02 Απριλίου, 2014

ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ

 

Από τότε που έπεσε η Πόλη (και το φως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έδειξε να τρεμοσβήνει μέσα στον οθωμανικό τάφο) έως σήμερα, οι χώρες που επηρεάζουν καθοριστικά τη μοίρα της γηραιάς ηπείρου είναι τρεις: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία. Οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή εντός της επικράτειας των προαναφερθέντων κρατών εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά σε ολόκληρη τη Δύση. Ενδεικτικά θα παρατεθούν τρία ονόματα (για όλους όσοι δεν έχουν επαρκή ιστορικά εφόδια ή διαθέτουν ασθενή μνήμη και κρίση): Κρόμγουελ, Ροβεσπιέρος, Χίτλερ.

Συνεπώς, η στοιχειώδης αίσθηση της λογικής και η προνοητικότητα που πρέπει να έχει η εκάστοτε πολιτική ηγεσίας υποχρεώνουν την προσεκτική παρακολούθηση των τεκταινομένων στο «τρίγωνο» της ευρωπαϊκής ισχύος. Στη Γαλλία ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. Στα αποτελέσματά του περιλαμβάνονται το ναυάγιο των Σοσιαλιστών και τα μεγάλα κέρδη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν.

Η καταβαράθρωση της απήχησης της παράταξης του αποτυχημένου προέδρου Ολάντ ήταν αναμενόμενη. Οπου πίπτει η ράβδος της ανεργίας, της ύφεσης και της λαθρομετανάστευσης ακολουθεί ο κατηγορηματικός λόγος των εκλογέων, οι οποίοι θέλουν και μπορούν να επιβάλουν αλλαγές. Η κ. Λεπέν, για να αποσπάσει από τις κάλπες τα εκλογικά κέρδη που καταμετρήθηκαν, πόνταρε στον ευρωσκεπτικισμό και στην επιχειρηματολογία εναντίον της διευκόλυνσης της λαθρομετανάστευσης.

Το δεύτερο σκέλος της εξίσωσης του Εθνικού Μετώπου είναι σήμα κατατεθέν του πατέρα της και ιδρυτή αυτού του εθνικιστικού κόμματος. Ωστόσο, ο ευρωσκεπτικισμός είναι κάτι που καλλιεργήθηκε, ενισχύθηκε και προβλήθηκε ιδιαίτατα στην περίοδο της προεδρίας της κυρίας Λεπέν. Η ίδια, σε δηλώσεις της για τα αποτελέσματα των εκλογών, είπε ότι «ο διπολισμός της γαλλικής πολιτικής έχει σπάσει και πρέπει πλέον να λογαριάζουμε μια τρίτη δύναμη». 

Οπως όλα δείχνουν, ο «τρίτος πόλος» στην πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών θα είναι ο ευρωσκεπτικιστικός. Κι αυτό είναι ένα από τα... κατορθώματα της περιοριστικής πολιτικής που επέβαλαν η κυρία Μέρκελ και οι απανταχού συνοδοιπόροι της. Ο καιρός για «διορθώσεις» λιγοστεύει απελπιστικά! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: