08 Φεβρουαρίου, 2014

«ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΣΙΓΚΟΥΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ»


Να φανούν γενναιόδωροι έναντι της Ελλάδας, προτρέπει τους δανειστές μας το Reuters, τονίζοντας πως πρέπει να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.Οι δανειστές, επισημαίνει το Reuters, «συζητούν πόσο θα πρέπει 'να το τραβήξουν' για να ελαφρύνουν το βάρος του χρέους χωρίς να παραδέχονται ότι ένα άμεσο κούρεμα θα ήταν καλύτερο», σημειώνοντας ότι «οι ιδέες που εξετάζονται είναι η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές της Ελλάδας δεν θα πρέπει να περιοριστούν σε μια τσιγκούνικη προσέγγιση».

«Δεδομένου ότι έχουν υποσχεθεί ότι τον Απρίλιο θα εξετάσουν κάποια μορφή νέας ελάφρυνσης του χρέους, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι για μείωση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια, μια επιμήκυνση των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια και ένα νέο δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ», υπογραμμίζεται. Ωστόσο, ο κρίσιμος παράγοντας, σημειώνεται, «είναι αν θα συμβάλει στη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, και αν αυτό κριθεί πειστικό ώστε οι ξένοι επενδυτές να αρχίσουν να αγοράζουν ελληνικό χρέος». 

Οι δανειστές «δεν έχουν γενναιόδωρες τάσεις και από τον Σεπτέμβριο διαπραγματεύονται με την Αθήνα την εκταμίευση της δόσης από το πακέτο βοήθειας, καθώς έχουν το νου τους στις ευρωεκλογές του Μαΐου, που μπορεί να ενισχύσουν τους ευρωσκεπτικιστές και ζητούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: