22 Ιανουαρίου, 2014

ΠΙΘΑΝΟ «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ!


Μπορεί θεωρητικά η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου να απαντά ότι σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ και περιμένει να δει την απόφαση που δικαιώνει τους ενστόλους, αλλά ήδη υπάρχει οδηγία να υπολογίσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση. Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης παραμένει μήπως ακολουθήσει μπαράζ τέτοιων αποφάσεων από προσφυγές, κάτι που θα ανατίναζε όλο το δημοσιονομικό πρόγραμμα στον αέρα. Χαρακτηριστική ήταν η άποψη που εξέφρασε ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ζήτησε την επέκταση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αποδοχές των στρατιωτικών και σε όλους τους άλλους κλάδους.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι, εάν η απόφαση είναι όπως επιγράφεται, τότε θα υπάρξουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, μια και ο νόμος 4093/2012 προέβλεπε εξοικονόμηση 420.000.000 ευρώ από τη μείωση των μηναίων αποδοχών των μισθοδοτούμενων με βάση τα ειδικά μισθολόγια, εκ των οποίων τα 113.000.000 ευρώ αφορούσαν τους μισθούς των ενστόλων. 

Αν και το σκεπτικό της απόφασης θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα Απριλίου, δηλαδή εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, ήδη η κυβέρνηση καταστρώνει τα δικά της σχέδια «ποντάροντας» στο πλεόνασμα ώστε να μη χρειαστεί να προσθέσει άλλη μια μαύρη τρύπα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2014-2015. Αυτός, πάντως, που για άλλη μια φορά βιάστηκε να τοποθετηθεί ήταν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δήλωνε ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις βγήκε να υποστηρίξει ότι «όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε» (ΑΝΤ1), προκαλώντας την οργή του Μαξίμου, που θεωρεί ότι τέτοιες αστοχίες δεν χρειάζονται όταν αναφέρεται κάποιος στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση (Σκάι) του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις του ΣτΕ», προσθέτοντας παράλληλα ότι «πρέπει να δούμε την απόφαση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί την απόφαση  γιατί «δεν είμαστε της λογικής να σεβόμαστε τις αποφάσεις μόνο όταν μας συμφέρει και όταν δεν μας συμφέρει να μην τις σεβόμαστε. Είναι βέβαιο ότι, αν η απόφαση είναι αυτή που διαρρέεται, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα για το πού θα βρούμε τα χρήματα τα οποία είχαμε εξασφαλίσει μέχρι τώρα».

Υπενθυμίζουμε ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι περικοπές που έγιναν σε εφαρμογή του ν. 4093/2012 αντίκεινται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25, παρ. 1, εδ. δ΄ του Συντάγματος Αρχή της αναλογικότητας, καθώς υπό το φως τόσο της πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 668/2012) όσο και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα έπρεπε να σταθμιστεί αν οι προτεινόμενες περικοπές συντάξεων και αποδοχών διαταράσσουν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης και του μισθού ως περιουσιακών αγαθών και αφετέρου του δημόσιου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: