03 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Άνδρας 22 ετών έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου - Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε από άγνωστο με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου. Κλειστή λόγω κατολίσθησης είναι η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του 69ου χιλιομέτρου, κοντά στην θέση Πλάτανος Αχαΐας. Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι τη 1 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας η Βαρβάκειος Αγορά για τις τελευταίες σαρακοστιανές αγορές. Οι φούρνοι θα είναι, επίσης, ανοιχτοί μέχρι τις 5 το απόγευμα την Καθαρά Δευτέρα για την καθιερωμένη λαγάνα. Κανονικά θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.

Κακοκαιρία αρχικά σε όλη τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας, προβλέπει για την Καθαρά Δευτέρα η ΕΜΥ. Τα φαινόμενα, τα οποία πιθανώς θα είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Ο Νίκος Παπάκος επανεξελέγη σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πατρών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου των εκλογών, ο Νίκος Παπάκος έλαβε 248 ψήφους έναντι 167 που έλαβε ο Κώστας Καρεγεώργος.

Κόσμος: Την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης, με παράλληλη αναθεώρηση του συντάγματος και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας ζήτησε από τη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αργότερα τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Λαβρόφ επέμεινε ότι στόχος των κινήσεων της Μόσχας είναι η προστασία των πολιτών της στη χώρα και κάλεσε τη Δύση να παραμερίσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή. Σεισμός 6,7 βαθμών σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα βόρεια του ιαπωνικού νησιού της Οκινάουα.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες εν μέσω της κλιμακούμενης ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις Δύσης-Ρωσίας κινούνται σε τεντωμένοι σχοινί. Για τη σοβαρότερη κρίση στην Ευρώπη έκανε λόγο ο βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ, καλώντας τη Μόσχα να διατάξει την επιστροφή των δυνάμεών της στις βάσεις στην Κριμαία. Μαραθώνιος επαφών Ομπάμα με ευρωπαίους ηγέτες. Στο Κίεβο την Τρίτη ο Τζον Κέρι. Ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Πρετόρια η δίκη του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου 2013. Ο διάσημος αθλητής δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες, με τις οποίες βαρύνεται.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία πως με τις στρατιωτικές της κινήσεις στην Ουκρανία «απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη» και καλεί τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση, αποσύροντας τις δυνάμεις της από την Κριμαία. Οι πρέσβεις των χωρών της συμμαχίας συνεδρίασαν εκτάκτως, αλλά δεν έλαβαν απόφαση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Μόσχας. Ακολουθεί σύγκληση της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Οικονομία: Την Τρίτη ξεκινούν οι επαφές στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας. Η νέα ηγεσία της χώρας τοποθετεί το ύψος της οικονομικής βοήθειας που απαιτείται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία στα 35 δισ. δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια. Με πτώση άνω του 5% άνοιξε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Μόσχας, ενώ το ρώσικο ρούβλι κάνει βουτιά σε ιστορικό χαμηλό. Οι χρηματαγορές στη Ρωσία είναι πανικόβλητες απέναντι σε μια πιθανή ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Η «υστερία» θα υποχωρήσει λόγω των παρεμβάσεων της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ρώσος αξιωματούχος. Πτώση και στις διεθνείς αγορές.

Την πρόθεσή τους να παράσχουν «ισχυρή οικονομική υποστήριξη» στην Ουκρανία ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G-7), τονίζοντας παράλληλα πως η στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι κρίσιμη για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση.

Αθλητισμός: Καθησυχαστικός ήταν ο γιατρός του Ολυμπιακού, Χρήστος Θέος, σε ότι αφορά την υγεία του Μάικ Ολαϊτάν. Ο Νιγηριανός επιθετικός νοσηλεύεται και σήμερα, Δευτέρα στο νοσοκομείο, αλλά κυρίως για να υποβληθεί σε εξονυχιστικές εξετάσεις, όπως ανέφερε ο γιατρός των Ερυθρολεύκων που απέδωσε την κατάρρευση του παίκτη σε μια ίωση που τον ταλαιπωρούσε. Τον γύρο της Ευρώπης έκανε η νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο «Γ.Καραϊσκάκης» με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην κατάρρευση του Μάικ Ολαϊτάν αλλά και στο «σπάσιμο» του αήττητου των Ερυθρολεύκων.

Τη νύχτα μέρα έκαναν οι περίπου 2000 οπαδοί του Παναθηναϊκού στο Κορωπί, μόλις εμφανίστηκε το πούλμαν που μετέφερε τους θριαμβευτές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Οι «πράσινοι» φίλαθλοι είχαν μαζευτεί από νωρίς στο προπονητικό κέντρο της ομάδας «Γ.Καλαφάτης» για να ευχαριστήσουν τους παίκτες της ομάδας που νίκησαν με 3-0 στο «Γ.Καραϊσκάκης» και «έσπασαν» το αήττητο των Ερυθρολεύκων. «Πρωτάθλημα αήττητοι δεν παίρνετε ποτέ» ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1827: Η μάχη στον Κερατσίνι αποτελεί την μεγαλύτερη νίκη του Καραϊσκάκη στην ιστορία της «οπλαρχηγικής» του πορείας, όπου απέκρουσε σε διάστημα δύο 24ώρων σχεδόν 7.000 Τούρκους.

1944: Λειψυδρία απειλεί την Αθήνα, καθώς η τότε αρμόδια εταιρεία ύδρευσης προειδοποιεί πως τα αποθέματα νερού στον Μαραθώνα θα εξαντληθούν μέσα στους επόμενους 9 μήνες.

2003: Ξεκινά η δίκη της «17ης Νοέμβρη».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1945: Αρλέτα, τραγουδίστρια.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1983: Georges Remis, σκιτσογράφος βελγικής καταγωγής, δημιουργός της κλασικής φιγούρας του Tin-Tin.


Δεν υπάρχουν σχόλια: