15 Μαρτίου, 2014

ΟΙ ΡΩΣΟΦΩΝΟΙ ΤΟΥ ΧΑΡΚΟΒΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Ρωσόφωνοι κάτοικοι του Χαρκόβου, της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν την Κυριακή ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα, την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψηφίζουν για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Στην προκήρυξη που εξέδωσε το φιλορωσικό κίνημα του Χαρκόβου, όπου ανακοινώνεται επίσης ότι αύριο θα οργανωθούν διαδηλώσεις στην πόλη αυτή αλλά επίσης και στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Μαριούπολη και την Οδησσό, προτείνεται να διεξαχθεί μια ψηφοφορία παρόμοια με αυτήν της Κριμαίας.

Το ερώτημα για τους κατοίκους των περιοχών αυτών θα είναι το ίδιο, εάν δηλαδή προτιμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία ή να ενωθούν με τη Ρωσία. Οι υπογράφοντες το κείμενο ανέφεραν ότι στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου θα στηθούν 100-200 κάλπες και καλούν τους συμπατριώτες τους «να καταλάβουν την εξουσία» και «να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας».

Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον κυβερνήτη της περιοχής Ιγκόρ Μπαλούτα, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτες συσκέψεις με τους υπευθύνους των υπηρεσιών ασφαλείας και έκανε έκκληση στους κατοίκους να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις «προειδοποιώντας», μάλιστα, για «πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες»! Του «Δεξιού Τομέα» μήπως;

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των βασικών ηγετών του παράνομου κυβερνητικού συνασπισμού της Ουκρανίας, «κατήγγειλε» το δημοψήφισμα του Χαρκόβου και κάλεσε τις υπηρεσίες ασφαλείας να συλλάβουν τους οργανωτές του, μιλώντας μάλιστα για ενδεχόμενη «προβοκάτσια» εκ μέρους της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: