09 Μαΐου, 2014

ΠΑΣΟΚ: Η «ΓΟΗΤΕΙΑ» ΤΟΥ ΑΥΤΟΓΚΟΛ

 

Σε κάποια πράγματα η πολιτική είναι ακριβώς σαν το ποδόσφαιρο. Π.χ. αυτό που πρέπει να αποφύγεις είναι το αυτογκόλ. Από αυτή την άποψη σε έναν αγώνα - πολιτικό ή ποδοσφαιρικό - ο καλύτερος σύμμαχος μπορεί να είναι ο αντίπαλος. Αν αρχίσει να σκοράρει σε βάρος του εαυτού του, καθαρίζεις. Υπάρχουν ποδοσφαιρικές ομάδες και πολιτικά κόμματα που επικράτησαν γιατί φρόντισαν γι΄ αυτό οι αντίπαλοι τους, με τα λάθη τους ή με τις αστοχίες τους. Συμβαίνει κι αυτές τις ημέρες με τα επιχειρήματα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ μέσω εκπρόσωπων του - αλλά και του πρόεδρου του.

-Πρώτο επιχείρημα είναι ότι αν δεν ψηφιστεί η «Ελιά» η κυβέρνηση θα πέσει. Αν δεν τους έχουν στείλει λουλούδια ακόμη από την Κουμουνδούρου, είναι παράλειψη. Γιατί ακριβώς εκεί εστιάζεται η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ: «Στις 25 ψηφίζουμε και στις 26 φεύγουν». Μεγαλύτερη δικαίωση αυτής της γραμμής δεν θα μπορούσε να υπάρχει.

-Το δεύτερο επιχείρημα προέκυψε από τον νεαρό βουλευτή, που κάνει χρέη υπεύθυνου Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα αν το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και της Ελιάς είναι μικρότερο από το ποσοστό του ΣΥΡIΖΑ. Κάποιος να τον προσέχει. Γιατί αυτό ακριβώς αυτό ακριβώς λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ο τελευταίος ήταν ο Γ. Σταθάκης. Αλλά και η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Βενιζέλο ότι αθροίζεται πλέον με τη ΝΔ και ο εκπρόσωπος του το επιβεβαιώνει. Όμως αν είναι να μετρηθούν μαζί τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τότε γιατί κατέβηκαν ξεχωριστά στις εκλογές; Και αν είναι να συνυπολογιστούν οι ψήφοι τους, πως είναι δυνατόν να υπάρχει προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ τους;

-Τρίτο επιχείρημα είναι η βενιζελική πρόβλεψη - την οποία προσυπέγραψε και ο Σαμαράς - ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει καμία περιφέρεια, θα πάει άσχημα στις Ευρωεκλογές και συνεπώς ο ίδιος ο Τσίπρας θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα. Αυτά αυτό ακριβώς προσπαθεί να κατοχυρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ: να χρησιμοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα ως κριτήριο για πολιτικές εξελίξεις. Να μην μπορεί δηλαδή να πει η κυβέρνηση ότι δεν θίγεται από τις επιδόσεις των δυο κομμάτων της, όσο κακές και αν είναι. Στην περίπτωση που δεν πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, τι είχε τι έχασε; Οι αντιπολιτεύσεις δεν… πέφτουν.

-Το τελευταίο επιχείρημα που ακούστηκε από το στόμα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι «οι περισσότεροι από τους υποψηφίους της Ελιάς θα μπορούσαν να είναι στο «Ποτάμι» Προφανώς το είπε εν τη ρύμη του λόγου του, όπως λέει και πολλά ακόμη μ' αυτόν τον τρόπο. Όμως, ωραία γνώμη έχει για τους υποψηφίους του, όταν θεωρεί ότι θα μπορούσαν να πολιτεύονται κι εδώ κι εκεί και παραπέρα - όπου τύχει.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: