22 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Τις θέσεις και το πρόγραμμα του κόμματός του θα παρουσιάσει την Τρίτη ο Σταύρος Θεοδωράκης εν όψει των ευρωεκλογών. Στο «Ποτάμι» επιδιώκουν, μεταξύ άλλων, να τονίσουν τον πατριωτικό χαρακτήρα των προτάσεων που θα καταθέσει το κόμμα ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Περιοδείες σε Ήπειρο και Πελοπόννησο προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Μη αναστρέψιμη θεωρείται η κατάσταση της υγείας του υπουργού Αμυνας Τάσου Μητσόπουλου, σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το Σάββατο οι θεράποντες ιατροί του. Η κατάσταση της υγείας του κ. Μητσόπουλου «παρουσιάζει βαθμιαία επιδείνωση και δεν θεωρείται αναστρέψιμη», μετά την εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη χθες στο γραφείο του, συνεπεία ρήξης εγκεφαλικού ανευρύσματος.

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί και φέτος - όπως τα τελευταία χρόνια η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας. Για την ημέρα εκείνη θα επιστρατευτούν 3.000 αστυνομικοί για την αποφυγή επεισοδίων. Σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αίτημα «δουλειά για όλους». Κι ας αρχίζει από τη Δευτέρα η αντίστροφη μέτρηση για την απόλυση 1.044 σχολικών φυλάκων, αλλά και περίπου 200 «διαθέσιμων» εκπαιδευτικών εκ των 670 που βρίσκονται «στον αέρα».

Δεκάδες φίλοι του αθλητισμού, αλλά και ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της Αθήνας έδωσαν το παρόν στο Καλλιμάρμαρο και έτρεξαν ένα μίλι για την ενίσχυση του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία της βρετανικής πρεσβείας Sport Relief Mile 2014. Συγκεντρώθηκε το ποσό των 1.000 ευρώ, τα οποία παραδόθηκαν από τον βρετανό πρέσβη Τζον Κίττμερ και το προσωπικό της πρεσβείας στην εκπρόσωπο του περιοδικού Αιμιλία Δούκα.

Κόσμος: Τα πυρά της κατά της ΕΕ εξαπολύει για ακόμη μια φορά η Ρωσία με φόντο τις κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν λόγω των εξελίξεων στην Κριμαία. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει ότι η ΕΕ «έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα», αναφερόμενο στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε επιπλέον 12 Ρώσους και Ουκρανούς, που προστίθενται στην υπάρχουσα λίστα των 21 αξιωματούχων. Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό για δυο μεγάλα αντικείμενα που μπορεί να συνδέονται με την εξαφάνιση πριν από τρεις εβδομάδες του αεροσκάφους της Malaysia Airlines. Οι ομάδες διάσωσης διερύνουν τις έρευνές τους σε πιο απομακρυσμένα σημεία. Στην περιοχή φτάνουν το αυστραλιανό πολεμικό σκάφος HMAS Success και το νορβηγικό πλοίο Hoegh St. Petersburg. Έξι αεροσκάφη στέλνει η Αυστραλία, ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν την παροχή υποθαλάσσιου εξοπλισμού παρακολούθησης.

Τριάντα πυραύλους μικρούς βεληνεκούς εκτόξευσε στη θάλασσα της ανατολικής κορεατικής χερσονήσου, τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Βόρειος Κορέα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, Yonhap. «Σας παρακαλώ αλλάξτε ζωή, σταματήστε να κάνετε κακό» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους «άνδρες και τις γυναίκες της μαφίας» κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα του οργανωμένου εγκλήματος που τελέστηκε σε εκκλησία της Ρώμης κοντά στο Βατικανό.

Πριν ακόμη η πρωτοφανής απαγόρευση του twitter στην Τουρκία κλείσει το 24ωρο, το μέτρο κινδυνεύει όχι απλώς να αποτύχει παταγωδώς αλλά και να γυρίσει μπούμερανγκ για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Οι Τούρκοι παρακάμπτουν, όπως ήταν σίγουρο, από κάθε πιθανό παράθυρο την απαγόρευση ενώ οι ξένες κυβερνήσεις κατακεραυνώνουν, με διαφορετικούς βαθμούς «διπλωματικότητας», την κίνηση του πρωθυπουργού και στα διεθνή ΜΜΕ επιστρέφουν οι τίτλοι για τον «σουλτάνο Ερντογάν».

Οικονομία: «H συμφωνία με την τρόικα σφραγίζει την ανατροπή του μεταπολιτευτικού οικονομικού 'παραδείγματος' διαμορφώνοντας ένα νέο σκηνικό μετά την τετραετή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας. Τι γίνεται όταν μια ασφαλιστική επιχείρηση χρεοκοπήσει;

Ποια είναι η τύχη των ασφαλισμένων και τι προβλέπεται για τις αποζημιώσεις; Το Σχέδιο του Κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων απέστειλε στις τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο Κώδικα προβλέπεται υποχρέωση κάθε τράπεζας να θεσπίσει λεπτομερώς καταγεγραμμένη Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων, καθώς και κατάλογο «εναλλακτικών λύσεων» που μπορούν να προτείνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Αθλητισμός: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα... Για την ακρίβεια, είναι την Κυριακή στις 10 μ.μ., όταν θε βρεθούν στη σέντρα του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, για το μεγάλο ντέρμπι της 29ης αγωνιστικής της Primera Division, που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί καθοριστικό για την έκβαση της μάχης του τίτλου. Ωστόσο, ντέρμπι που θα κρίνει πολλά στην υπόθεση τίτλος έχουμε και το Σάββατο με την Τσέλσι να υποδέχεται την Άρσεναλ στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής της Premier League. Με τις αναμετρήσεις της 30ης αγωνιστικής συνεχίζεται το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας και μετά την κατάκτηση του τίτλου από τον Ολυμπιακό, αλλά και την βεβαιότητα των τεσσάρων ομάδων που θα παίξουν στα πλέι οφ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην μάχη για την αποφυφή του υποβιβασμού.

Ο Απόλλων Σμύρνης φιλοξενείται από τον Παναθηναϊκό, η Βέροια δοκιμάζεται στην Λειβαδιά, ενώ ο Πλατανιάς αντιμετωπίζει στο Περιστέρι τον Ατρόμητο. Ακόμη, ο ουραγός Αρης παίζει στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό, ελπίζοντας σε θετικό αποτέλεσμα για να διατηρήσει τις λιγοστές ελπίδες παραμονής. Κακά μαντάτα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς ο τραυματισμός του Ρόμπιν Φαν Πέρσι είναι τελικά αρκετά σοβαρός. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν διάταση στους συνδέσμους του γόνατου, κάτι που μεταφράζεται σε απουσία έως και έξι εβδομάδων. Έτσι, τίθεται νοκ άουτ και από τις δύο αναμετρήσεις με την Μπάγερν (1η και 9 Απριλίου) για τους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, οι έξι εβδομάδες συμπληρώνονται στις 30 Απριλίου και η Πρέμιερ Λιγκ ολοκληρώνεται στις 11 Μαϊου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1622: Η σφαγή της Jamestown: Ινδιάνοι σκοτώνουν 347 Άγγλους αποίκους σαν πράξη αντεκδίκησης που πριν είχε την αντίστροφη φορά.

1963: Ξεσπά στην Βρετανία το «σκάνδαλο Προφιούμο».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1943: George Benson, Αμερικανός κιθαρίστας της jazz.

1948: Andrew Lloyd Weber, Βρέτανος συνθέτης musical.

1950: Goran Bregovic, Σέρβος συνθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1832: Johan Wolfgang von Goethe, Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: