10 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε 31χρονος, στην προσπάθειά του να αφαιρέσει χαλκό από υποσταθμό της ΔΕΗ κοντά στην γέφυρα του Σελινούντα στο Αίγιο.  Ο 31χρονος αναρριχήθηκε σε κολώνα, αλλά την στιγμή που έκοβε τα καλώδια, έχασε την ισορροπία του, πέφτοντας αρχικά σε καλώδια του υποσταθμού και στη συνέχεια στο έδαφος. Κατά την πτώση του υπέστη ηλεκτροπληξία, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για τα συνθήματα όπως «σταθερότητα ή περιπέτεια» και « Ελλάδα ή Μέρκελ», άσκησε ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι πίσω από αυτά βρίσκονται μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο τέταρτος κατά σειρά αγώνας κλασικών σκαφών, το Spetses Classic Yacht Race, πραγματοποιείται μεταξύ 19 και 22 Ιουνίου 2014, μετά από τρεις επιτυχημένες διοργανώσεις το 2011, το 2012 και το 2013.

Κόσμος: Με νέες κυρώσεις απειλούν τη Ρωσία η Γερμανία και η Γαλλία σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Με κοινή ανακοίνωση η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ τονίζουν ότι θα η Μόσχα θα αντιμετωπίσει τις «απαραίτητες συνέπειες» αν οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία δεν διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο. Βίαια επεισόδιο σημειώθηκαν τη νύχτα σε προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από δικαστήριο. Οι αστυνομικές αρχές της Νότιας Αφρικής προχώρησαν σε 59 συλλήψεις.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης και πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων. Ο ιταλικός Άρειος Πάγος επικύρωσε την καταδίκη του πρώην γερουσιαστή του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Μαρτσέλλο Ντελ' Ούτρι, σε επτά χρόνια κάθειρξης για έξωθεν στήριξη της μαφίας. Σύμφωνα με την ιταλική Δικαιοσύνη, ο στενός φίλος και συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «είχε αδιάκοπες επαφές με την Κόζα Νόστρα από το 1974 μέχρι το 1992».

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο, Κυριακή, για την ανεξαρτησία των περιοχών τους, παρά το αίτημα του Πούτιν για αναβολή του. Στο Κίεβο αναμένεται τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μια σύγκρουση μεταξύ ενός επιβατικού αεροσκάφους και ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου, αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή τον περασμένο Μάρτιο στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA).

Στις 22 Μαρτίου ένα αεροπλάνο της εταιρείας US Airways «διασταυρώθηκε» με το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος σε υψόμετρο 700 μέτρων κοντά στο αεροδρόμιο του Ταλαχάσι, στη Φλόριντα.

Οικονομία: Την εκτίμηση ότι μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και το «γύρισμα» σε κερδοφορία ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται πιο κοντά στη διανομή μερίσματος, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλός της Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, στο «Ba2», λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και την επερχόμενη έξοδο της χώρας από το διεθνές σχέδιο οικονομικής διάσωσης.

Στη διάψευση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για αναβολή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και καθυστέρηση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η συζήτηση για τη δόση θα γίνει στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ της 28ης Μαΐου.

Αθλητισμός: Σύμφωνα με την «Nottingham Post» η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι πολύ πιθανό να αποδεσμεύσει τον Ραφίκ Τζιμπούρ. Άμεση ήταν η αντίδραση των ανθρώπων του Παναθηναϊκού στην καταγγελία του Σανκαρέ περί εναντίον του ρατσιστικού σχολίου του Λαγού. Ύστερα από επικοινωνία των δύο πλευρών δόθηκαν διευκρινήσεις για και η παρεξήγηση έλαβε τέλος.

Η τελευταία αγωνιστική διεξάγεται την Κυριακή στην Αγγλία, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με τις πιθανότητες για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας να δίνουν ως φαβορί την Μάντσεστερ Σίτι, οποία βρίσκεται δύο βαθμούς πάνω από την δεύτερη Λίβερπουλ. Στην Ισπανία μπαίνουμε στην προτελευταία αγωνιστική, όπου αν Ατλέτικο και Μπαρτσελόνα νικήσουν, τότε θα θέσουν νοκ-άουτ τη Ρεάλ και την επόμενη εβδομάδα θα παίξουν μεταξύ τους στον...τελικό της τελευταίας αγωνιστικής στο «Καμπ Νόου». 

Αντίθετα, εάν η «Μπάρτσα» χάσει έστω και ένα βαθμό, η Ατλέτικο με νίκη εξασφαλίζει πρόωρα τον τίτλο. Προς το φινάλε οδεύει και η Serie A, όπου η... μαθηματικά πρωταθλήτρια Γιουβέντους μία «στροφή» πριν από το τέλος θα αντιμετωπίσει τη Ρόμα.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΜΑΪΟΥ)

1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά Cayman στην Καραϊβική.

1902: Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα όπου αφαιρείται με επιτυχία ολόκληρο το δεξί νεφρό ασθενούς.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1899: Fred Astaire, Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός.

1905: Μάρκος Βαμβακάρης, εμβληματικός ρεμπέτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: