09 Μαΐου, 2014

ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΤΟ «ΠΑΡΤΙ» ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 

Η ΕΚΤ αποκαλύπτει ότι το πάρτι στα ομόλογα των χωρών της Περιφέρειας μαζί και της Ελλάδας - «στήθηκε» με ρωσικά κεφάλαια. 160 δισ. ευρώ «πέταξαν» από τη Μόσχα λόγω της ουκρανικής κρίσης.  Με κεφάλαια ρωσικής προέλευσης «στήθηκε» το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, όπως και των υπολοίπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας,  αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απηύθυνε ηχηρή προειδοποίηση στα κράτη της περιφέρειας συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας να μην  επαναπαύονται από την ευφορία των αγορών.

Με την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, 
έφυγαν από τη Ρωσία κεφάλαια 160 δισ. ευρώ

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, απέδωσε το «πάρτι» που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στις αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία) κατά κύριο λόγο στα κεφάλαια που έχουν φύγει από τη Ρωσία. Ο ίδιος υπολόγισε ότι με την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, έφυγαν από τη Ρωσία κεφάλαια 160 δισ. ευρώ!!!! Το μεγαλύτερο κομμάτι  των κεφαλαίων αυτών, αλλά και μέρος εκείνων που αποσύρθηκε από τις αναδυόμενες αγορές, κατευθύνθηκαν στην Ε.Ε  αναζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και ικανοποιητικές αποδόσεις που συνεχίζουν να παρέχουν τα κρατικά ομόλογα των περιφερειακών χωρών. 

Για το λόγο αυτό, ο  Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις χώρες εκείνες όπου καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος στις τιμές των ομολόγων και των μετοχών. Υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να επαναπαύονται στις «δάφνες των αγορών», χαλαρώνοντας τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση. Οπως ανέφερε το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται από την ευεξία των αγορών, δεν πρέπει να φρενάρει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλουν οι χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης. Επίσης θα πρέπει να συνεχίσουν αδιαλείπτως την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Ο κ. Ντράγκι δεν παρέλειψε ωστόσο να απευθύνει εύσημα στις χώρες που βρέθηκαν σε καθεστώς Μνημονίου για την πρόοδο που έχουν κάνει μέχρι στιγμής, αλλά και για την προοπτική ανάκαμψης των οικονομιών τους τα επόμενα χρόνια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: