24 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Επίθεση στους ανθυποψηφίους του εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, καταλογίζοντάς τους «ασχετοσύνη», καθώς -όπως είπε- δεν γνωρίζουν πραγματικά «τι είναι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση». Παράλληλα, επιβεβαίωσε εμμέσως ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φυσικά και μπορεί να μην είμαι υποψήφιος. Φεύγοντας από δω, μπορεί να με πατήσει ένα αυτοκίνητο...». Σηκώνοντας το γάντι που έριξε ο γγ της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος την Παρασκευή, περί επαναφοράς της διάταξης για άμεση απέλαση μεταναστών που προχωρούν σε ψευδείς καταγγελίες για ρατσιστική βία εις βάρος τους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκος δήλωσε ότι η ρύθμιση όταν επανέλθει θα είναι διευκρινιστική και δεν θα θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χρέωσε, δε, το αλαλούμ που δημιουργήθηκε στη Βουλή στον κ. Μπαλτάκο, λέγοντας ότι οδήγησε τον κ. Μιχελάκη σε λάθος απόφαση.

Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι σταθερή, πιο ευημερούσα, πιο ανταγωνιστική και πιο ισχυρή από ποτέ, αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο μήνυμά του προς τους Έλληνες Αποστράτους Εφέδρους της Αυστραλίας, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Όπως σημειώνει, το 1821 «κερδίσαμε την Ελευθερία μας από τον ξένο ζυγό» και «σήμερα κερδίζουμε και εδραιώνουμε την Ελευθερία και τη δημιουργικότητα του λαού μας, από την εξάρτηση της υπερχρέωσης και του δανεισμού». Ένα μείγμα πολιτικών προσώπων φαίνεται πως θα περιλαμβάνει το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ, δείχνοντας πως ο στόχος της Αγίου Κωνσταντίνου είναι διπλός: Πρώτον, να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των κομματικών στελεχών και, δεύτερον, να κερδίσει την υποστήριξη πολιτών από τον χώρο της Κεντροαριστεράς με αιχμή τους απογοητευμένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ.

Το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης του νομοσχεδίου της συμφωνίας με την τρόικα οριστικοποιήθηκε από την κυβέρνηση: θα εισαχθεί στη Βουλή την Παρασκευή και θα ψηφιστεί έως το βράδυ της Κυριακής, ώστε να μην υπάρχει ανοιχτή εκκρεμότητα στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup την 1η Απριλίου. Επί ποδός η κυβέρνηση για τους αντιρρησίες.

Κόσμος: Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκαν από αιγυπτιακό δικαστήριο 529 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατηγορούμενοι για δολοφονίες, αλλά και άλλα αδικήματα. Αλλοι 16 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση από την οποία προέρχεται και ο ανατραπείς πρόεδρος Μόρσι, έχει τεθεί εκτός νόμου από την στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας. Την υπό ουκρανικό έλεγχο στρατιωτική βάση στην πόλη Φεοντόσια της ανατολικής Κριμαίας κατέλαβαν τα ξημερώματα ρωσικές δυνάμεις. Η επιχείρηση διεξήχθη με ελαφρά τεθωρακισμένα και ελικόπτερα, ενώ ακούγονταν πυρά, σύμφωνα με πληροφορίες. Τρία φορτηγά που μετέφεραν ουκρανούς στρατιώτες με δεμένα τα χέρια αναχώρησαν δύο ώρες αργότερα από τη βάση.

H αποχή που άγγιξε το 40% τιμώρησε τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ, δίνοντας λίγα χαμόγελα αισιοδοξίας στην κεντροδεξιά και πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης στην Μαρίν Λεπέν. Κάπως έτσι κύλησε ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών στη Γαλλία, δύο μόλις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές. Η μάχη του Παρισιού μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων είναι ίσως το μόνο πεδίο όπου σώζεται η παρτίδα έναντι του Εθνικού Μετώπου. Με επεισοδιακό τρόπο έληξε η κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν από φοιτητές που αντιδρούν στην εμπορική συμφωνία της χώρας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία και να κάνει χρήση αντλιών νερού για να βγάλει έξω έναν-έναν τους φοιτητές. Πάνω από 60 άτομα συνελήφθησαν, ενώ 100 τραυματίστηκαν.

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση που σημειώθηκε στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε τόνους λάσπης. Η κατολίσθηση αποδίδεται στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Οικονομία: Συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιαν Γκερτ Κούπμαν. Σύμφωνα με πληροφορίες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Τόσο μέσω της Επιστολής Αλμούνια, όσο και μέσω της υπηρεσιακής αλληλογραφίας της με τις αρμόδιες Αρχές η Κομισιόν υπογραμμίζει την ανάγκη να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να πραγματοποιείται με ιδιωτικά κεφάλαια.

Έως και τα τέσσερα χρόνια ανέρχεται ο χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ από κάποιες εφορίες της χώρας, παρά τις εντολές του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρη οι επιστροφές φόρων να γίνονται εντός 90 ημερών... Στην ενημέρωση του Eurogroup Working Group (EWG) για την συμφωνία με την τρόικα θα προχωρήσει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Π.Τσακλόγλου. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του EWG θα βρεθούν ζητήματα σχετικά με την επικαιροποίηση του Μνημονίου, αλλά και η ατζέντα του Eurogroup και του άτυπου Ecofin της 1ης Απριλίου.

Αθλητισμός: Ισόπαλο 1-1 έληξε το παιχνίδι στην Πάρμα μεταξύ της τοπικής ομάδας και της Τζένοα, στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Σοκ για την Ίντερ που ηττήθηκε με 2-1 στην έδρα της με γκολ του Μποναβεντούρα στο 92', ενώ ο Χριστοδουλόπουλος με πέναλτι χάρισε τη νίκη στην Μπολόνια με 1-0 επί της Κάλιαρι. Εντυπωσιακή η Σαμπντόρια που συνέτριψε 5-0 τη Βερόνα, με τον Βαγγέλη Μόρα να αγωνίζεται σε όλο το ματς για τους ηττημένους, ενώ με 1-0 επικράτησε η Ουντινέζε της Σασουόλο. Με δύο τέρματα του Ερντίντς (46΄, 89΄) και ένα του Ταμπανού (51΄) η Σεντ Ετιέν έκαμψε την αντίσταση της Σοσό με 3-1, σε αναμέτρηση για την 30ή αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. 

Για τους φιλοξενούμενους μείωσε στο 66΄ ο Μπουτέν. Με τον Γκομί να σημειώνει στο 46΄ το μοναδικό τέρμα της συνάντησης, η Λιόν πήρε το «διπλό» με 1-0 στην έδρα της Γκινγκάμπ. Στο -1 από την κορυφή βρίσκεται πλέον η Μπαρτσελόνα, η οποία άλωσε με 4-3 το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» σε ένα ματς - διαφήμιση για το ποδόσφαιρο, ένα ντέρμπι που είχε τα πάντα, από ανατροπές μέσα από επτά γκολ, διαιτητικά λάθη, δοκάρια και αποβολές. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Μέσι στην αναμέτρηση που συγκέντρωσε πάνω από 500 εκατ. τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο, 200 διαπιστευμένα ΜΜΕ και 1,16 δισ. ευρώ στην συνολική αξία των δύο αρχικών 11άδων.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1882: Ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει τον βάκιλο της φυματίωσης επίτευγμα που αποτελεί την βάση μίας πολύ σημαντικής ανακάλυψης για την παγκόσμια υγεία.

1973: Κυκλοφορεί το άλμπουμ “Dark side of the moon” των Pink Floyd.

1999: Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας επειδή η τελευταία αρνείται να υπογράψει την συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1874: Harry Houdini, ταχυδακτυλουργός ουγγρικής καταγωγής.

1897: Wilhelm Reich, Αυστριακός ψυχαναλυτής.

1926: Dario Fo, θεατρικός συγγραφέας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1997.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1905: Ιούλιος Βερν, Γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: