05 Μαρτίου, 2014

Η Α.Θ.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

 
Αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι στις 2μ.μ για την Κωνσταντινούπολη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ για να συμμετάσχει στην Σύναξη των Προκαθημένων, που θα πραγματοποιηθεί, από τις 6 έως 9 Μαρτίου, την οποία συγκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Η Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων θα κορυφωθεί με το Πατριαρχικό Συλλείτουργο, που θα τελεστεί την Κυριακή 9/3 (Ορθοδοξίας) στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα αναγνωσθεί «το Μήνυμα των Προκαθημένων προς τα πληρώματα των Αγιωτάτων κατ᾿  αυτούς Εκκλησιών και προς τον κόσμον όλον». Δεν αποκλείεται την Σύναξη, εκτός των άλλων, να απασχολήσουν το ανοικτό θέμα της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας και το θέμα της Ουκρανίας, καθώς η κρίση στην χώρα έχει και εκκλησιαστική διάσταση. Ο Μακαριώτατος θα επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή αργά το βράδυ

 ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ

Η σημασία της Σύναξης των Προκαθημένων στο Φανάρι, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 6 μέχρι και τις 9 Μαρτίου, είναι ζωτικής σημασίας για την Ορθοδοξία, υπογραμμίζει με δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Αναφορικά με την σύνθεση της Μεγάλης Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι η  θέση του είναι πως όλες οι κατά τόπους Εκκλησίες θα πρέπει  να αντιπροσωπευθούν με ίσο αριθμό, δηλαδή οι Προκαθήμενοι και 12 Ιεράρχες, και κάθε Εκκλησία να έχει μία ψήφο. 

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το Φανάρι βλέπει πολύ θετικά αυτή την ιδέα του Αρχιεπισκόπου. Η Μεγάλη Σύνοδος, πρόσθεσε,  πρέπει να συγκληθεί στην Κωνσταντινούπολη, ή αν γίνει αλλού πρέπει να είναι σε έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.   Σύμφωνα με πληροφορίες η  στόχευση του Οικουμενικού Πατριάρχη  είναι να καταστεί δυνατή η σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου μέσα στο 2015 και οι εργασίες της να γίνουν, εφόσον δώσει άδεια το τουρκικό κράτος,  στον Ιστορικό Ναό της του Θεού Ειρήνης, όπου είχε διεξαχθεί το 381 μ.Χ. και η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ

Ευχαρίστως ανακoινούται ότι, προσκλήσει της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από 6ης μέχρι καί 9ης τ.μ. Μαρτίου συνέρχονται εις Ιεράν Σύναξιν εν Φαναρίω οι Προκαθήμενοι πασών των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών διά νά διαβουλευθούν επί θεμάτων αφορώντων εις σύμπασαν τήν υπ’  ουρανόν Ορθοδοξίαν, μάλιστα δέ εις τά διαδικαστικά της συγκλήσεως της Αγίας καί Μεγάλης Συνόδου, η προετοιμασία της οποίας βαίνει πρός τό τέλος αυτής.

Κατά τό διήμερον 4 - 5 Μαρτίου θά συνέλθη εν τοις Πατριαρχείοις Προπαρασκευαστική της Ι. Συνάξεως Επιτροπή, υπό τήν προεδρίαν του Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου, καταρτίζουσα τό πρόγραμμα εργασιών αυτής καί τό σχέδιον Μηνύματος των Προκαθημένων, οίτινες τήν Κυριακήν της Ορθοδοξίας θά συλλειτουργήσουν εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ του Αγίου Γεωργίου εκφράζοντες και ορατώς τήν ενότητα της Ορθοδοξίας.

Κατά τήν πανηγυρικήν ταύτην Θείαν Λειτουργίαν επί τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας θά αναγνωσθή από του Πατριαρχικού Άμβωνος τό Μήνυμα των Προκαθημένων πρός τά πληρώματα των Αγιωτάτων κατ᾿  αυτούς Εκκλησιών καί πρός τόν κόσμον όλον.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 3η Μαρτίου 2014

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας καί Ιεράς Συνόδου
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: