10 Μαΐου, 2014

TΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ Α/Τ AEGIS USS DONALD COOK ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ SU-24 FENCER;

 

Τι πραγματικά συνέβη κατά το επεισόδιο στην Μαύρη Θάλασσα όταν ένα ρωσικό μαχητικό κρούσης της ρωσικής Ναυτικής Αεροπορίας, πραγματοποίησε επανειλημμένα εικονικές κρούσεις κατά του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS «Donald Cook» στις 12 Απριλίου.

Η φημολογία τόσο σε αμερικανικά, όσο και σε ρωσικά blog αναφέρουν ότι "Κάτι έγινε". Και αυτό το κάτι εντοπίζεται στην εφαρμογή ηλεκτρονικών αντιμέτρων από την προηγμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny-M το οποίο αποτελεί μέρος του εξοπλισμού του Su-35 και πιο ειδικά ενός από τα τρία ραντάρ του Su-35, το οποίο εκτός από αποστολές επιτήρησης εκτελεί ταυτόχρονα και ηλεκτρονικό πόλεμο εκμεταλλευόμενο την εκπομπή του στην "L" Band (ανάλογη δυνατότητα που θα προβληματίσει πολύ την ελληνική αεράμυνα έχει και το τουρκικό AWACS B-737 MESA).

Στις 10 Απριλίου 2014 το αμερικανικό πολεμικό USS «Donald Cook» εισέρχεται στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, για την εκτέλεση διάφορων ασκήσεων με τις παράκτιες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως για να στηρίξει "ψυχολογικά" τις ΝΑΤΟϊκές χώρες, της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία). Στις 12 Απριλίου, από μια ρωσική αεροπορική βάση της Κριμαίας απογειώνεται ένα άοπλο μαχητικό κρούσης Su-24 Fencer, το οποίος είναι ανάλογο ηληκιακά και τεχνολογικά με τα γερμανικά και ιταλικά Tornado IDS.

Τα όσα μεταδίδονται αναφέρουν ότι το Khibiny-M κατάφερε να εξουδετερώσει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου, περιλαμβανομένου και του CIWS Phalanx και του Aegis. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, 90' λεπτά κράτησε το όλο σκηνικό - και είναι εντυπωσιακό ότι το αμερικανικό πλοίο δεν είχε την παραμικρή εναέρια υποστήριξη από την Ρουμανία, την Βουλγαρία ή της Τουρκία - αναφέρεται ότι και ένα δεύτερο Su-24 Fencer πέταξε πάνω από το κατάστρωμα, προσομειώνοντας τον βομβαρδισμό του πλοίου – ξανά και ξανά, συνολικά 12 φορές.

Οι Αμερικανοί δεν έχουν τοποθετηθεί για την ώρα επί του ζητήματος, αν και θα μπορούσαν να είχαν διαψεύσει το συμβάν. Η σουίτα Khibiny-M αναπτύχθηκε κυρίως για την παερμβολή σε συστήματα GPS, ΙNS, και τηλεκατεύθυνσης πυραύλων εποφανείας-επιφανείας και αέρος-επιφανείας. Αναπτύχθηκε από την KNIRTI. Επιμένουμε ότι μια τοποθέτηση του αμερικανικού Ναυτικού ή του εκπροσώπου του Πενταγώνου θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις, ακόμα και αρνητικές για το θέμα. Σε τελική ανάλυση, το συμβάν φαντάζει πολύ πιο πιθανό από αυτό που θα έδειχνε κάποτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, να κατεβάσουν οι Ιρανοί ένα RQ-160 Sentinel με σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Avtobaza. To oποίο και τελικά συνέβη...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: