13 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών και τεχνικοί της Δημόσιας Τηλεόρασης θα μπουν το αργότερο μέχρι το πρωί της Πέμπτης στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή για να καταγράψουν και να παραλάβουν τον εξοπλισμό, όπως δήλωσε ο Παντελής Καψής. «Υπολογίζω ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες να αρχίσουν να μεταφέρονται πλέον δραστηριότητες της ΔΤ στην Αγία Παρασκευή» τόνισε. Στα χέρια του εισαγγελέα αναμένεται να σταλεί ο φάκελος για τις ηχογραφημένες συνομιλίες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου με τον άλλοτε γενικό διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, στις οποίες ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ζητεί επιμόνως λεφτά από τον συνεργάτη του, παρά τις έντονες αρνήσεις του τελευταίου.

Σοβαρά προβλήματα στην Καλαμάτα και περίχωρα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας άφησε πίσω της η καταρρακτώδης βροχή που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια, καταστήματα και υπόγεια πλημμύρισαν, δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ προκλήθηκαν και καθιζήσεις στο οδόστρωμα.  Πέντε Γερμανοί, πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens, απολογήθηκαν σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας ενώπιον των ανακριτών Μαρίας Νικολακέα και Νίκου Πιπιλίγκα στο Εφετείο της Αθήνας. Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη ή γνώση για τα μαύρα ταμεία. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους, παρά τις φημολογίες στη Γερμανία ότι ως κατηγορούμενοι για δωροδοκίες και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κινδύνευαν να τους επιβληθούν περιοριστικό όροι.

Επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Μέρας, Χρήστος Ζώης, υποστηρίζοντας ότι «δεν λειτουργεί υπέρ της θεσμικής του ιδιότητας». Αφορμή στάθηκε η άρνηση του κ.Παπούλια, σύμφωνα με τον κ. Ζώη, να δεχθεί τόσο τον ίδιο, όσο και τους βουλευτές του κόμματός του κ.κ. Κουράκο και Σταυρογιάννη, σε συνάντηση.

Κόσμος

Κουπόνια αγορών θα προσφερθούν σε εκατοντάδες μητέρες που θηλάζουν το μωρό τους, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού σχεδίου που θα εφαρμοστεί σε υποβαθμισμένες ζώνες στο κέντρο της Αγγλίας και έχει στόχο να αυξήσει τα χαμηλά επίπεδα θηλασμού, μια ωφέλιμη πρακτική για την υγεία των παιδιών. Περίπου 130 γυναίκες θα μετάσχουν σε αυτό το σχέδιο στο Ντέρμπισαϊρ και την γειτονική κομητεία του Νοτίου Γιόρκσαϊρ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ τους η γερμανίδα καγκελάριος, συναντώνται στο Παρίσι, προσκεκλημένοι του Φρανσουά Ολάντ για την δεύτερη ευρωπαϊκή διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις στην Ευρώπη. Στόχος των ευρωπαίων ηγετών είναι να συντονίσουν τις δράσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Οι πόροι που θα διατεθούν για τα προγράμματα αυτά ανέρχονται συνολικά σε 40 δισ. ευρώ.

Αύριο, Τετάρτη, έντεκα χρόνια μετά το ναυάγιο του Prestige, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν στους τέσσερις κατηγορούμενους (δύο Έλληνες, έναν Ισπανό και έναν Φιλιππινέζο) για τη χειρότερη μόλυνση από πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της Ισπανίας.Υποστηρικτές του πολιτικού Μπο Σιλάι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια για δωροδοκία, υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσία, ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος. Το Zhi Xian σημαίνει «Κόμμα του Ανωτάτου Συντάγματος» και αποτελεί μία ακόμα έκφραση δυσαρέσκειας των κινέζων πολιτών. Στην Κίνα το πολιτικό σύστημα είναι μονοκομματικό και όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Πολωνίας στη Μόσχα και του επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν από ακροδεξιούς στη Βαρσοβία και είχαν ως στόχο τη ρωσική πρεσβεία. Η Ρωσία αξιώνει από την πολωνική κυβέρνηση να ζητήσει επισήμως συγγνώμη και να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις και την ομαλή λειτουργία των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στη χώρα.

Οικονομία

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου υποχώρησε την Τρίτη η χρηματιστηριακή αγορά, με τις τιμές των μετοχών -κυρίως των τραπεζών- να δέχονται ισχυρές πιέσεις. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.129,86 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,10%. Η συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για νέες επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε επισήμως την Τρίτη από το υπουργείο Ναυτιλίας. Για τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα της κρίσης έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με το υπουργείο αναμένεται να δημιουργηθούν άμεσα 700 νέες θέσεις εργασίας και 1.500 έμμεσα, ενώ θα διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού του Πειραιά. Ξεκίνησε η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, στην οποία αναμένεται να τεθεί το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Στην πρώτη συνάντηση δεν υπήρξε συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών. Στόχος, η απόφαση να έχει ληφθεί έως 15 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη σύσκεψη αναμένεται να είναι πολύωρη και με «παρέλαση» πολλών υπουργών. Προηγήθηκε προπαρασκευαστική σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου.

Αθλητισμός

Τέσσερις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκ θα βρεθούν ενώπιον της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής την Πέμπτη (13:00), με αφορμή την συμπεριφορά των φιλάθλων τους σε αναμετρήσεις της 11ης αγωνιστικής. Πρόκειται για τις ΠΑΕ Άρης (για το ματς με τον Παναθηναϊκό), Ολυμπιακός (για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ), Πανιώνιος (για τον αγώνα με τον Ατρόμητο) και ΠΑΣ Γιάννινα (για το ματς με τον ΟΦΗ).

Η Μπαρτσελόνα επέκτεινε έως το 2016 τη συνεργασία της με τη UNICEF και έτσι οι Καταλανοί θα συνεχίσει να καταβάλλει δύο εκατομμύρια δολάρια ετησίως, προκειμένου οι φανέλες της ομάδας να φέρουν στο πίσω μέρος τους το όνομα της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά. Όπως ανακοίνωσαν οι πρωταθλητές Ισπανίας μέσω της ιστοσελίδας τους, η ισχύουσα συμφωνία επρόκειτο να λήξει την επόμενη χρονιά και οι διευθυντές των «μπλαουγκράνα» ενέκριναν τη διετή επέκτασή της στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Κώστας Κατσουράνης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ για την επόμενη ημέρα μετά την βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό, τονίζοντας ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, θα πρέπει οι παίκτες της ομάδας να μείνουν ενωμένοι και να συζητήσουν με τον προπονητή ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα. Επίσης τόνισε ότι «το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει...».



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1887: Η «Ματωμένη Κυριακή» στο Λονδίνο. Δύο νεκροί και 200 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός σε σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ εργατών και αστυνομίας.

1963: 16 – 1 είναι το μεγαλύτερο σκορ που σημειώνεται σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης ποδοσφαίρου, με το οποίο η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας συνέτριψε τον ΑΠΟΕΛ σε αγώνα του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Φυσικά, το συγκεκριμένο ρεκόρ «κρατάει» μέχρι σήμερα.

1968: Διπλό «χτύπημα» από τους Beatles. Κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ η ταινία τους κινουμένων σχεδίων “Yellow Submarine” ενώ ταυτόχρονα το τραγούδι τους “Hey Jude” σκαρφαλώνει στο Νο1 των αμερικανικών charts.

2002: Το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ “Prestige” βυθίζεται στις ακτές της Γαλικίας, προκαλώντας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ιβηρικής χερσονήσου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1979: Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: