01 Φεβρουαρίου, 2014

1/2/2014 - Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗ «ΛΥΣΗ» ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Το «κούρεμα» καταθέσεων σε ποσά πάνω από 100.000 ευρώ (αν παραστεί ανάγκη) είναι μια από τις εναλλακτικές λύσεις που πρότεινε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η επιτροπή που ψάχνει τη δράση και τη λειτουργία της τρόικας στην Αθήνα. Παράλληλα, πρότεινε «κούρεμα» του χρέους αλλά και «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα των 34 δισ. ευρώ που έχει στα θησαυροφυλάκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).Το «κούρεμα» των καταθέσεων έρχεται συχνά πυκνά στην επικαιρότητα και η εφαρμογή του στην περίπτωση της Κύπρου σημαίνει ότι εφόσον χρησιμοποιήθηκε μία φορά είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί εκ νέου στο μέλλον.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank πριν από μία εβδομάδα είχε πυροδοτήσει τη συζήτηση για ενδεχόμενο εισφοράς επί των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών σε χώρες υπό χρεοκοπία. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα μπορούσαν σε περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας να καλέσουν άπαξ τους πολίτες τους σε περίπτωση ανάγκης να πληρώσουν».Χθες επίσης η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έγραψε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη έντονος φόβος να επιβάλει η κυβέρνηση μια εισφορά επί των καταθέσεων για να μειωθεί άμεσα το δημόσιο χρέος.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας των ευρωβουλευτών που ελέγχει τα πεπραγμένα της τρόικας, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Οτμαρ Κάρας, χαρακτήρισε αποτελεσματικές τις προσπάθειες της τρόικας σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση του κινδύνου για τη χώρα. Ειδικότερα, σημείωσε «ότι παρά τα λάθη, οι προσπάθειες της τρόικας υπήρξαν αποτελεσματικές και κανείς δεν λέει σήμερα ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει, ούτε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει». Τα περισσότερα λάθη της τρόικας έγιναν στην πρώτη φάση, σημείωσε ο Ο. Κάρας, λέγοντας ότι ήταν μια διακυβερνητική διαδικασία και δεν λειτούργησε με κανόνες, αλλά διαφορετικά από χώρα σε χώρα.

Οι ευρωβουλευτές απάντησαν με γενικότητες για το πώς γίνεται να συνεχίζονται οι ίδιες αποδεδειγμένα καταστροφικές πολιτικές της τρόικας σε μια χώρα που ισοπεδώθηκε από το Μνημόνιο.  «Η τρόικα πρέπει να διαμορφώνει πολιτικές με βάση τα τελευταία εμπειρικά δεδομένα από την επίπτωση των δημοσιονομικών μέτρων στην ύφεση, να υπάρχει περισσότερη λογοδοσία για τα μνημόνια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να ενημερώνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό θεσμό που θα βασίζεται στο Κοινοτικό Δίκαιο, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια» ανέφερε ο κ. Κάρας.

Περισσότερο «σκληρός» με την τρόικα εμφανίστηκε ο βιετναμέζικης καταγωγής Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Λ. Νγκονγκ, ο οποίος μίλησε για επιβολή μέτρων με το πιστόλι στον κρόταφο. Ο Λ. Νγκονγκ ήταν αυτός που έκανε λόγο και για την εναλλακτική λύση του «κουρέματος» των καταθέσεων, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην Αθήνα για «δημοσιονομική ανευθυνότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: