05 Μαρτίου, 2014

Η ΕΕ ΔΙΝΕΙ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Σε τουλάχιστον 11 δισεκ. ευρώ για την επόμενη διετία θα ανέλθει η δέσμη μέτρων στήριξης στην Ουκρανία που ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι πρόκειται για «φρέσκα» χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία με έμφαση στην τόνωση του εμπορίου, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βοήθεια. 

Όπως διευκρίνισε ο Ζ. Μπαρόζο, 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δάνεια, 1,4 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από τα οποία 600 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στην επόμενη διετία, 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη ενώ μέσω της μόχλευσης 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν ακόμη 3,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αποκαθίσταται ο απευθείας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου. Ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε ακόμη ότι η Ουκρανία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με το ΔΝΤ και επεσήμανε ότι όλες οι εξελίξεις θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο πλαίσιο της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. 

Η Ρωσία «δεν θα επιτρέψει μία αιματοχυσία» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, εν μέσω της ακραίας έντασης που επικρατεί στην Κριμαία όπου ουκρανοί στρατιώτες και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να διατάξει τις φιλορωσικές ένοπλες ομάδες στην περιοχή της Κριμαίας να επιστρέψουν στις βάσεις τους, διότι πρόκειται για ομάδες «αυτοάμυνας» και «δεν λαμβάνουν διαταγές από τη Μόσχα». 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την ρωσική τηλεόραση ότι το προσωπικό των ρωσικών βάσεων βρίσκεται στις θέσεις του και ότι εναπόκειται στις αρχές της Κριμαίας και της Ουκρανίας να επιτρέψουν την πρόσβαση σε διεθνείς παρατηρητές. Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό μερικό έλεγχο και δεύτερη βάση εκτόξευσης πυραύλων στη νότια Κριμαία και έχουν αποκλείσει το κτίριο μέσα στο οποίο υπάρχουν οι πύραυλοι, δήλωσε ουκρανός αξιωματικός. Στρατιώτες εισήλθαν στη βάση που βρίσκεται στην περιοχή Φιόλεντ, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης όπου διατηρεί βάση ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε ο αξιωματικός Βολοντίμιρ Μπόβα. «Υπάρχουν πύραυλοι, αλλά είναι ανενεργοί» διευκρίνισε. 

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας έχει «εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες» στην οικονομία της Ουκρανίας και η κατάσταση στη χώρα παραμένει δυσχερής εξαιτίας του γεγονότος ότι η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας τελεί υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο. 

«Η ρωσική επίθεση εναντίον εδάφους της Ουκρανίας έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της Ουκρανίας», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση. 

Η Ουκρανική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο και την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ουκρανίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: