09 Φεβρουαρίου, 2014

ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 

«Δικαστήριο της Κατερίνης έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία του Αυτοφώρου που ακολουθήθηκε σε επιχειρηματία ο οποίος συνελήφθη για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο! Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης έκανε δεκτή την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε ο δικηγόρος του επιχειρηματία, με την οποία ζητούσε να παραπεμφθεί η υπόθεση σε τακτική δικάσιμο».

Αυτή η απόφαση, που δικαιώνει τον επιχειρηματία (αναφορικά με την αυτόφωρη διαδικασία), έχει μεγάλη σημασία και πολύπλευρες, θετικές συνέπειες. Αφενός δεν οδηγούνται σε «ξαφνικό θάνατο» οι οικονομικές μονάδες που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η σύλληψη, προσαγωγή και η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος οποιουδήποτε επιχειρηματία αφαιρούν κάθε ίχνος αξιοπιστίας από την εταιρία του. Η αγορά μαθαίνει τις εξελίξεις, οι παραγγελίες μηδενίζονται και οι πιστωτές και προμηθευτές αξιώνουν άμεση αποπληρωμή των υπολοίπων.

 Επίσης, με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κατερίνης φεύγει ένας βραχνάς από πολλούς έντιμους ιδιοκτήτες οικονομικών μονάδων, που συχνότατα κατέληγε να προκαλεί σοβαρές βλάβες στην ψυχική και σωματική υγεία των οφειλετών του Δημοσίου - και ουκ ολίγα απονενοημένα διαβήματα εκ μέρους τους. Βασικός στόχος του κράτους δεν πρέπει να είναι ο εξευτελισμός και η στέρηση της ελευθερίας όσων έχουν απομείνει να δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά η διαφύλαξη της ύπαρξης των επιχειρήσεών τους, για να εισπράττει και η Εφορία ό,τι της αναλογεί. Τα μαγαζιά που κλείνουν δεν πληρώνουν ΦΠΑ, ως γνωστόν. Ούτε οι έγκλειστοι στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι σε θέση να ασχοληθούν με... επενδύσεις και να φέρουν ανάπτυξη.
  
Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν και να μειωθούν δραστικά (και όχι μόνο 50%) τα εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας. Η ολιγωρία των υπευθύνων και τα άθλια πειράματα των αδαών «τεχνοκρατών» αρκετά έχουν βλάψει την Ελλάδα. Δεν μας χρειάζονται περαιτέρω οι... υπηρεσίες τους. Ευτυχώς που υπάρχουν και δικαστές στην Ελλάδα... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: