22 Μαρτίου, 2014

ΣΥΡΙΑ: ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΟΜΣ

 

Αποκόπτοντας στους ισλαμιστές αντάρτες τις διόδους προς τον Λίβανο και διασφαλίζοντας την σύνδεση της Δαμασκού με τα δυτικά, οι δυνάμεις του Άσαντ ελέγχουν πλέον το δυτικό τμήμα της περιφέρειας της Χομς (αρχαία Έμεσα). Το τελευταίο τρίμηνο οι συριακές δυνάμεις προελαύνουν στα δυτικά ανακαταλαμβάνοντας την Παρασκευή το μοναδικό ιστορικό μνημείο Κρακ ντε Σεβαλιέ (Κάστρο των Ιπποτών), μεσαιωνικό κάστρο των Σταυροφόρων, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από τους φανατικούς ουαχαμπίτες αντάρτες.

Ο διοικητής των συριακών δυνάμεων, οι οποίες κατέλαβαν το σημείο, ανέφερε την Παρασκευή ότι «εξοντώθηκαν» 93 τρομοκράτες που προσπάθησαν να διαφύγουν στον Λίβανο μετά την κατάληψη του Κρακ ντε Σεβαλιέ, ύστερα από πολύωρες συγκρούσεις. Με την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της περιφέρειας της Χομς, ο συριακός στρατός ελέγχει πλέον πλήρως την σύνδεση της πρωτεύουσας με τα δυτικά.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή ανταποκριτής του Reuters στην περιοχή, στην πορεία του οδικού άξονα από τη Δαμασκό μέχρι το Κρακ - μήκους 160 χλμ. - υπήρχαν αρκετά στρατιωτικά σημεία ελέγχου αλλά κανένα ίχνος παρουσίας ισλαμιστών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: