12 Μαρτίου, 2014

12/3/2014 - ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ...ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

 

Aνθρώπινο λάθος; Για πρώτη φορά, εμφανίζεται ένα νέο σενάριο : εκείνο ενός "περιστατικού" μέσα στο αεροπλάνο. Η αστυνομία της Μαλαισίας κάνει λόγο για την πιθανότητα "προσωπικού ή ψυχολογικού προβλήματος ενός από τους επιβάτες ή ενός μέλους του πληρώματος", έτσι ώστε να εξηγηθεί η ξαφνική απώλεια ελέγχου του αεροσκάφους. Ο πιλοτος θα μπορούσε, για παράδειγμα, εν ώρα πτήσης να νοιώσει κάποια δυσφορία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο βοηθός κυβερνήτη είναι εκείνος που αναλαμβάνει τα πηδάλια. Αλλά για την ώρα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τι συνέβη μέσα στο πιλοτήριο. Τα μαύρα κουτιά δεν έχουν βρεθεί ακόμα και δεν έχουν  γίνει οι απαραίτητες αναλύσεις.

Τεχνικό σφάλμα;  Θα μπορούσε να προκαλέσει μια έκρηξη στον αέρα. Ωστόσο, το αεροπλάνο είχε ηλικία 16 ετών, με τον μέσο όρο να φτάνει τα 30 χρόνια ζωής. Επιπλέον, είχε περάσει πλήρη τεχνικό έλεγχο το 2012. Από το 1995, οπότε και τέθηκε σε υπηρεσία ο συγκεκριμένος τύπος Boeing, το 777 έχει αποδειχτεί αξιόπιστο. Μόνη παραφωνία στα δεκαεννέα χρόνια πτήσεων, σε ολόκληρο τον κόσμο και από πολλές εταιρείες, ήταν το δυστύχημα της Αsiana Airlines τον Ιούλιο του 2013 στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. Το αεροπλάνο συνετρίβη κατά την προσγείωσή του παρασύροντας στον θάνατο τρεις επιβάτες. Ξαφνικά προβλήματα τύπου αποσυναρμολόγησης ή αποσυμπίεσης της καμπίνας θεωρούνται ξεπερασμένα για τα μοντέρνα μοντέλα αεροσκαφών. Τέλος, η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines, από την δημιουργία της το 1947, δεν είχε πολλά ατυχήματα στο ιστορικό της.

Τρομοκρατική ενέργεια;  Αφού δεν υπάρχει ακόμα μια λογική εξήγηση για το τι συνέβη μέσα στο αερσκάφος, το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας δεν έχει αποκλειστεί πλήρως. Εντούτοις απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο με την πάροδο των ημερών. Καθώς τα συντρίμμια του Boeing δεν έχουν ακόμη περισυλλεγεί, ο επικεφαλής των ερευνών, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας, Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν, τονίζει ότι η εξαφάνιση του αεροπλάνου παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή "ένα μυστήριο χωρίς προηγούμενο" στα αεροπορικά χρονικά. "Πρόκειται καθαρά για ένα δύσκολο αίνιγμα", επιβεβαιώνει ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: