13 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Προπύλαια και πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, με αφορμή τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν. Στην πορεία συμμετέχουν 300-500 άτομα, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Νεκρός βρέθηκε ο 42χρονος Ανδρέας Παναγόπουλος, μετά την έκρηξη και την κατάρρευση κτιρίων στο Χάρλεμ. Αρχικά υπήρξαν αναφορές ότι ο 42χρονος ομογενής νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, αλλά τελικά η σύζυγός του ενημερώθηκε ότι δεν νοσηλεύεται.
   
Για υπόθεση συστηματικής υπερτιμολόγησης ιατρικών προϊόντων, που διανέμονταν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, συνελήφθη την Πέμπτη 51χρονος επιχειρηματίας. Την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια, Μιχάλη Αρβανίτη και Νίκου Κούζηλου προτείνει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη για τις ασυλίες των υπόλοιπων έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Όλοι ελέγχονται για το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Υπέρ της άρσης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ. Παρών ψήφισε η βουλευτής των ΑΝΕΛ.
   
Εκδόθηκε ο τελικός πίνακας με τα ονόματα 180 «διαθέσιμων» εκπαιδευτικών οι οποίοι μετατάσσονται σε νέες θέσεις. Το ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας του προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, που έχει τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, παρέλαβε από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο τον τελικό πίνακα διάθεσης υπαλλήλων και τον ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

Κόσμος: Όσο περνούν οι μέρες από την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, τόσο βαθύτερη αποδεικνύεται η άγνοια των αρχών για την υπόθεση: Η Μαλαισία διαψεύδει τόσο το σενάριο ότι το αεροσκάφος συνέχιζε να πετά τέσσερις ώρες μετά το τελευταίο στίγμα του όσο και ότι οι νέες φωτογραφίες που ενδεχομένως έδειχναν συντρίμμια σχετίζονται με την υπόθεση. Οι έρευνες συνεχίζονται, η αγωνία των εξαντλημένων συγγενών γίνεται οργή και η υπόθεση μετατρέπεται σιγά σιγά στο μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία της αεροπλοΐας.
   
Σε επίδειξη δύναμης λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία σχετικά με την ενσωμάτωση στη Ρωσία, ξεκίνησε η Μόσχα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 8.000 στρατιωτών. Παράλληλα, η Ρωσία έχει αναπτύξει έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία, ως απάντηση στην εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ. Καθώς το μυστήριο συνεχίζεται σχετικά με την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines, με 239 επιβαίνοντες και τις θεωρίες (συνωμοσίας ή μη) να πυκνώνουν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Twitter, όλο και περισσότεροι χρήστες συγκρίνουν την υπόθεση με το αμερικανικό τηλεοπτικό σόου Lost.
   
Δωρεάν θα είναι η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Παρίσι την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, εξαιτίας υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σημείωσε επίπεδα ρεκόρ τις προηγούμενες ημέρες στη νότιο Γαλλία.    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας πριν την συνάντησή τους την Παρασκευή στο Λονδίνο, ενώ το διπλωματικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά: Η ΕΕ απειλεί τη Μόσχα με κυρώσεις, το αμερικανικό Κογκρέσο επεξεργάζεται μέτρα εναντίον ρώσων αξιωματούχων, η Ρωσία απειλεί με «αντίποινα» ενώ ο ρωσικός στρατός, σε μία προφανή επίδειξη δύναμης, προχώρησε σε ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία. Μετά την τηλεφωνική συνομιλία, ο Κέρι προειδοποίησε ότι προσάρτηση της Κριμαίας θα οδηγήσει σε «πολύ σοβαρά μέτρα» από τη Δύση.

Οικονομία: Τη δημιουργία «πράσινων» πρατηρίων, που εκτός των συμβατικών καυσίμων θα μπορούν να διαθέτουν φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα, υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια, προβλέπει απόφαση που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλου. Μετά από εισήγηση των τεχνικών του συμβούλων, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι έκρινε πως η τεχνική προσφορά της Lamda Development για την ανάπτυξη της έκτασης στο Ελληνικό είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και καταρχήν συμβατή με το σχετικό νομικό πλαίσιο αξιοποίησης, και κατά συνέπεια γίνεται αποδεκτή.
   
Τρεις εναλλακτικές προτάσεις για το «Ελληνικό Σήμα», το οποίο θα φέρουν ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Αθ. Σκορδά. Ένα καραβάκι, μια καρδούλα ή ένας κίονας είναι τα σχέδια που τίθενται για 15 μέρες σε δημόσια διαβούλευση σε ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αθλητισμός: Με τις πρώτες αναμετρήσεις για την «φάση των 16», συνεχίζεται απόψε το Europa League, το οποίο περιλαμβάνει δύο εμφύλιους, αλλά και ένα σούπερ αγγλο - πορτογαλικό ζευγάρι. Πρόκειται για το ιταλικό ντέρμπι ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Φιορεντίνα και το ισπανικό Σεβίλλη - Μπέτις. Τεράστιο ενδιαφέρον έχει και το Τότεναμ - Μπενφίκα. Αυτή την ώρα, η έκπληξη της διοργάνωσης, Λουντογκόρετς, υποδέχεται στη Βουλγαρία τη Βαλένθι, μεγάλο ματς γίνεται στο Πόρτο, όπου οι «Δράκοι» φιλοξενούν τη Νάπολι, ενώ και η Βασιλεία αντιμετωπίζει τη Σάλτσμπουργκ. Σημαντικές είναι και οι άλλες δύο συναντήσεις Άλκμααρ - Ανζί και Λιόν - Βιτόρια Πλζέν.
   
Η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λιγκ τιμώρησε με πρόστιμο τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και τον Ατρόμητο για την συμπεριφορά των φιλάθλων τους στο πλαίσιο των συναντήσεων της 28ης αγωνιστικής. Μετά από αίτημα των ανθρώπων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στη σύσκεψη για τα μέτρα τάξης του αγώνα της Κυριακής στο «Κλ. Βικελίδης» με τον Αρη, για τη λήψη μέτρων προστασίας της αποστολής της ομάδας και την παρουσία στο γήπεδο αθλητικών εισαγγελέων, την Πέμπτη η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό να επιστήσει την προσοχή των Αρχών.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1992: 6,2 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία με 570 νεκρούς.

 ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1913: Λάμπρος Κωνσταντάρας, ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1996: Krysztof Kieslowski, σκηνοθέτης πολωνικής καταγωγής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: