08 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στοχευμένες μεταθέσεις που θα συνδέονται αποκλειστικά με τα πραγματικά κενά που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες προωθεί το υπουργείο Παιδείας, με ταυτόχρονο «μαχαίρι» στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Ήταν ξεκάθαρο στη ΝΔ ότι ήθελαν να κατέβω υποψήφιος στην Κεντρική Μακεδονία» δηλώνει ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Γιάννης Ιωαννίδης, δίνοντας συνέχεια στον «εμφύλιο» που έχει προκληθεί στο εσωτερικό του κόμματος, με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα για την ίδια περιφέρεια. Ο κ.Ιωαννίδης τόνισε ότι η πρώτη νύξη του Αντώνη Σαμαρά για την υποψηφιότητά του του είχε γίνει πριν από πολλούς μήνες. 

«Είμαι στενοχωρημένος γιατί η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα προκάλεσε διάσπαση στη ΝΔ» αναφέρει. Στο σταθμό «Εθνική Άμυνα» θα τερματίζουν το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Φεβρουαρίου οι συρμοί της γραμμής 3 του Μετρό, λόγω εργασιών για την εγκατάσταση και δοκιμαστική λειτουργία εξοπλισμού βελτίωσης της σιδηροδρομικής γραμμής. Την «αταλάντευτη υποστήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών σε «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου» τόνισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφώνημά του προς τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή. 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς επιβεβαιώνεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά με επίσημη ανακοίνωση ότι ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου προχώρησε στην αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται κατά πληροφορίες η συνάντηση των δύο ηγετών. Τηλεφωνική επικοινωνία του Τζον Μπάιντεν με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Κόσμος: Τρόφιμα και φάρμακα σε περίπου 3.000 αμάχους που βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι στην πόλη Χομς της Συρίας προσπαθούν να διανείμουν ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να μπουν στην πόλη κατά τη δεύτερη ημέρα απομάκρυνσης των αμάχων μετά τη συμφωνία Συρίας και Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός. Την Παρασκευή πάνω από 80 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά και βαριά άρρωστοι, απομακρύνθηκαν. Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει την Ιαπωνία και έχει προκαλέσει χάος στις σιδηροδρομικές, αεροπορικές και οδικές συγκοινωνίες. 

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι αναμένεται να χιονίσει ακόμη και στο κέντρο του Τόκιο, κάτι που έχει να συμβεί 13 χρόνια. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ για λόγους ασφαλείας έχουν κλείσει και ορισμένα τμήματα αυτοκινητόδρομων. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή όταν νταλίκα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα αυτοκινητόδρομου στην Αργεντινή και συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση. Μετά τη μετωπική σύγκρουση, λεωφορείο και νταλίκα τυλίχτηκαν στις φλόγες. Αρκετοί από τους επιβάτες κατάφεραν να βγουν από το λεωφορείο, πηδώντας από τα παράθυρα.

Η ινφάντα Κριστίνα, η μικρότερη από τις κόρες του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, απολογείται σήμερα ενώπιον δικαστή των Βαλεαρίδων με την κατηγορία της φορολογικής απάτης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ισπανικής μοναρχίας, η οποία εμφανίζεται αποδυναμωμένη εξαιτίας των σκανδάλων.  «Καλωσήρθατε στο κέντρο του σύμπαντος»: Με αυτή την φράση πήραν τις θέσεις τους οι θεατές στο στάδιο Fisht του Σότσι για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών, στην οποία παρουσιάστηκε το μεγαλείο της Ρωσίας -περασμένο και σημερινό- και άνοιξε η αυλαία των Αγώνων που κατέληξαν να έχουν την εντονότερη πολιτική διάσταση των τελευταίων δεκαετιών. 

Η ημέρα έναρξης ανακεφαλαίωσε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί: Συλλήψεις σε διαμαρτυρίες γκέι ακτιβιστών, συγκεντρώσεις μπροστά από ρωσικές πρεσβείες και φόβος επίθεσης μέχρι και στην Κωνσταντινούπολη.

Οικονομία: Ιδιαίτερα δημοφιλείς έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι ασφάλειες σεισμού, καθώς μετά τα γεγονότα της Κεφαλονιάς, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να εξασφαλισθούν. «Το πρωτογενές πλεόνασμά μας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη» δηλώνει ο Γ.Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, αλλά μόνο επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. «Οι αιτίες της κρίσης έχουν εξαλειφθεί» σημειώνει. 

Έλλειψη ικανοποίησης των επιχειρήσεων από την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει η Δημόσια Διοίκηση απεικονίζουν τα αποτελέσματα του Βαρομέτρου του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος που λειτουργεί με πρωτοβουλία του ΣΕΒ. «Πονοκέφαλος» η γραφειοκρατία και οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία. Πρόβλημα η αδιαφάνεια για τους «μικρούς» και τους κατασκευαστές.

Αθλητισμός: Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια γράφτηκε με αίμα στα σκαλιά της Θύρας 7 μία από τις πλέον μαύρες σελίδες στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού αθλητισμού. Εικοσιένα άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στο Καραϊσκάκη εκείνη την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, όταν οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχοταν την ΑΕΚ. Στην προσπάθειά τους να βγουν από τη μισόκλειστη πόρτα της Θύρας 7 ώστε να συναντήσουν τα ινδάλματά τους εγκλωβίστηκαν... Το ντέρμπι της «Λεωφόρου» ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ την Κυριακή, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. 

Σήμερα, Σάββατο, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός φιλοξενείται από την Βέροια (19:30) και είναι το απόλυτο φαβορί. Παράλληλα ο Πλατανιά υποδέχεται τον Εργοτέλη (15:00) και ο Απόλλων Σμύρνης φιλοξενεί την Ξάνθη (17:15). Το μεσημέρι του Σαββάτου αρχίζει η 25η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ με ματς που... κόβει την ανάσα. Η Λίβερπουλ ξεκινά την προσπάθεια αντεπίθεσής της αντιμετωπίζοντας την πρωτοπόρο Αρσεναλ με στόχο να μείνει "ζωντανή" στη διεκδίκηση του τίτλου. Στην Ιταλία, το κυριακάτικο "Derby della Capitale" στο «Ολίμπικο» δεσπόζει στο πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής, με τη Λάτσιο να υποδέχται την τυπικά φιλοξενούμενη Ρόμα.


 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1833: Η δραχμή αντικαθιστά ως νομισματική μονάδα της χώρας μας τον φοίνικα.

1916: Η γέννηση του ντανταϊσμού λαμβάνει χώρα στο Cabaret Voltaire της Ζυρίχης όπου συναντώνται επιφανείς ποιητές και λογοτέχνες.

1981: Η τραγωδία στην Θύρα 7 του Σταδίου Καραϊσκάκη με 21 νεκρούς.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1405: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ο 11ος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1972: Μάρκος Βαμβακάρης, ρεμπέτης.

1980: Νίκος Ξυλούρης, τραγουδιστής και λυράρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: