13 Νοεμβρίου, 2013

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΧΑΟΣ ΚΑΙ 10.000 ΝΕΚΡΟΥΣ (!) ΑΦΗΣΕ Ο «ΧΑΪΓΙΑΝ»


«Η τελευταία φορά που είδα καταστροφή τέτοιας κλίμακας ήταν μετά το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό» δήλωσε σοκαρισμένος ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Σεμπάτσιαν Ρόουντς Στάμπα. Το σκηνικό της θεομηνίας επιβεβαίωσαν δυστυχώς οι πρώτες -ανεπιβεβαίωτες- εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων. Για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς μόνο στο νησί Λέιτε (ο τυφώνας έπληξε επίσης το νησί Σαμάρ και άλλες επαρχίες) έκαναν λόγο οι αστυνομικές Αρχές, καθώς και για ολική καταστροφή του 80% των υποδομών του.

Όμως, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας Τακλομπάν εκτίμησε ότι αυτός είναι ο απολογισμός μόνο στη συγκεκριμένη πόλη. Ήδη περισσότερες από 500 σοροί είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Τακλομπάν. Παράλληλα εκφράζονταν ανησυχίες για τους 40.000 κατοίκους του αποκλεισμένου λιμανιού Γκουιουάν, ενώ πληροφορίες μιλούσαν για 300 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 2.000 αγνοουμένους στην πόλη Μπάσεϊ του νησιού Σαμάρ.

Οι περιγραφές από την Τακλομπάν ξεπερνούν τη φαντασία. Σοροί νεκρών κρέμονταν από κλαδιά δέντρων, κείτονταν σε γκρεμισμένα υπόστεγα και στις κοίτες των ρευμάτων, τα οποία, προτού τα χτυπήσει ο τυφώνας, ήταν δρόμοι. Οι επιζώντες προσπαθούσαν μόνοι τους να απεγκλωβιστούν από τα ερείπια, γιατροί πάλευαν να νοσηλεύσουν τους ασθενείς υπό το φως κεριών, ενώ πλήθη λεηλατούσαν ό,τι απέμεινε από γκρεμισμένα εμπορικά. Οι λεηλασίες μάλιστα έκαναν την κυβέρνηση της χώρας να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου για τη διασφάλιση της τάξης!

«Δεν υπάρχει τροφή... δεν υπάρχει νερό. Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ απελπιστική» περιέγραφε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera Τζαμέλα Αλιντογκάν, η οποία βρισκόταν σε ξενοδοχείο την ώρα που ο Χαϊγιάν σάρωσε τη στέγη του, ενώ ο υπουργός Άμυνας Βολτέρ Γκαζμίν αναρωτιόταν: «Πως μπορείς να νικήσεις τον τυφώνα;». Ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούσαν ότι ακόμη και τα κέντρα εκκένωσης, στάδια και εκκλησίες, επλήγησαν από τη μανία του τυφώνα. «Είναι χειρότερα κι από την κόλαση» έλεγε η Ματζίνα Φερνάντεζ που είδε το σπίτι της να διαλύετε από τους ανέμους...

Χειρότερο πρόβλημα των Αρχών παρέμενε χθες το απόγευμα η αδυναμία πρόσβασης αλλά και επικοινωνίας, εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών σε δρόμους, στο σύστημα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στρατός επιχειρούσε να προσεγγίσει τις πληγείσες περιοχές με αεροσκάφη C-130 και πλοία του πολεμικού ναυτικού. Ο Ερυθρός Σταυρός καλούσε τους εθελοντές διασώστες να φέρουν οι ίδιοι εξοπλισμό για να ανοίξουν πρόσβαση. Δυστυχώς το νησί Λέιτε, που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές, ήταν μία από τις φτωχότερες επαρχίες της χώρας.

Τα «καλά νέα» είναι ότι τουλάχιστον οι Αρχές είχαν προλάβει να εκκενώσουν το γειτονικό νησί Μποχόλ, που είχε πληγεί από σεισμό, με απολογισμό 200 νεκρούς, πριν από έναν μήνα. Ευρω-βοήθεια ύψος 3.000.000.ευρώ Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 3.000.000 ευρώ αποφάσισε να στείλει προς τις Φιλιππίνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη σχετική ανακοίνωση τόνισε ότι «τα χρήματα αυτά θα καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, στο κεντρικό τμήμα της χώρας». Εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. βρίσκονται ήδη στη χώρα, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες των Αρχών.

Σύμφωνα με την επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «πρόκειται για έναν από τους χειρότερους τυφώνες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος». Την ίδια ώρα, 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας και το ποσό των 2.000.000 δολαρίων ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει στη Μανίλα και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: