03 Μαρτίου, 2014

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΔΙΛΛΗΜΑ

 

Η Ελλάδα, είτε υπογράψει νέο μνημόνιο είτε όχι, θα πρέπει να αποδεχθεί και να εφαρμόσει το νέο πλαίσιο οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, που ισχύει στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη από το 2014. Το πλαίσιο αυτό επιβάλλει σε όλα τα κράτη – μέλη μια σειρά από αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, για μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων, προληπτική εποπτεία και έλεγχο στην κατάρτιση και εκτέλεση των προϋπολογισμών καθώς και «διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών», για την έγκαιρη αντιμετώπιση μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Αυτό σημαίνει ότι η απαλλαγή από τις απαιτήσεις της τρόικας, σε καμία περίπτωση δεν θα λύσει τα χέρια της όποιας κυβέρνησης. Για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, θα πρέπει να δίνει συστηματικά λογαριασμό στους εταίρους της. Αλλά και για να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές σε βιώσιμο κόστος, θα πρέπει να αποδεικνύει διαρκώς ότι τα δημοσιονομικά και οικονομικά της μεγέθη είναι υγιή και επιτρέπουν την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Όσοι, λοιπόν, εξακολουθούν να υπόσχονται ότι θα σώσουν τη χώρα, απαλλάσσοντάς την από τα μνημόνια, καλά θα κάνουν να πάψουν να παραπλανούν την ελληνική κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι, ακόμα κι όταν η τρόικα φύγει, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο παρελθόν και στην εποχή των άφθονων δανεικών. Αυτό που περιμένουμε από τα κόμματα, είναι να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, για το πώς θα διαχειριστούν αυτή την πραγματικότητα και για το τι θα κάνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να καταφέρει να παράγει περισσότερους πόρους και θέσεις εργασίας. Το ψευδοδίλλημα του μνημονίου πρέπει να τελειώσει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: