02 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ρύθμιση που θα προβλέπει τον συμψηφισμό απαιτήσεων των πολιτών από το Δημόσιο με οφειλές τους στο Δημόσιο προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης. Επίσης, ο υφυπουργός αναφέρει ότι «τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο των κατασχέσεων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων έως 1.500 ευρώ. Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια χώρα, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα, Κυριακή, η ΕΜΥ. Τα έντονα φαινόμενα των βροχών και των χιονοπτώσεων αναμένεται να υποχωρήσουν από το βράδυ, ωστόσο το τσουχτερό κρύο θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη. 

Με αφορμή την επέτειο των Ιμίων, περίπου 3.000 οπαδοί της Χρυσής Αυγής συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Μνημείο Ιμίων στη Ρηγίλλης, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί αντιφασιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα κατά την οποία υπήρξαν μικροεπεισόδια. Νέο κόμμα με το όνομα «Εθνική Αυγή» ανακοίνωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Την ίδρυση του κόμματoς «Εθνική Αυγή» ανακοίνωσε το Σάββατο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, μιλώντας σε συγκέντρωση για την επέτειο των Ιμίων στο κέντρο της Αθήνας.  Όπως είπε, το νέο κόμμα ιδρύθηκε από «πατριώτες» για το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ. 

Φαβορί για μια θέση επιτρόπου στην Κομισιόν που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές θεωρείται η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής. Το Μαξίμου δεν είναι αρνητικό σε μια τέτοια προοπτική, ενώ Γάλλοι και Γερμανοί στηρίζουν την αξιοποίησή της στη νέα Επιτροπή.

Κόσμος: Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκριναν τα μέλη της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και των Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ και του Όλι Ρεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρόωρες εκλογές στην Ταϊλάνδη, στις οποίες η κυβέρνηση προχώρησε παρά τις απειλές της ανντιπολίτευσης -η οποία όχι μόνο καλεί σε μποϊκοτάζ αλλά κινητοποιεί τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και σε μπλόκα στα εκλογικά τμήματα ώστε να τορπιλιστεί η διαδικασία.

Φόβοι για επιδείνωση του πολιτικού αδιέξοδο εάν η μειωμένη προσέλευση καταλήξει να αποδυναμώσει τη νομιμοποίηση του αποτελέσματος της κάλπης.  Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 15 τραυματίστηκαν, όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, εξερράγη στην πόλη Χέρμελ, προπύργιο της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία.Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το «Μέτωπο αλ Νόσρα», βραχίονας μιας οργάνωσης που δρα στη Συρία και πιστεύεται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Δικαστήριο του Καΐρου ανέβαλε το Σάββατο για την Τρίτη την δίκη του ισλαμιστή πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, που κατηγορείται για υποκίνηση της δολοφονίας διαδηλωτών. 

Δεκάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει ο Μόρσι, καταδικάστηκαν σε άλλες δίκες. Χιλιάδες Ισπανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να διαδηλώσουν κατά νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο έχει ως στόχο τον περιορισμό των εκτρώσεων. Ο νόμος θα επιτρέπει τις εκτρώσεις μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν η υγεία της μητέρας κινδυνεύει.

Οικονομία: Για σχέδιο τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα στα «συρτάρια« του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με αναφορά στις επιλογές «κουρέματος» ή περιορισμένου προγράμματος χρηματοδότησης, μιλά το Spiegel. Αντιδρώντας στο δημοσίευμα, αξιωματούχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ διέψευσε ξανά το ενδεχόμενο κουρέματος. «Στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς» υποστηρίζει ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild σχετικά με την πρόταση της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας περί συμβολής των ίδιων των πολιτών στην διάσωση μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση. «Αρκετά επιτυχώς» εξελίσσεται το ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει ότι, εάν, μετά το τέλος του, διαπιστωθεί περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη, οι εταίροι της θα εγγυηθούν, αλλά θα πρόκειται σε κάθε περίπτωση για βοήθεια μικρότερου ύψους από ό,τι οι προηγούμενες.

Αθλητισμός: Η ισοπαλία με τον ΟΦΗ μπορεί να ανήκει στο παρελθόν για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο πολλά από όσα έγιναν στην Κρήτη επηρρεάζουν τους «πράσινους» και στα επόμενα ιδιαίτερα κρίσιμα ματς για τον Γιάννη Αναστασίου. Σε διεθνές τουρνουά που διεξάγεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα λάβει μέρος ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες είναι μία από τις οχτώ ομάδες που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διοργάνωση, η οποία θα διεξαχθεί σε 12 διαφορετικές πόλεις, εκτός από τους ημιτελικούς και τον τελικό που θα γίνει στο Μαϊάμι. Με δύο πέναλτι κρίθηκαν οι πρώτες δύο αναμετρήσεις της 22ης αγωνιστικής στο campionato, με την Ουντινέζε να επικρατεί της Μπολόνια (βασικός ο Κονέ) στο «Ρενάτο Νταλ Άρα», σκοράροντας κι ένα δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις και την Κάλιαρι να βάζει «φρένο» στη Φιορεντίνα και να στερεί από τους «βιόλα» την ευκαιρία να φτάσουν τη Νάπολι στην τέταρτη θέση, έστω με αγώνα περισσότερο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1828: Ιδρύεται η «Εθνική Χρηματιστηριακή Τράπεζα» από τον Ιωάννη Καποδίστρια.

1922: Ο Οδυσσέας του James Joyce κυκλοφορεί στο Παρίσι σε 1.000 αντίτυπα προκαλώντας αντιδράσεις.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1970: Bertrand Russell, Άγγλος μαθηματικός και φιλόσοφος που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1950.

Δεν υπάρχουν σχόλια: