22 Μαΐου, 2014

22/5/2014 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΑΠΟ 23 ΕΩΣ 26 ΜΑΪΟΥ

 

Τέσσερις συναντήσεις θα έχουν Οικουμ. Πατριάρχης-Πάπας στους Αγίους Τόπους-Κοινή προσευχή στον Πανάγιο Τάφο!

Τέσσερις θα είναι οι συναντήσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου κατά την προσκυνηματική τους επίσκεψη στους Αγίους Τόπους, σύμφωνα με πληροφορίες από το Βατικανό.

Αναλυτικά: Η πρώτη συνάντηση θα είναι ιδιωτική, το απόγευμα της Κυριακής 25ης Μαΐου στην έδρα της ρωμαιοκαθολικής αποστολικής αντιπροσωπείας στην Ιερουσαλήμ : Ιδιαίτερος θα είναι ο συμβολισμός αφού η συνάντησή αυτή θα λάβει χώρα στο ίδιο μέρος, στο ίδιο δωμάτιο όπου ο Πάπας Παύλος VI και  Πατριάρχης Αθηναγόρας είχαν συναντηθεί.

Μετά την ιδιωτική συνομιλία και την ανταλλαγή των δώρων, οι δύο θα υπογράψουν μια «κοινή δήλωση». Κατόπιν ο Πάπας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβούν χωριστά στον Πανάγιο Τάφο για μια οικουμενική συνάντηση, κατά την οποία θα τιμήσουν το Θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου και θα πουν το "Πάτερ Ημών" μαζί.

Σημειώνεται πως η κοινή απαγγελία της προσευχής στον ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ, ιδίως στον Πανάγιο Τάφο, είναι πρωτοφανής. Ούτε καν ο Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Πάπας Παύλος VI δεν είχαν επιχειρήσει μια κοινή δημόσια προσευχή. Στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με το ίδιο αυτοκίνητο θα μεταβούν στο Λατινικό Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, όπου θα δειπνήσουν με τους υπόλοιπους επισκόπους και την παπική συνοδεία. 

Η τέταρτη και τελευταία συνάντηση , θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, όταν ο Πάπας μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη  θα βρεθούν στο κτίριο της ορθόδοξης εκκλησίας μπροστά από το Viri Galileai στο Όρος των Ελαιών.

Συνάντηση Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο στα Ιεροσόλυμα.

Στα Ιεροσόλυμα, την ερχόμενη Κυριακή, θα συναντηθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, ύστερα από πρόταση του πρώτου.  Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο οποίος εγκαινίασε τον ναό της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Λευκωσία, τονίζει ότι η σημασία της επικείμενης συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο «έγκειται στο ότι έρχεται να επικυρώσει και να ενισχύσει την πορεία, που χάραξαν το 1964 οι προκάτοχοι τους Αθηναγόρας και Παύλος Στ΄. Εκείνη η συνάντηση ήταν σημαντικότατη, δεδομένου ότι τότε ήρθησαν τα αναθέματα μεταξύ των Εκκλησιών (Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολικοί) Ανατολής και Δύσης. Η συνάντηση εκείνη συνέβαλε στην προώθηση του θεολογικού διαλόγου. Ο διάλογος προχώρησε αρκετά και έχουν ξεπεραστεί οι προκαταλήψεις και το μίσος».

Σήμερα, σημειώνει, επικρατεί ευνοϊκό κλίμα, το οποίο βοηθά στην συνέχιση του διαλόγου για να οδηγήσει τις δύο Εκκλησίες στην ενότητα και στο κοινό ποτήριο. «Εμείς ως πιστοί του Ευαγγελίου έχουμε ηθική υποχρέωση να εργαζόμαστε προς αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ των δύο Εκκλησιών».  
 
Κατά την εκτίμηση του Πατριάρχη Θεόφιλου δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση Αθηναγόρα- Παύλου Στ΄ έγινε στα Ιεροσόλυμα και στην ίδια πόλη θα συναντηθούν μετά από 50 χρόνια οι ηγέτες της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Ο τόπος των συναντήσεων αυτών δεν είναι τυχαίος, δεδομένου ότι η Ιερουσαλήμ είναι η κοινή πηγή της χριστιανικής πίστεως, αλλά σε τελευταία ανάλυση είναι και η κοινή πηγή τριών θρησκειών, του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού και του ισλάμ.

Επιπλέον, είναι ο τόπος, όπου συναντώνται οι πιστοί και των τριών αυτών θρησκειών. Συνεπώς, η Ιερουσαλήμ αποτελεί το ορατό σημείο της ιεράς ιστορίας, η οποία ξεκινά από το Σινά με τον προφήτη Μωϋσή και κορυφώνεται με το Σταυρικό πάθος και την Ανάσταση του Χριστού στα Ιεροσόλυμα», εξηγεί και σημειώνει: «Αυτό σημαίνει ότι η ιερά ιστορία θα καταλήξει στα Ιεροσόλυμα, διότι η «εσχάτη ημέρα θα λάβει χώρα εν τόπω και χρόνω.

Τον χρόνο δεν τον γνωρίζουμε, τον τόπο όμως τον γνωρίζουμε, είναι τα Ιεροσόλυμα». Ο Πατριάχης Θεόφιλος υπογράμμισε ότι η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας είναι πλέον δεδομένο ότι θα συγκληθεί το 2016, όπως αποφάσισαν οι Προκαθήμενοι των περασμένο Μάρτιο στο Φανάρι.

Ιστορική η συνάντηση Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου στα Ιεροσόλυμα

Αναμένεται να στείλουν κοινό μήνυμα ειρήνης προς τη Μ. Ανατολή και τον κόσμο Ιστορικής σημασίας συνάντηση θα έχουν την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα στα Ιεροσόλυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος. Την πρωτοβουλία των συναντήσεων είχε ο κ. Βαρθολομαίος σε ανάμνηση της συνάντησης των προκατόχων τους, Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και Πάπα Παύλου Στ΄, που έγινε πριν 50 χρόνια πάλι στα Ιεροσόλυμα και ήταν η πρώτη μεταξύ προκαθημένων Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 1054.

Εκκλησιαστικές πήγες από το Φανάρι, το Βατικανό και τα Ιεροσόλυμα ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι δύο πνευματικοί ηγέτες του χριστιανικού κόσμου «είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στο δρόμο της αγάπης, που εγκαινιάστηκε πριν από 50 χρόνια από τους προκατόχους μας, με πνεύμα πίστης στην αλήθεια του Ευαγγελίου». Επίσης, σημειώνουν ότι θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για τον κόσμο να δει μια κοινή προσέγγιση προς τους υποφέροντας χριστιανούς σε πολλά μέρη της γης.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να στείλουν κοινό μήνυμα ειρήνης προς την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και σε όλο τον κόσμο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα φθάσει στα Ιεροσόλυμα το απόγευμα της Παρασκευής και μετά θα ψαλεί δοξολογία στον πανίερο ναό της Αναστάσεως. Το Σάββατο, θα μεταβεί στην Βηθλεέμ και το πρωί της Κυριακής θα συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον ναό της Αναστάσεως, όπου βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού.

Ο Πάπας θα φθάσει το πρωί της Κυριακής στη Βηθλεέμ, όπου θα προστεί Θείας Λειτουργίας στην πλατεία μπροστά από τον ναό της Γέννησης. Επίσης, θα συναντηθεί με οικογένειες Παλαιστινίων και παιδιά προσφύγων. Νωρίς το απόγευμα, θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στις 19:00 ( ώρα Ελλάδος) στον ναό της Αναστάσεως θα γίνει οικουμενική σύναξη με τη συμμετοχή εκπροσώπων διαφόρων θρησκειών. Πατριάρχης και Πάπας θα συναντηθούν και πάλι τη Δευτέρα. Ο κ. Βαρθολομαίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον ηγέτη της Παλαιστίνης. Ανάλογες συναντήσεις θα έχει και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Χίλιοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι για τη συνάντηση

Η συνάντηση Βαρθολομαίου- Φραγκίσκου αναμένεται διεθνώς με μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη, για την κάλυψη της έχουν διαπιστευθεί χίλιοι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. H ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε άρθρο του Aλμπέρτο Μελόνι, ειδικού σε εκκλησιαστικά ζητήματα, με τίτλο «Το ταξίδι του Φραγκίσκου στην Ιερουσαλήμ για την ενότητα των χριστιανικών Εκκλησιών». Το άρθρο επικεντρώνεται στην προγραμματισμένη συνάντηση στους Αγίους Τόπους του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο «εκπρόσωπο» όπως τον χαρακτηρίζει «του αρχαιότερου χριστιανικού δόγματος απ΄ όσα είναι παρόντα στην Αγία Πόλη».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται, στη συνέχεια, στα θεολογικά κι εκκλησιολογικά θέματα που ακόμη χωρίζουν τις δυο Εκκλησίες. Το πρώτο που αναφέρει είναι η διένεξη περί εκπόρευσης του Αγίου Πνεύματος: «Δηλαδή εκείνο το δόγμα περί Αγίου Πνεύματος σύμφωνα με το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Στον Μεσαίωνα, στον τύπο αυτό προσετέθη ένα «filioque» (και εκ του Υιού) και αυτή η μορφή επικράτησε στη Δύση». Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος αναφέρει το εκκλησιολογικό θέμα: «Όλοι οι χριστιανοί συμφωνούν ότι η Εκκλησία της Ρώμης κατέχει το πρωτείο στην αγάπη. Αλλά για τις δικαιοδοσίες του Πάπα επικρατεί ακόμη διαφωνία που δύσκολα γεφυρώνεται».

Επάνω στο θέμα αυτό, συνεχίζει ο αρθρογράφος, «ενδέχεται να επιφυλάσσονται ευχάριστες εκπλήξεις, εάν η θεολογική ακρίβεια συνδυαστεί με έναν έξυπνο διάλογο». Ως προς αυτό, ο Μελόνι παραπέμπει στο σημαντικό έργο «Primacy in the Church from Vatican I to Vatican II. An Orthodox Perspective» (Το Πρωτείο στην Εκκλησία από την Πρώτη στη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού. Μια Ορθόδοξη Θεώρηση) του Μεγάλου Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μάξιμου Βγενόπουλου, που κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου.

Ο Ιεροδιάκονος ασκεί κριτική στους ορθόδοξους, που δεν έδειξαν να κατανοούν τα νεωτεριστικά στοιχεία της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού, κυρίως στο πλαίσιο μιας «εκκλησιολογικής ανανέωσης». Κυρίως όμως, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι ακριβώς «οι μεγάλοι θεολόγοι της ορθοδοξίας- από τον Ρώσο Αφανάσιεφ, τον θεωρητικό της Εκκλησίας της Ευχαριστίας, έως τον Έλληνα Ζηζιούλα, ίσως τον μεγαλύτερο ζώντα χριστιανό θεολόγο, έδειξαν πόσο θεολογικά ανεπαρκείς ήταν οι αρνητικές αντιδράσεις.

Η καλύτερη χριστιανική θεολογία δεν πρεσβεύει πράγματι την αντιπαράθεση, αλλά την αμοιβαία συμπλήρωση ανάμεσα στο πρωτείο και τη συνοδικότητα, σε κάθε επίπεδο, τοπικό, πατριαρχικό, καθολικό». Κατά τον Μελόνι, η «μαξιμαλιστική ερμηνεία της Πρώτης Συνόδου του Βατικανού δεν είναι πλειοψηφική ανάμεσα στους καθολικούς και προπαντός σήμερα η πολιτική της Ρώμης αποσκοπεί στην απαλλαγή του παπικού αξιώματος από κάθε λανθασμένη αυτοκρατορική ερμηνεία».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
ΚΑΙ ΠΑΠΑ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ἐνημερώνει γενικς περί τς προγραμματιζομένης πισκέψεως τς Α.Π. το Οκουμενικο Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ες τό Πατριαρχεον εροσολύμων διά τήν Συνάντησιν Ατο μετά το γιωτάτου Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκου πί τ συμπληρώσει πεντηκονταετίας πό τς συναντήσεως ες τά εροσόλυμα το μακαριστο Οκουμενικο Πατριάρχου θηναγόρου μετά το Πάπα Παύλου το ΣΤ’, πιφυλασσομένη νά συμπληρώσ τήν νημέρωσιν ατς κατά τήν πραγματοποίησιν τς πισκέψεως Ατς. 

Α.Π. Οκουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαος μετά τς τιμίας Ατο Συνοδείας, συμφώνως πρός τό πρόγραμμα, τό συνταχθέν πό το Οκουμενικο Πατριαρχείου τ συνεργασί το Πατριαρχείου εροσολύμων, θά φιχθ ες τήν ερουσαλήμ τήν Παρασκευήν, 10ην /23ην Μαου 2014. 

Τό σπέρας τς μέρας ταύτης, τήν 6.30 μ.μ. θερινήν ραν Παναγιώτατος Οκουμενικός Πατριάρχης θά προεξάρξ τς Δοξολογίας πί τ φίξει Ατο ες τόν Πανίερον Ναόν τς ναστάσεως, παρουσί το Μακαριωτάτου Πατριάρχου εροσολύμων κ. Θεοφίλου καί κολούθως θά τιμηθ δι’ ποδοχς ες τό Πατριαρχεον. εσοδος διά τούς πιστούς ες τό γεγονός τοτο θά εναι λευθέρα. 

Τήν πομένην, Σάββατον, 11ην /24ην Μαου 2014, καί περί ραν 11.00 π.μ. θερινήν Α.Π. Οκουμενικός Πατριάρχης θά πισκεφθ τήν Βασιλικήν τς Γεννήσεως καί τό Θεοδέγμον Σπήλαιον τς Βηθλεέμ, νθα θά πιφυλαχθ Ατ θερμή ποδοχή πό το ν Βηθλεέμ Πατριαρχικο πιτρόπου Σεβασμιωτάτου ρχιεπισκόπου ορδάνου κ. Θεοφυλάκτου τ λευθέρ συμμετοχ κλήρου καί λαο καί νθα θά προεξάρξ Δοξολογίας. 

Τήν Κυριακήν, 12ην /25ην Μαου 2014, πό 7.00 π.μ. θερινς ρας, Α.Π. Οκουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαος θά προεξάρξ Πατριαρχικο καί Πολυαρχιερατικο Συλλειτούργου ες τό Καθολικόν το Πανιέρου Ναο τς ναστάσεως, συλλειτουργοντος τς Α.Θ.Μ. το Πατρός μν καί Πατριάρχου εροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, τν Συνοδν ρχιερέων το Οκουμενικο Θρόνου, τν Συνοδν ρχιερέων το Πατριαρχείου εροσολύμων, ερέων καί διακόνων, παρουσί το Γενικο Προξένου τς λλάδος ες τά εροσόλυμα κ. Γεωργίου Ζαχαριουδάκη, τν συνοδν το Παναγιωτάτου τν ξ μερικς καί ξ λλάδος φίλων το Οκουμενικο Πατριαρχείου, τ συμμετοχ πιστο λαο, διά τόν ποον εσοδος θά εναι λευθέρα πό τς Νέας Πύλης διά τς δο τν γίων ρχαγγέλων –St Francis –Hanke- Μονς γίου Χαραλάμπους, Μπάμπ Χάν λ-ζέτ, – Mouristan καί τς Πύλης τς εσόδου το Μετοχίου τς Γεθσημανς.
  
μα τ πολύσει τς θείας Λειτουργίας πιστός λαός παρακαλεται νά ποχωρήσ το Ναο τς ναστάσεως, λόγ τν μέτρων σφαλείας τς σραηλινς στυνομίας διά τό πικείμενον γεγονός ν τ Να τς ναστάσεως, τς συναντήσεως δηλονότι το γίωτάτου Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκου καί το Παναγιωτάτου Οκουμενικο Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. 

Διά τήν συνάντησιν ταύτην Παναγιώτατος Οκουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαος θά προσέλθ πό το Πατριαρχείου εροσολύμων μετά το Μακαριωτάτου Πατριάρχου εροσολύμων κ. Θεοφίλου ες τήν αλήν το Ναο τς ναστάσεως πό τήν Πύλην τς γίας λένης διά τόν σπασμόν τς ερήνης καί κολούθως διά προσευχήν εχαριστίας νώπιον το Κουβουκλίου το Παναγίου Τάφου συμφώνως πρός τό πρόγραμμα τό συνταχθέν πό το Πατριαρχείου εροσολύμων καί τς δελφότητος τν Φραγκισκανν. 

Ες τό γεγονός τοτο δύνανται νά συμμετάσχουν μόνον ο χοντες πρόσκλησιν, συμμορφούμενοι πρός τάς δηγίας, τάς ναγραφομένας ν τ προσκλήσει. 
 
Τήν Δευτέραν, 13ην /26ην Μαου 2014, Πάπας Φραγκσκος καί Οκουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαος θά ποδώσουν πίσκεψιν ες τόν Μακαριώτατον Πατριάρχην εροσολύμων κ. Θεόφιλον ες τήν πί το ρους τν λαιν θερινήν κατοικίαν Ατοῦ, παρά τόν Ναόν τν Γαλιλαίων νδρν (GaliliViri).

Ες τό γεγονός τοτο εσοδος πιτρέπεται μόνον διά προσκλήσεως. Ο ς νω πληροφορίαι παρέχονται ες τούς τιμντας τήν στοσελίδα το Πατριαρχείου διά μίαν γενικήν γνσιν περί τς ν λόγ πισκέψεως, θά δοθον δέ πλείονες πληροφορίαι μα τ πραγματοποιήσει ταύτης. 

Την πρωτοβουλία των συναντήσεων είχε ο κκ. Βαρθολομαίος σε ανάμνηση της συνάντησης των προκατόχων τους, Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και Πάπα Παύλου Στ', που έγινε πριν 50 χρόνια στα Ιεροσόλυμα και ήταν η πρώτη μεταξύ προκαθημένων Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 1054.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα φθάσει στα Ιεροσόλυμα το απόγευμα της Παρασκευής και μετά θα ψαλεί δοξολογία στον πανίερο ναό της Αναστάσεως. Το Σάββατο, θα μεταβεί στην Βηθλεέμ και το πρωί της Κυριακής θα συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον Ναό της Αναστάσεως, όπου βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού.

Ο Πάπας θα φθάσει το πρωί της Κυριακής στη Βηθλεέμ, όπου θα προστεί Θείας Λειτουργίας στην πλατεία μπροστά από τον ναό της Γέννησης. Επίσης, θα συναντηθεί με οικογένειες Παλαιστινίων και παιδιά προσφύγων. Νωρίς το απόγευμα, θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) στον ναό της Αναστάσεως θα γίνει οικουμενική σύναξη με τη συμμετοχή εκπροσώπων διαφόρων θρησκειών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθούν και πάλι την Δευτέρα. Ο κ. Βαρθολομαίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής. Ανάλογες συναντήσεις θα έχει και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Μήνυμα ειρήνης

Εκκλησιαστικές πήγες από το Φανάρι, το Βατικανό και τα Ιεροσόλυμα ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι δύο πνευματικοί ηγέτες του χριστιανικού κόσμου «είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στο δρόμο της αγάπης, που εγκαινιάστηκε πριν από 50 χρόνια από τους προκατόχους μας, με πνεύμα πίστης στην αλήθεια του Ευαγγελίου».

Επίσης, σημειώνουν ότι θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για τον κόσμο να δει μια κοινή προσέγγιση προς τους υποφέροντας χριστιανούς σε πολλά μέρη της γης. Οι θρησκευτικοί ηγέτες Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να στείλουν κοινό μήνυμα ειρήνης τόσο προς την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διεθνές ενδιαφέρον για τη συνάντηση

Η συνάντηση Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου αναμένεται διεθνώς με μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη, για την κάλυψη της έχουν διαπιστευθεί χίλιοι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. H ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε άρθρο του Aλμπέρτο Μελόνι, ειδικού σε εκκλησιαστικά ζητήματα, με τίτλο «Το ταξίδι του Φραγκίσκου στην Ιερουσαλήμ για την ενότητα των χριστιανικών Εκκλησιών».

Το άρθρο επικεντρώνεται στην προγραμματισμένη συνάντηση στους Αγίους Τόπους του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, «εκπρόσωπο» - όπως τον χαρακτηρίζει - «του αρχαιότερου χριστιανικού δόγματος απ΄ όσα είναι παρόντα στην Αγία Πόλη».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται, στη συνέχεια, στα θεολογικά κι εκκλησιολογικά θέματα που ακόμη χωρίζουν τις δυο Εκκλησίες. Το πρώτο που αναφέρει είναι η διένεξη περί εκπόρευσης του Αγίου Πνεύματος: «Δηλαδή εκείνο το δόγμα περί Αγίου Πνεύματος σύμφωνα με το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Στον Μεσαίωνα, στον τύπο αυτό προσετέθη ένα 'filioque' (και εκ του Υιού) και αυτή η μορφή επικράτησε στη Δύση».

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος αναφέρει το εκκλησιολογικό θέμα: «Όλοι οι χριστιανοί συμφωνούν ότι η Εκκλησία της Ρώμης κατέχει το πρωτείο στην αγάπη. Αλλά για τις δικαιοδοσίες του Πάπα επικρατεί ακόμη διαφωνία που δύσκολα γεφυρώνεται». Επάνω στο θέμα αυτό, συνεχίζει ο αρθρογράφος, «ενδέχεται να επιφυλάσσονται ευχάριστες εκπλήξεις, εάν η θεολογική ακρίβεια συνδυαστεί με έναν έξυπνο διάλογο».
  
Ως προς αυτό, ο Μελόνι παραπέμπει στο σημαντικό έργο «Primacy in the Church from Vatican I to Vatican II. An Orthodox Perspective» (Το Πρωτείο στην Εκκλησία από την Πρώτη στη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού. Μια Ορθόδοξη Θεώρηση) του Μεγάλου Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μάξιμου Βγενόπουλου, που κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου.

Ο Ιεροδιάκονος ασκεί κριτική στους ορθόδοξους, που δεν έδειξαν να κατανοούν τα νεωτεριστικά στοιχεία της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού, κυρίως στο πλαίσιο μιας «εκκλησιολογικής ανανέωσης». Κυρίως όμως, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι ακριβώς «οι μεγάλοι θεολόγοι της ορθοδοξίας - από τον Ρώσο Αφανάσιεφ, τον θεωρητικό της Εκκλησίας της Ευχαριστίας, έως τον Έλληνα Ζηζιούλα, ίσως τον μεγαλύτερο ζώντα χριστιανό θεολόγο- έδειξαν πόσο θεολογικά ανεπαρκείς ήταν οι αρνητικές αντιδράσεις.

Η καλύτερη χριστιανική θεολογία δεν πρεσβεύει πράγματι την αντιπαράθεση, αλλά την αμοιβαία συμπλήρωση ανάμεσα στο πρωτείο και τη συνοδικότητα, σε κάθε επίπεδο, τοπικό, πατριαρχικό, καθολικό».  Κατά τον Μελόνι, η «μαξιμαλιστική ερμηνεία της Πρώτης Συνόδου του Βατικανού δεν είναι πλειοψηφική ανάμεσα στους καθολικούς και προπαντός σήμερα η πολιτική της Ρώμης αποσκοπεί στην απαλλαγή του παπικού αξιώματος από κάθε λανθασμένη αυτοκρατορική ερμηνεία».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο θα συνοδεύουν
στο προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ και στις επαφές
με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η Επίσημη αντιπροσωπεία είναι η εξής :

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γεννάδιος της Ιταλίας
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκιπονήσων Ιάκωβος 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ και οι

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Μάξιμος Βγενόπουλος, Μέγας Αρχιδιάκονος, Ανδρέας Σοφιανόπουλος δεύτερος Διάκονος, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Μεγάλος Λογοθέτης και ο κ.Μουχτάρ Κεντ. Οι συναντήσεις μεταξύ του Πάπα και του Πατριάρχη θα πραγματοποιηθούν το διήμερο, 25 και 26 Μαΐου.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: