02 Φεβρουαρίου, 2014

Η ΝASA ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Μπορείτε να το αποκαλέσετε NASA: Η επόμενη γενιά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει το δρόμο για ένα διαφορετικό προορισμό για το διάστημα. Ο Λευκός Οίκος αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση, αναλαμβάνει να αναδιοργανώσει τη NASA και να μειώσει το κόστος για την εξερεύνηση του διαστήματος. Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προσκάλεσε ιδιωτικές εταιρείες να επενδύσουν τα επόμενα χρόνια στα διαστημικά ταξίδια και να συμμετάσχουν στο επόμενο μεγάλο έργο, την κατασκευή ενός νέου διαστημοπλοίου.

Η NASA θα ξοδέψει 6 δισεκ. δολάρια προκειμένου να ενθαρρύνει ιδιωτικές εταιρείες να τα δικά τους διαστημόπλοια, ώστε να μεταφέρουν τους αστροναύτες τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης Ομπάμα θεωρείται η αποστολή αστροναυτών στον Άρη. Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζει ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το σκοπό αυτό, με το οποίο όμως θα δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει την εξερεύνηση του διαστήματος, θα κατασκευάζει διαστημόπλοια και θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.

Το σχέδιο προβλέπει επέκταση κατά πέντε χρόνια της ζωής του ISS και χρηματοδότηση με αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια της έρευνας για την κατασκευή ενός νέου πυραύλου, ο οποίος θα μπορεί να φτάσει σε γειτονικούς αστεροειδής, το φεγγάρι και άλλα σημεία στο διάστημα. Αυτοί οι σταθμοί, θα είναι τα πρώτα βήματα προς τον Άρη. Ο ιδρυτής της PayPal, Έλον Μασκ δήλωσε πως ελπίζει με την εταιρεία του SpaceX να καταφέρει έως το τέλος του 2014, να ξεκινήσει τη μεταφορά αστροναυτών στον ISS. Μάλιστα, υπολογίζει ότι θα χρεώνει στη NASA περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια για κάθε αστροναύτη που θα μεταφέρει.

Παρόλα αυτά το κόστος είναι μειωμένο σε σχέση με το σχέδιο Μπους, που προέβλεπε το κόστος ανά αστροναύτη στα 300 εκατομμύρια δολάρια και τα 56 εκατομμύρια δολάρια, που πληρώνει η NASA στη Ρωσία για το ταξίδι με τα διαστημόπλοια Soyuz.Στο διαστημικό κέντρο στο Καπ Κανάβεραλ περιμένει ο μη επανδρωμένος πύραυλος Falcon 9 του Ε. Μασκ, που αναμένεται να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι σ' ένα μήνα. Παρόλα αυτά ο Μασκ έχει ήδη ανταγωνισμό, ενώ μεταξύ των βασικών αντιπάλων του είναι ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να διασώσει το διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται στον πάγο μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπους ν' αποσύρει τα παλιά διαστημόπλοια και της απόφασης του Λευκού Οίκου, τον περασμένο Φεβρουάριο να ακυρώσει τα σχέδια για μία αποστολή στο Φεγγάρι. Παρόλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του διαστημικού οχήματος, ώστε να είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Τέλος, το νέο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία επιπλέον 2.500 θέσεων εργασίας, σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο Μπους. Αυτό είναι ένα στοιχείο, που ΗΠΑ περιμένουν απελπισμένα να ακούσουν σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης. Νέες θέσεις εργασίας, με ένα λιγότερο ακριβό διαστημικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: