06 Απριλίου, 2014

Η ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Από την πρώτη κιόλας ημέρα που η πατρίδα μας πέρασε στη δικαιοδοσία των διεθνών τοκογλύφων, πολλές από τις θυσίες που ζητήθηκαν, απαιτήθηκαν και επιβλήθηκαν στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό αφορούσαν την περιβόητη «ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος». Το περίσσευμα εκατομμυρίων Ελλήνων εξαϋλώθηκε, το υστέρημα γιγαντώθηκε και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ (δανεικά) που κατευθύνθηκαν στον τραπεζικό τομέα θα υποχρεωθούν να τα πληρώσουν οι πολίτες αυτής της χώρας.

Επίσης, σε κάθε έκφραση αμφιβολίας - από μερίδα του Τύπου ή φορείς ή πολίτες - για την ικανότητα των τραπεζών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους οι επικεφαλής της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου αντιδρούσαν με ασύμμετρη οργή και αδικαιολόγητη καχυποψία προς τους «αμφισβητίες». Μία από τις κατηγορίες που εκτόξευαν ελαφρά τη καρδία προς όσους διατύπωναν «δυσοίωνες» σκέψεις ήταν εκείνη της υπονόμευσης της σταθερότητας της χώρας!

Όλα αυτά που αναφέρθηκαν θα μπορούσαν ίσως να συγχωρηθούν, αν όσοι τα ξεστόμιζαν δεν έπρατταν ακριβώς τα αντίθετα από όσα λένε. Στα λόγια υπερασπίζονται τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά στα έργα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να υπονομεύουν τις σχέσεις των καταθετών με αυτά. Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι και το εξής: φέτος, παρά τις περί αντιθέτου εικοτολογίες, θα δηλωθούν οι φόροι των τόκων των καταθέσεων από το πρώτο ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι με βάση το περσινό καθεστώς οι υπόχρεοι φορολογούνταν για τόκους καταθέσεων άνω των 250 ευρώ.

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται επιπλέον αντικίνητρα για τους πολίτες, οι οποίοι θα ήθελαν να αποταμιεύσουν τα χρήματά τους στις πολύπαθες ελληνικές τράπεζες. Ταυτόχρονα, το κράτος επιδεικνύει μια ανεξήγητη (σοβιετικού τύπου) «αντιπάθεια» για κάθε μορφή εισοδήματος που θα μπορούσαν να έχουν οι πολίτες - είτε αυτό προέρχεται από κινητό είτε από ακίνητο περιουσιακό στοιχείο.

Στους Ελληνες προσφέρουν τη φτώχεια του σοβιετικού κράτους και την ανασφάλεια του νεοφιλελευθερισμού. Σε αυτή την παράνοια καλούνται να επιβιώσουν όλοι όσοι βιώνουν στο πετσί τους την ευστάθεια της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: