05 Φεβρουαρίου, 2014

5/2/2014 - ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟΥ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΑΠΟ ΦΡΕΓΑΤΑ


Συνεχίζουν τα επικίνδυνα παιχνιδάκια τους στην κυπριακή ΑΟΖ οι στρατοκράτες της Άγκυρας. Ενθαρρυμένοι και από τις απαράδεκτες δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία... Κοινότητα, έφτασαν στο σημείο τώρα να στέλνουν τουρκική φρεγάτα εναντίον νορβηγικού σεισμογραφικού που ερευνούσε εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το σεισμογραφικό «Princess» έκανε έρευνα με άδεια της κυπριακής κυβέρνησης στα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ και καταδιώχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τουρκική φρεγάτα με το πρόσχημα ότι μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Κύπρου επιβεβαίωσαν ότι όντως υπήρξε η παρενόχληση νορβηγικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκική φρεγάτα. Νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είχε επιχειρήσει να διαψεύσει την ύπαρξη τέτοιου επεισοδίου, αλλά δεσμεύτηκε να διερευνήσει την υπόθεση. Λίγη ώρα αργότερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι υπήρξε παρενόχληση μέσω ασυρμάτου και από μεγάλη απόσταση και δεν υπήρξε επεισόδιο με καταδίωξη. Όπως ανέφερε, θα ακολουθήσουν διαβήματα και προς τη Γαλλία, καθώς το νορβηγικό σκάφος έκανε έρευνες για λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας TOTAL στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου επιβεβαίωσε ότι το νορβηγικό πλοίο έχει παρενοχληθεί από την τουρκική φρεγάτα, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει γίνει είναι συχνό φαινόμενο. Τόνισε παράλληλα ότι θα γίνουν όλες οι καταγγελίες που επιβάλλονται από το υπουργείο Εξωτερικών. «Η στρατηγική της Τουρκίας είναι μέσα από απειλές και προκλήσεις να δημιουργεί ένταση στην περιοχή» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου. «Η καλύτερη απάντηση», είπε, «είναι η υλοποίηση των σχεδιασμών όσον αφορά τον ενεργειακό μας πλούτο». Ο υπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «δεν απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα δεχθούμε να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ομπρέλας ενεργειακής ασφάλειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: