13 Νοεμβρίου, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξ αφορμής των δολοφονικών γεγονότων, που συνέβησαν πρόσφατα στο Ηράκλειο Αττικής:

1.Συλλυπείται τις οικογένειες των δολοφονηθέντων θυμάτων και εύχεται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών αυτών.

2.Προσεύχεται για την αποκατάσταση της υγείας του τραυματισθέντος νέου.

3.Καταδικάζει κάθε μορφή βίας, από όπου κι αν προέρχεται και καλεί όλο τον Ελληνικό Λαό ανεξαιρέτως, να διατηρήσουμε την εθνική μας ενότητα και την εφαρμογή των Νόμων του Κράτους. Εν συνεχεία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

13 NOEMBRIOY †AΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ


Ο μεγάλος αυτός πατέρας και διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 μ.Χ.(κατά άλλους το 354 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του - χήρα τότε 20 ετών - τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια - κοντά στον τότε διάσημο ρήτορα Λιβάνια - αλλά και στην Αθήνα, μαζί με τον αγαπημένο του φίλο Μέγα Βασίλειο Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του, επανήλθε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευε προσευχόμενος και μελετώντας τις Άγιες Γραφές. Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, οπού χειροτονήθηκε διάκονος - το 381 μ.Χ., σε ηλικία 34 ετών - από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο. Αργότερα δε από τον διάδοχο του Μελετίου Φλαβιανό πρεσβύτερος σε ηλικία 40 ετών.

Κατά την Ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματα του. Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές τους βαθύτατα. Η φήμη του αυτή έφτασε μέχρι τη βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου 397 μΧ., με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ. Και από την θέση αυτή ο Ιερός Χρυσόστομος, εκτός άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται από τα πολλά συγγράμματα του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του). Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε μετατροπές.

Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του, υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. Αυτό όμως έγινε αίτια να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα αυτήν την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της. Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξαδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και άσεβους ανθρώπου), συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σ' ένα χωριό της Βιθυνίας. Η απόφαση αυτή όμως, τόσο εξερέθισε τα πλήθη, ώστε αναγκάστηκε αυτή η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στο θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση (402 μ.Χ.). Αλλά λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε και πάλι να εξορίσει τον Άγιο (20 Ιουνίου 404 μ.Χ.) στην Κουκουσό της Αρμενίας και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ.

Ο Μ. Ι. Γαλανός στον Συναξαριστή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει για τον Ιερό Χρυσόστομο, ότι υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε δε υπήρξε εφάμιλλος του στην ετοιμολογία, την απλότητα, αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας. Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικότατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα. Ανήκει σ' αυτούς που φαίνονται «ως φωστήρες εν κόσμω» (Προς Φιλιππησίους, 6' 15.). Δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στον κόσμο.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο ιερός Χρυσόστομος πέθανε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου. Επίσης την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του, αλλά η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Και τέλος την 26η Φεβρουαρίου εορτάζουμε την μνήμη της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο.

Η ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ


Προληπτική δράση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν τα φασόλια Για τους λαούς που ζουν στη λεκάνη της Μεσογείου αποτέλεσαν πάντα τη ραχοκοκαλιά της καθημερινής τους διατροφής. Ειδικότερα για μας τους Έλληνες τα όσπρια και πιο συγκεκριμένα τα φασόλια δεν αντιπροσωπεύουν μόνο βασικό διατροφικό στοιχείο, αλλά επίσης και πολιτισμικό στοιχείο, καθόσον η παραδοσιακή φασολάδα θεωρείται διαχρονικά το εθνικό φαγητό της χώρας.

Δυστυχώς όμως για όλους μας και κυρίως για την υγεία μας, η παραδοσιακή αυτή αντιμετώπιση των οσπρίων έχει τις τελευταίες δεκαετίες αλλάξει και τα όσπρια έχουν αποχωρήσει από το καθημερινό μας τραπέζι και έχουν αντικατασταθεί από άλλες τροφές με πολύ μικρότερη θρεπτική αξία.

Βασικό στοιχείο της διατροφής μας

Αποτελούν μια ολόκληρη κατηγορία φυσικών τροφών στην οποία περιλαμβάνονται τα φασόλια, οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια, ο αρακάς, τα λούπινα, το λαθούρι, τα κουκιά κ.α. Πρόκειται για τα αποξηραμένα ώριμα σπέρματα συγκεκριμένων φυτών, τα οποία ονομάζονται ψυχανθή.

Αποτελούν βασικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής εδώ και χιλιετηρίδες, ενώ η υψηλή διατροφική τους αξία βοήθησε αποτελεσματικά την επιβίωση και την ανάπτυξη του ανθρωπίνου είδους, ειδικά σε περιόδους που οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες απειλούσαν με υποσιτισμό μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Χαρακτηριστική είναι η απόδοση τιμής από τον συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο στην συνεισφορά των οσπρίων στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ιστορίας: «Χωρίς τα όσπρια ο ευρωπαϊκός πληθυσμός δεν θα είχε διπλασιαστεί σε μόλις λίγους αιώνες και δεν θα ήμασταν οι εκατοντάδες εκατομμυρίων που είμαστε σήμερα».

Η διατροφική τους αξία

Τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για τον άνθρωπο, πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα όσπρια, αν και είναι κατώτερες σε βιολογική αξία από αυτές του κρέατος, είναι πολύ ανώτερες από όλα τα άλλα φυτικά τρόφιμα. Τα όσπρια περιέχουν επίσης υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης και γι’ αυτό το λόγο θεωρούνται τρόφιμα επιλογής για καλή υγεία ακόμα και για τους διαβητικούς Εκτός όλων αυτών των συστατικών, τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β και Ε, σε άλατα σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, καλίου και ασβεστίου, καθώς επίσης και σε διαιτητικές ίνες.

Η μεγάλη ποσότητα και η ανυπέρβλητη ποιότητα των διαιτητικών ινών των οσπρίων, βοηθούν όχι μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, καθώς και πολλών μορφών καρκίνου.

Είναι αντικαρκινικά!

Ιδιαίτερα για το θέμα του καρκίνου, οι επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης οσπρίων έναντι του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου σε διάφορους ιστούς είναι πάρα πολλές. Απάνθισμα αυτών των δεδομένων, αποτελεί το τελευταίο συμπέρασμα της μεγάλης πολυκεντρικής μελέτης EPIC ότι η «προσήλωση» σε αυτό που ονομάζεται μεσογειακό μοντέλο διατροφής, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου.

Επίσης, πρόσφατες ιατρικές έρευνες ασχολούνται με τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φασολιών και της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα φασόλια περιέχουν μεγάλη ποσότητα από υδατάνθρακες, οι οποίοι δεν χωνεύονται αλλά υφίστανται μια διαδικασία ζύμωσης στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα την δημιουργίας μιας σειράς λιπαρών οξέων, όπως είναι το οξικό, το προπιονικό και το βουτυρικό οξύ, τα οποία όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία της έρευνας, επιδρούν χημειοπροληπτικά στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η υγιεινή διατροφή συνδέεται με τη γενικότερη ευεξία του οργανισμού, και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη κι αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, με πολλές σύγχρονες έρευνες σε διάφορα είδη τροφών, συμπεριλαμβανομένων και των οσπρίων, να έχουν αναδείξει τις έντονες αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών και τεχνικοί της Δημόσιας Τηλεόρασης θα μπουν το αργότερο μέχρι το πρωί της Πέμπτης στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή για να καταγράψουν και να παραλάβουν τον εξοπλισμό, όπως δήλωσε ο Παντελής Καψής. «Υπολογίζω ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες να αρχίσουν να μεταφέρονται πλέον δραστηριότητες της ΔΤ στην Αγία Παρασκευή» τόνισε. Στα χέρια του εισαγγελέα αναμένεται να σταλεί ο φάκελος για τις ηχογραφημένες συνομιλίες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου με τον άλλοτε γενικό διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, στις οποίες ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ζητεί επιμόνως λεφτά από τον συνεργάτη του, παρά τις έντονες αρνήσεις του τελευταίου.

Σοβαρά προβλήματα στην Καλαμάτα και περίχωρα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας άφησε πίσω της η καταρρακτώδης βροχή που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια, καταστήματα και υπόγεια πλημμύρισαν, δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ προκλήθηκαν και καθιζήσεις στο οδόστρωμα.  Πέντε Γερμανοί, πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens, απολογήθηκαν σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας ενώπιον των ανακριτών Μαρίας Νικολακέα και Νίκου Πιπιλίγκα στο Εφετείο της Αθήνας. Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη ή γνώση για τα μαύρα ταμεία. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους, παρά τις φημολογίες στη Γερμανία ότι ως κατηγορούμενοι για δωροδοκίες και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κινδύνευαν να τους επιβληθούν περιοριστικό όροι.

Επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Μέρας, Χρήστος Ζώης, υποστηρίζοντας ότι «δεν λειτουργεί υπέρ της θεσμικής του ιδιότητας». Αφορμή στάθηκε η άρνηση του κ.Παπούλια, σύμφωνα με τον κ. Ζώη, να δεχθεί τόσο τον ίδιο, όσο και τους βουλευτές του κόμματός του κ.κ. Κουράκο και Σταυρογιάννη, σε συνάντηση.

Κόσμος

Κουπόνια αγορών θα προσφερθούν σε εκατοντάδες μητέρες που θηλάζουν το μωρό τους, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού σχεδίου που θα εφαρμοστεί σε υποβαθμισμένες ζώνες στο κέντρο της Αγγλίας και έχει στόχο να αυξήσει τα χαμηλά επίπεδα θηλασμού, μια ωφέλιμη πρακτική για την υγεία των παιδιών. Περίπου 130 γυναίκες θα μετάσχουν σε αυτό το σχέδιο στο Ντέρμπισαϊρ και την γειτονική κομητεία του Νοτίου Γιόρκσαϊρ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ τους η γερμανίδα καγκελάριος, συναντώνται στο Παρίσι, προσκεκλημένοι του Φρανσουά Ολάντ για την δεύτερη ευρωπαϊκή διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις στην Ευρώπη. Στόχος των ευρωπαίων ηγετών είναι να συντονίσουν τις δράσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Οι πόροι που θα διατεθούν για τα προγράμματα αυτά ανέρχονται συνολικά σε 40 δισ. ευρώ.

Αύριο, Τετάρτη, έντεκα χρόνια μετά το ναυάγιο του Prestige, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν στους τέσσερις κατηγορούμενους (δύο Έλληνες, έναν Ισπανό και έναν Φιλιππινέζο) για τη χειρότερη μόλυνση από πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της Ισπανίας.Υποστηρικτές του πολιτικού Μπο Σιλάι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια για δωροδοκία, υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσία, ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος. Το Zhi Xian σημαίνει «Κόμμα του Ανωτάτου Συντάγματος» και αποτελεί μία ακόμα έκφραση δυσαρέσκειας των κινέζων πολιτών. Στην Κίνα το πολιτικό σύστημα είναι μονοκομματικό και όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Πολωνίας στη Μόσχα και του επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν από ακροδεξιούς στη Βαρσοβία και είχαν ως στόχο τη ρωσική πρεσβεία. Η Ρωσία αξιώνει από την πολωνική κυβέρνηση να ζητήσει επισήμως συγγνώμη και να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις και την ομαλή λειτουργία των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στη χώρα.

Οικονομία

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου υποχώρησε την Τρίτη η χρηματιστηριακή αγορά, με τις τιμές των μετοχών -κυρίως των τραπεζών- να δέχονται ισχυρές πιέσεις. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.129,86 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,10%. Η συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για νέες επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε επισήμως την Τρίτη από το υπουργείο Ναυτιλίας. Για τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα της κρίσης έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με το υπουργείο αναμένεται να δημιουργηθούν άμεσα 700 νέες θέσεις εργασίας και 1.500 έμμεσα, ενώ θα διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού του Πειραιά. Ξεκίνησε η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, στην οποία αναμένεται να τεθεί το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Στην πρώτη συνάντηση δεν υπήρξε συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών. Στόχος, η απόφαση να έχει ληφθεί έως 15 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη σύσκεψη αναμένεται να είναι πολύωρη και με «παρέλαση» πολλών υπουργών. Προηγήθηκε προπαρασκευαστική σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου.

Αθλητισμός

Τέσσερις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκ θα βρεθούν ενώπιον της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής την Πέμπτη (13:00), με αφορμή την συμπεριφορά των φιλάθλων τους σε αναμετρήσεις της 11ης αγωνιστικής. Πρόκειται για τις ΠΑΕ Άρης (για το ματς με τον Παναθηναϊκό), Ολυμπιακός (για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ), Πανιώνιος (για τον αγώνα με τον Ατρόμητο) και ΠΑΣ Γιάννινα (για το ματς με τον ΟΦΗ).

Η Μπαρτσελόνα επέκτεινε έως το 2016 τη συνεργασία της με τη UNICEF και έτσι οι Καταλανοί θα συνεχίσει να καταβάλλει δύο εκατομμύρια δολάρια ετησίως, προκειμένου οι φανέλες της ομάδας να φέρουν στο πίσω μέρος τους το όνομα της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά. Όπως ανακοίνωσαν οι πρωταθλητές Ισπανίας μέσω της ιστοσελίδας τους, η ισχύουσα συμφωνία επρόκειτο να λήξει την επόμενη χρονιά και οι διευθυντές των «μπλαουγκράνα» ενέκριναν τη διετή επέκτασή της στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Κώστας Κατσουράνης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ για την επόμενη ημέρα μετά την βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό, τονίζοντας ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, θα πρέπει οι παίκτες της ομάδας να μείνουν ενωμένοι και να συζητήσουν με τον προπονητή ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα. Επίσης τόνισε ότι «το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει...».



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1887: Η «Ματωμένη Κυριακή» στο Λονδίνο. Δύο νεκροί και 200 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός σε σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ εργατών και αστυνομίας.

1963: 16 – 1 είναι το μεγαλύτερο σκορ που σημειώνεται σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης ποδοσφαίρου, με το οποίο η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας συνέτριψε τον ΑΠΟΕΛ σε αγώνα του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Φυσικά, το συγκεκριμένο ρεκόρ «κρατάει» μέχρι σήμερα.

1968: Διπλό «χτύπημα» από τους Beatles. Κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ η ταινία τους κινουμένων σχεδίων “Yellow Submarine” ενώ ταυτόχρονα το τραγούδι τους “Hey Jude” σκαρφαλώνει στο Νο1 των αμερικανικών charts.

2002: Το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ “Prestige” βυθίζεται στις ακτές της Γαλικίας, προκαλώντας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ιβηρικής χερσονήσου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1979: Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.


ΥΔΡΑ: ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ»


Eκεί όπου έδενε τα πυρπολικά του ο Ανδρέας Μιαούλης ενδεχομένως να κυματίζει σύντομα η τουρκική σημαία! Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του πρώτου «πακέτου» με τις μαρίνες, που αφορά τον Άλιμο, τη Νέα Επίδαυρο, τον Πόρο και την Ύδρα, βρίσκεται στα τελειώματά του, με επικρατέστερους «μνηστήρες» Τούρκους μεγαλοεπενδυτές. Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στην οποία έχουν περάσει 11 επενδυτικά σχήματα, θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους και πιθανόν το λιμάνι της Ύδρας να περάσει στην ιδιοκτησία εκατομμυριούχων από τη γειτονική χώρα, όπως ήδη έχει γίνει με τις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Καλαμάτας και της Μυτιλήνης.

Στο νησί της Ύδρας οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί, αλλά οι αρμόδιοι είναι χαρακτηριστικά απόντες. Να σημειωθεί ότι κατά της ιδιωτικοποίησης του ιστορικού λιμανιού της Ύδρας και κυρίως κατά της διαχείρισης και εκμετάλλευσης από τουρκική εταιρία τάσσεται με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο του νησιού του Αργοσαρωνικού. Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λήφθηκε ομόφωνα, διαλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:«Το δημοτικό συμβούλιο δηλώνει ομόφωνα για άλλη μια φορά την πλήρη αντίθεση του Δήμου Ύδρας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας στην ιδιωτικοποίηση του ιστορικού λιμανιού της Ύδρας. Πολλώ δε μάλλον στην πιθανότητα ανάληψης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης του ιστορικού λιμανιού μας από τουρκική εταιρία. Η Ύδρα για ιστορικούς και μόνο λόγους δεν αντέχει σε μια τέτοια παραχώρηση».

Επιπλέον, τόσο ο Δήμος Ύδρας όσο και το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Μεταξύ των διεκδικητών του λιμανιού της Ύδρας είναι ο τουρκικός όμιλος Dogus του Ferit Şahenk, που μέσα σε έναν μήνα σάρωσε τον ομοεθνή ανταγωνιστή του, τον όμιλο Koc, βάζοντας πόδι πέραν του Φλοίσβου (όμιλος Λάτση) και στις μαρίνες των Γουβιών στην Κέρκυρα, της Λευκάδας και της Ζέας, μέσω της εξαγοράς από την D-Marin του 50% της συμμετοχής του ομίλου Κυριακούλη, που τις εκμεταλλεύεται.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΧΑΟΣ ΚΑΙ 10.000 ΝΕΚΡΟΥΣ (!) ΑΦΗΣΕ Ο «ΧΑΪΓΙΑΝ»


«Η τελευταία φορά που είδα καταστροφή τέτοιας κλίμακας ήταν μετά το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό» δήλωσε σοκαρισμένος ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Σεμπάτσιαν Ρόουντς Στάμπα. Το σκηνικό της θεομηνίας επιβεβαίωσαν δυστυχώς οι πρώτες -ανεπιβεβαίωτες- εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων. Για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς μόνο στο νησί Λέιτε (ο τυφώνας έπληξε επίσης το νησί Σαμάρ και άλλες επαρχίες) έκαναν λόγο οι αστυνομικές Αρχές, καθώς και για ολική καταστροφή του 80% των υποδομών του.

Όμως, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας Τακλομπάν εκτίμησε ότι αυτός είναι ο απολογισμός μόνο στη συγκεκριμένη πόλη. Ήδη περισσότερες από 500 σοροί είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Τακλομπάν. Παράλληλα εκφράζονταν ανησυχίες για τους 40.000 κατοίκους του αποκλεισμένου λιμανιού Γκουιουάν, ενώ πληροφορίες μιλούσαν για 300 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 2.000 αγνοουμένους στην πόλη Μπάσεϊ του νησιού Σαμάρ.

Οι περιγραφές από την Τακλομπάν ξεπερνούν τη φαντασία. Σοροί νεκρών κρέμονταν από κλαδιά δέντρων, κείτονταν σε γκρεμισμένα υπόστεγα και στις κοίτες των ρευμάτων, τα οποία, προτού τα χτυπήσει ο τυφώνας, ήταν δρόμοι. Οι επιζώντες προσπαθούσαν μόνοι τους να απεγκλωβιστούν από τα ερείπια, γιατροί πάλευαν να νοσηλεύσουν τους ασθενείς υπό το φως κεριών, ενώ πλήθη λεηλατούσαν ό,τι απέμεινε από γκρεμισμένα εμπορικά. Οι λεηλασίες μάλιστα έκαναν την κυβέρνηση της χώρας να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου για τη διασφάλιση της τάξης!

«Δεν υπάρχει τροφή... δεν υπάρχει νερό. Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ απελπιστική» περιέγραφε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera Τζαμέλα Αλιντογκάν, η οποία βρισκόταν σε ξενοδοχείο την ώρα που ο Χαϊγιάν σάρωσε τη στέγη του, ενώ ο υπουργός Άμυνας Βολτέρ Γκαζμίν αναρωτιόταν: «Πως μπορείς να νικήσεις τον τυφώνα;». Ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούσαν ότι ακόμη και τα κέντρα εκκένωσης, στάδια και εκκλησίες, επλήγησαν από τη μανία του τυφώνα. «Είναι χειρότερα κι από την κόλαση» έλεγε η Ματζίνα Φερνάντεζ που είδε το σπίτι της να διαλύετε από τους ανέμους...

Χειρότερο πρόβλημα των Αρχών παρέμενε χθες το απόγευμα η αδυναμία πρόσβασης αλλά και επικοινωνίας, εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών σε δρόμους, στο σύστημα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στρατός επιχειρούσε να προσεγγίσει τις πληγείσες περιοχές με αεροσκάφη C-130 και πλοία του πολεμικού ναυτικού. Ο Ερυθρός Σταυρός καλούσε τους εθελοντές διασώστες να φέρουν οι ίδιοι εξοπλισμό για να ανοίξουν πρόσβαση. Δυστυχώς το νησί Λέιτε, που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές, ήταν μία από τις φτωχότερες επαρχίες της χώρας.

Τα «καλά νέα» είναι ότι τουλάχιστον οι Αρχές είχαν προλάβει να εκκενώσουν το γειτονικό νησί Μποχόλ, που είχε πληγεί από σεισμό, με απολογισμό 200 νεκρούς, πριν από έναν μήνα. Ευρω-βοήθεια ύψος 3.000.000.ευρώ Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 3.000.000 ευρώ αποφάσισε να στείλει προς τις Φιλιππίνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη σχετική ανακοίνωση τόνισε ότι «τα χρήματα αυτά θα καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, στο κεντρικό τμήμα της χώρας». Εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. βρίσκονται ήδη στη χώρα, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες των Αρχών.

Σύμφωνα με την επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «πρόκειται για έναν από τους χειρότερους τυφώνες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος». Την ίδια ώρα, 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας και το ποσό των 2.000.000 δολαρίων ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει στη Μανίλα και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ!


Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μπορεί η πατρίδα μας να διέρχεται μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής, ηθικής, πολιτικής και πολιτισμικής κρίσης, αλλά μέσα στην καταστροφή υπάρχουν και παράπλευρα κέρδη. Ένα από όλα είναι η αφύπνιση και η αυτονόμηση σημαντικής μερίδας του ελληνικού λαού, ο οποίος πλέον είναι υποχρεωμένος να σκέφτεται ορθολογικά και εμπνευσμένα, αν επιθυμεί να εξέλθει ισχυρός από αυτήν τη θύελλα. Δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που «διάβασαν» σωστά τι συνέβη στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης.

Στα κατά τόπους πηγαδάκια ακούστηκαν πολλά και επιτυχημένα σχόλια για το χαμηλό επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης - και μάλιστα σε τόσο σημαντικούς καιρούς. Πρώτα απ' όλα, αντιμετωπίστηκε πολύ αρνητικά η απουσία της συντριπτικής πλειονότητας των βουλευτών από την αίθουσα της Ολομέλειας κατά το τριήμερο της συζήτησης για την πρόταση μομφής. Οι Έλληνες κατάλαβαν καλά ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας να ακούσουν την αντίθετη άποψη. Κάνουν λες και δεν απευθύνονται στους εκλογείς αλλά στον αρχηγό τους. Πολλοί εθνοπατέρες συμπεριφέρονται σαν οπαδοί σε εξέδρα και όχι ως σκεπτόμενοι μπροστάρηδες που ορκίστηκαν να υπηρετούν το έθνος και τον λαό.

Επίσης, το χαμηλό επίπεδο των διαξιφισμών και οι φτηνές, αγοραίες ατάκες που επινοήθηκαν (μερικές την τελευταία στιγμή) μόνο και μόνο για να τύχουν προβολής στα δελτία ειδήσεων δεν ενθουσίασαν τα πλήθη. Αντίθετα απώθησαν, προκάλεσαν τη θυμηδία και πολλούς τους εξόργισαν - μια και από τους πολιτικούς απαιτείται συνέπεια λόγων και έργων και καταβολή προσπάθειας να ανεβάσουν το επίπεδο, όχι να το ρίξουν τόσο χαμηλά όσο στα φτηνά ριάλιτι της τηλεόρασης. Οπότε, υπό μία έννοια, η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και όσα συνέβησαν εντός του Κοινοβουλίου τις προηγούμενες ημέρες μπορούν να βοηθήσουν κάποιους εκ των πολιτικών να καταλάβουν ότι ο λαός έχει πολλές περισσότερες απαιτήσεις από εκείνους απ' όσες εκείνοι υπολόγιζαν. Κι αυτό είναι καλό