στο χώρο συνεδριάσεων της Ιεραρχίας. Μόλις προσέλθει ο νεοεκλεγείς θα τελεστεί κατ’ αρχήν στο χώρο συνεδριάσεων το «Μικρό Μήνυμα». 

Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Ιεραρχίας (Αρχιεπίσκοπος) προσφωνεί τον εκλεγέντα και  του ανακοινώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Στην προσφώνηση απαντά ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Μητροπολίτης, όπως αποκαλείται πλέον ο εκλεγείς και δηλώνει αν αποδέχεται το αποτέλεσμα.

Αν δεν υπάρξει αποδοχή της εκλογής η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Αμέσως μετά την αποδοχή της εκλογής τελείται το «Μεγάλο Μήνυμα». Πρόκειται για εκκλησιαστική ακολουθία, μετά το τέλος της οποίας ο εκπρόσωπος της Ιεραρχίας διαβάζει την απόφαση του Σώματος για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη, ο οποίος στη συνέχεια διαβάζει τη διαβεβαίωση αποδοχής της εκλογής του.

Τα δύο αυτά κείμενα είναι γραμμένα σε κώδικα και υπογράφονται από το νέο Μητροπολίτη, τον Αρχιεπίσκοπο και τους συμμετέχοντες Αρχιερείς.

Β)-Χειροτονία: Αν ο εκλεγείς είναι ήδη Επίσκοπος, είναι αυτονόητο ότι δεν απαιτείται χειροτονία. Εκλογή διακόνου σε θέση Μητροπολίτη, αν και τυπικά είναι δυνατή, δεν έχει πραγματοποιηθεί τα νεότερα χρόνια στην Ελλάδα  για να έχουμε 2 χειροτονίες πρώτα σε πρεσβύτερο και μετά σε επίσκοπο.

Αν βέβαια, εκλεγεί Αρχιμανδρίτης, τότε το επόμενο βήμα  είναι η χειροτονία του σε επίσκοπο. Η χειροτονία ενός επισκόπου γίνεται στη διάρκεια της  Θείας Λειτουργίας όπου είναι μια λαμπρή τελετή.. Τόσο κατά τη διάρκεια του Όρθρου όσο και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας κυριαρχούν οι ύμνοι της Κυριακής της Πεντηκοστής. 

Μετά τη δοξολογία και πριν την έναρξη της λειτουργίας ο χειροτονούμενος, κρατώντας στα χέρια του το Ιερό Ευαγγέλιο απαγγέλει το Σύμβολο της Πίστεως και  διαβάζει την Ομολογία Πίστεως. Το Μυστήριο τελείται πριν το Αποστολικό και το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, παρίστανται δε μέλη της Ιεράς Συνόδου προεξάρχοντος πάντοτε του Αρχιεπισκόπου ο οποίος προσφωνεί τον χειροτονούμενο  και ακολουθεί  η αντιφώνηση του νέου Μητροπολίτη.

Η εκλογή και χειροτονία πρέπει να γνωστοποιηθούν επισήμως στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εάν προέρχεται ο χειροτονηθείς από τις Νέες Χώρες. Γνωστοποιείται επίσης και στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ασκεί και τον έλεγχο νομιμότητας.

 Γ)-Διαβεβαίωση: Τη σκυτάλη παραλαμβάνει στη συνέχεια η Πολιτεία. Μέσα στο Μήνα περίπου από την επίσημη γνωστοποίηση πρέπει να εκδοθεί, με πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Προεδρικό Διάταγμα «περί αναγνωρίσεως και καταστάσεως» του εκλεγέντος το οποίο και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μετά την κοινοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προς την Ιεραρχία ο νέος Μητροπολίτης δίδει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων την παρακάτω διαβεβαίωση:

«Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιεροσύνη μου ότι θα εκπληρώ τη θεία χάριτι τα Αρχιερατικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους Ιερούς Αποστολικούς και Συνοδικούς Κανόνας και τας Ιεράς Παραδόσεις, διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».

Δ)-Ενθρόνιση: Η διαδικασία της ενθρονίσεως ολοκληρώνεται  με την επίσημη τελετή της ενθρόνισης στο Μητροπολιτικό Ναό της Πόλεως παρουσία του Αρχιεπισκόπου και μελών της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με τα ειωθότα η ενθρόνιση ξεκινά με την επίσημη υποδοχή του νέου Ποιμενάρχη σε κεντρικό σημείο της πόλης  από το Δήμαρχο, ο οποίος και  τον προσφωνεί, στην συνέχεια  τον προσφωνεί επίσης ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης της χηρευούσης Μητροπόλεως ο οποίος και του παραδίδει συμβολικά την Ποιμαντορική Ράβδο.

Στις προσφωνήσεις, τόσο του Τοποτηρητή όσο και του Δημάρχου, απαντά ο νέος Μητροπολίτης. Στη συνέχεια σχηματίζεται πομπή με κατεύθυνση το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό όπου ο νέος Μητροπολίτης εγκαθίσταται  στο θρόνο του για να πραγματοποιηθεί η τελετή της ενθρόνισης στη διάρκεια της οποίας, εκτός της εκκλησιαστικής ακολουθίας συμβαίνουν και τα κάτωθι:

Αρχικά διαβάζεται από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου η «Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τον Ιερό κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως» καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα.

Προσφωνήσεις απευθύνουν εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο Τοποτηρητής ή κάποιος άλλος από τους παριστάμενους Αρχιερείς, εκπρόσωπος του Ιερού κλήρου (συνήθως ο Πρωτοσύγκελος) και ενδεχομένως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου εάν ανήκει στις Νέες Χώρες, των τοπικών αρχών και άλλων φορέων.

Στο τέλος της τελετής ο νέος Μητροπολίτης  εκφωνεί τον Ενθρονιστήριο λόγο του που αποτελεί ουσιαστικά τις προγραμματικές του δηλώσεις για τη διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως που αναλαμβάνει.  

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ



 



Δεν υπάρχουν σχόλια: