24 Ιανουαρίου, 2014

ΠΙΘΑΝΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ GPS


Η Αμερική δεν επιθυμεί τους δορυφορικούς σταθμούς του Ρωσικού συστήματος GLONASS να εγκατασταθούν  σε Αμερικανικό έδαφος παρόλο που αντίστοιχοι σταθμοί του GPS έχουν εγκατασταθεί σε Ρωσικό έδαφος από την Αμερική. Σύμφωνα με το Voice of Russia δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημη απαγόρευση, αλλά η καινούργια νομοθεσία που ψήφισε ο Πρόεδρος Ομπάμα τον Δεκέμβριο πρακτικά απαγορεύει κάθε ενέργεια που αντίκειται στην παγκόσμια εμπορικότητα του Αμερικανικού συστήματος ναυτιλίας - κατεύθυνσης GPS να εκτελεστεί σε Αμερικανικό εδαφικό ή εναέριο χώρο. Ουσιαστικά δηλαδή είναι αδύνατο για την Ρωσία ή ακόμα στο μέλλον και για την Κίνα να εγκαταστήσουν οτιδήποτε έχει σχέση με το δικό τους σύστημα GPS σε Αμερικανικό έδαφος.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ρώσικου Διαστημικού Οργανισμού ανακοίνωσε ότι παρόλο που η Αμερική δεν δείχνει ευγενική χειρονομία με αυτή την πράξη, παρόλα αυτά θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι η Ρωσία δεν επιβάλει εξ’αντιθέτου όρους για την χρήση συστημάτων ναυτιλίας κατεύθυνσης και ιδιαίτερα στο Αμερικανικό σύστημα GPS (υπονοώντας βέβαια και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα αβέβαιο μέλλον. Αντέκρουσε μάλιστα την Αμερικανική πολιτική λέγοντας ότι οι χρήστες θα βγουν κερδισμένοι αν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν και τα δύο συστήματα παράλληλα. Είναι γνωστό βέβαια ότι τα Ρωσικά συστήματα λόγω των πολικών τροχιών (Molniya orbits) που χρησιμοποιούν είναι κατά πολύ ανώτερα σε πλάτη βόρεια ή νότια όπου σήμερα υπάρχει μεγάλη ενεργητικότητα ιδιαίτερα από ερευνητικούς οργανισμούς και ομάδες. Παράδειγμα αποτελεί η εκμετάλλευση του Αρκτικού κύκλου όπου το Ρώσικο σύστημα Glonass έχει κάλυψη που αγγίζει το 100%.

Η Ρωσία έχει αιτήσει στις ΗΠΑ την δημιουργία σταθμών εδάφους Glonass από τον Μάιο του 2012 χωρίς να λάβει απάντηση μέχρι που τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε η ανωτέρω απαγορευτική νομοθεσία από τους ιθύνοντες στις ΗΠΑ. Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ φοβούνται για την εγκατάσταση των Ρωσικών σταθμών με δεδομένο ότι η Ρωσία στο μέλλον είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τους σταθμούς αυτούς αλλά και το δορυφορικό της σύστημα για στρατιωτικούς σκοπούς. Μήπως όμως και οι ΗΠΑ δεν κάνουν ή δεν θα κάνουν το ίδιο ακριβώς στην περίπτωση χρήσης των σταθμών GPS σε Ρωσικό έδαφος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: