01 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Το πράσινο φως για την πρόσληψη 17.500 εποχικών υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση άναψε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με εγκύκλιό του ζητεί από τους δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας την πλήρη καταγραφή των αναγκών τους σε έκτακτο προσωπικό. Σεισμός 4,6 βαθμών σημειώθηκε στις 10:14 το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή της Φθιώτιδας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 24χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Αταλάντης. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις ισχυρές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν από το βράδυ του Σαββάτου και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Σε πτώση και η θερμοκρασία. Πού χρειάζονται αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά στις 11 το πρωί με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να κλειδώσουν οι υποψηφιότητες στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι προτάσεις του προέδρου του κόμματος αναμένεται να εγκριθούν την Κυριακή με ψηφοφορία.

Για τους δήμους, ο κατάλογος των υποψηφίων αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Έκπληξη, πάντως, προκάλεσε η επιλογή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τον δήμο της Αθήνας. Απαγορεύονται οι πορείες, αλλά όχι και οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου με αφορμή την συμπλήρωση 18 χρόνων από την κρίση στα Ίμια. Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δεν θίγει το δικαίωμα της συγκέντρωσης.

Κόσμος: Ο Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο με στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του κυριότερου αραβικού συμμάχου της, λόγω της στάσης των ΗΠΑ όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον εμφύλιο στη Συρία. Με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης συναντάται στο Μόναχο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, καθώς βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά ο Στρατός κάλεσε τον πρόεδρο να λάβει μέτρα, προειδοποιώντας ακόμα και για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται και πάλι το Σάββατο ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, σε μία από τις τέσσερις συνολικά δίκες εις βάρος του. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία και επαναλαμβάνει ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας. Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Ταϊλάνδης σε μια διαδικασία που, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρωθυπουργό, επρόκειτο να εκτονώσει το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα. 

Ωστόσο, κανείς δεν πιστεύει ειλικρινά ότι η επομένη των εκλογών, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, που τώρα απειλεί και την οικονομία. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν διόρισε τον τέως δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, επιφορτισμένου να συνομιλήσει με τους δημάρχους μεγάλων πόλεων σε αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οικονομία: Λιγότερους φόρους αναμένεται να πληρώνουν από το 2015 οι ιδιοκτήτες ΙΧ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλο το φάσμα φορολόγησης των αυτοκινήτων, με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου μαζικής κατάθεσης πινακίδων. Να σημειωθεί ότι πέρυσι κατατέθηκαν πάνω από 100.000 πινακίδες, ενώ από το 2009 οι καταθέσεις πινακίδων προσεγγίζουν τις 750.000. Τη χρονοβόρα διαδικασία αγοράς παραβόλων από τις εφορίες ή τα χαράτσια αγοράς παραβόλων από ιδιώτες μπορούν να αποφύγουν όσοι αξιοποιήσουν τα ηλεκτρονικά παράβολα.

Πλέον, για αρκετούς φορείς του δημοσίου βρίσκεται σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για την προμήθεια παραβόλων από τους πολίτες. Η εφαρμογή του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» και η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων της Ευρώπης, σύμφωνα με τους εισηγητές του «Διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων» που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Γκάζι και συνεχίζεται το Σάββατο στις 11:00 το πρωί, στον Πειραιά.

Αθλητισμός: Το κυριακάτικο ντέρμπι της Γιουβέντους με την Ίντερ δεσπόζει στην 22η αγωνιστική του Campionato. Στην Ισπανία, το σπουδαιότερο ματς διεξάγεται επίσης την Κυριακή στο νέο «Σαν Μαμές», όπου η Αθλέτικ Μπιλμπάο φιλοξενεί τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στην Αγγλία, η πιθανότητα να κάνει ντεμπούτο ο Κώστας Μήτρογλου αυξάνει το ελληνικό ενδιαφέρον στις αναμετρήσεις της 24ης αγωνιστικής, όπου η Φούλαμ αντιμετωπίζει την Σαουθάμπτον, ενώ στο πρόγραμμα της αγωνιστικής δεσπόζει το ντέρμπι κορυφής Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι, που θα γίνει την Δευτέρα. Νίκες για Ντόρτμουντ και Παρί Σ.Ζ. σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα.

Και τυπικά ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είναι ο Νέλσον Βαλντές, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό και λίγα λεπτά αργότερα φωτογραφήθηκε κρατώντας το κασκόλ της ομάδας έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ στην Πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά. Τη φωτογραφία ανάρτησε ο ίδιος μέσω twitter και instagram, ενώ στο μήνυμα που έγραψε ανέφερε: «Είμαι υπερήφανος που είμαι μέρος ενός μεγάλου κλαμπ με πολύ μεγάλη παράδοση όπως ο Ολυμπιακός!». Δανεικός έως την λήξη της σεζόν και με οψιόν αγοράς ο Παραγουανός διεθνής επιθετικός.

Τις πρώτες μάχες του Φεβρουαρίου δίνουν οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής, η αυλαία της οποίας ανοίγει το Σάββατο με τρεις αναμετρήσεις που κρύβουν «παγίδες». Στα Ιωάννινα, ο ΠΑΣ θα υποδεχτεί τον Λεβαδειακό με τις δύο ομάδες να είναι ισόβαθμες στη 12η θέση. Στις 17:15 ο Άρης αντιμετωπίζει την Ξάνθη στο «Βικελίδης» και μόνο εάν καταφέρει την πρώτη του εφετινή εντός έδρας νίκη θα μπορεί να διατηρεί ελπίδες παραμονής στην κατηγορία. Τέλος, στις 19:30, ο ΟΦΗ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό με τους «πράσινους» να έχουν μία ακόμη δύσκολη αποστολή.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1867: Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά η 8ωρη ημερήσια απασχόληση για τους χτίστες στις ΗΠΑ.

1887: Ο Harvey Wilcox πουλά τα 500 στρέμματα που είχε στην κατοχή του στο Los Angeles. Που να φανταζόταν πως αυτή σε αυτή την τοποθεσία θα στηνόταν το Hollywood…;

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1894: John Ford, επηρεαστικός σκηνοθέτης αμερικανικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1940: Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ποιητής και πεζογράφος.

1966: Buster Keaton, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης του βωβού κινηματογράφου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: