01 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΧΑΣΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Στην τρίτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την κορυφή της κατάταξης όπου βρισκόταν πέρυσι, έπεσε η Γερμανία σε ό,τι αφορά την ισχύ της στην εξωτερική πολιτική, βάσει έρευνας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ECFR) που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία και η Βρετανία. Το Συμβούλιο αποδίδει στην Γερμανία «οκνηρία» τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις: στην διαμάχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Κίνα για την ηλιακή ενέργεια, στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας.

«Η Γερμανία ήταν απασχολημένη με τις εκλογές το 2013. Υιοθέτησε πιο κριτική θέση έναντι της Ρωσίας από ό,τι κατά το παρελθόν και διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις συζητήσεις για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά υπονόμευσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην διαμάχη με την Κίνα, ενώ υπονόμευσε τις προσπάθειες περιορισμού της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο» αναφέρεται στην έκθεση του ECFR, στην οποία ωστόσο η Γερμανία χαρακτηρίζεται «ηγέτης» στις περιπτώσεις του Ιράν, της Συρίας και της Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο εξετάζει 66 παραμέτρους της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής σε έξι πεδία: τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα, την ευρύτερη Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και τις επιδόσεις της Ευρώπης σε πολυμερείς θεσμούς και σε διαχείριση κρίσεων. Το Βερολίνο, πάντως, δείχνει ότι σκοπεύει να αλλάξει την στρατηγική του. Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος τόνισε ότι η Γερμανία είναι «κάπως μεγάλη» και έχει αποκτήσει «σημαντική επιρροή στην Ευρώπη για να αποφεύγει πια τις ευθύνες της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: