24 Ιουλίου, 2013

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΛΙΟΥ κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ


Με λαμπρότητα εόρτασε σήμερα, ημέρα μνήμης του Αγίου Αθηναγόρα, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ίλιον, παρουσία πλήθους πιστών και αρκετών αρχιερέων.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο κ. Αθηναγόρας, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Κορωνείας Παντελεήμονα, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Κηφισίας Κύριλλο, Καρθαγένης Αλέξιο, Ηλιουπόλεως Θεόδωρο, Μαρωνείας Παντελεήμονα και τον Επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο. Επίσης συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ, ενώ στον εορτάζοντα Μητροπολίτη ευχήθηκε δια ζώσης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος. Τον πανηγυρικό της ημέρας κήρυξε ο Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Αθηναγόρα.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους αρχιερείς που τον τίμησαν με την παρουσία τους και τον κόσμο που παρευρέθηκε στον Ναό για να του ευχηθεί. Ακόμα ευχαρίστησε για την άριστη διοργάνωση τους ιερείς του Ναού του Αγίου Νικολάου που προετοίμασαν την εορτή του Σεβασμιωτάτου. Μετά την απόλυση ο Μητροπολίτης Ιλίου προσέφερε κέρασμα στους πιστούς και δέχτηκε τις ευχές τους.


«ΜΑΥΡΑ» ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΟ ΣΙΝΑ


Πολεμική επιχείρηση προετοιμάζει η παλαιστινιακή οργάνωση Hamas για την απελευθέρωση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Mahamed Morsi  ο οποίος κρατείται άγνωστη τοποθεσία από τον αιγυπτιακό Στρατό. Αυτό αποκάλυψε η αιγυπτιακή εφημερίδα El-Fagr (Αυγή)  η οποία αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της  επιστολή από τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas. Μάλιστα στην επιστολή η οποία απευθύνεται προς στελέχη της οργάνωσης αναφέρεται πως ο τελικός σκοπός του αγώνα είναι η δημιουργία ενός  «ισλαμικού χαλιφάτου» στόχου ο οποίος μπορεί να γίνει κατορθωτός μόνο με την εξαφάνιση του Ισραήλ από το χάρτη. 

Η αιγυπτιακή εφημερίδα αναφέρει πως η επιστολή περιήλθε στην κατοχή από στρατιωτική πηγή μέσα από το αιγυπτιακό υπουργείο   Άμυνας με ημερομηνία 10 Ιουλίου.Η επιστολή φέρει την υπογραφή του συνταγματάρχη Sabry Yassin επικεφαλή της ταξιαρχίας  Al-Qassam το στρατιωτικό σώμα της οργάνωσης. Στην επιστολή αναφέρεται ο Morsi ως αιχμάλωτος πολέμου από το Στρατό της Αιγύπτου ο οποίος έχει συλληφθεί από τα χέρια προδοτών και του Στρατού.

Το παραπάνω σημαίνει πως η Hamas θεωρεί την ίδια σε κατάσταση πολέμου με τον αιγυπτιακό Στρατό κάτι αναμένεται να έχει θυελλώδεις εξελίξεις στην περιοχή. Τον περασμένο Ιανουάριο οι πολιτική ηγεσία της Hamas είχε ζητήσει τη σύναψη συμμαχίας με την μουσουλμανική αδελφότητα -τον πολιτικό φορέα του Morsi – κάτι που φαίνεται πως μετά τη σύλληψη του πρώην Αιγύπτιου προέδρου έχει ήδη συμβεί.

Όπως αναφέρει το ισραηλινό Dabka έξι επίσημοι  της μουσουλμανικής αδελφότητας απέδρασαν από την Αίγυπτο διαφεύγοντας στη Λωρίδα της Γάζας με σκοπό την δημιουργία ενός νέου κοινού στρατιωτικού σώματος μεταξύ Hamas και μουσουλμανικής αδελφότητας με στόχο την απελευθέρωση του Morsi σε πρώτη φάση και την ένοπλη αναμέτρηση με τον αιγυπτιακό Στρατό.

Η ομάδα αυτή της μουσουλμανικής αδελφότητας έχει επικεφαλής ένα τα κορυφαία στελέχη της τον  Mahmud Izzat Ibrahim, επονομαζόμενο και ως «iron man» όπου εγκατέστησαν στρατηγείο στο ξενοδοχείο Gaza Beach Hotel δουλεύοντας από κοινού τόσο με τη Hamas όσο και με την al-Qaeda αλλά και σαλαφιστές βεδουίνους που δρουν στο Σινά. Μάλιστα το ισραηλινό ιστολόγιο αναφέρει πως ο αιγυπτιακός Στρατός ετοιμάζει επιχείρηση για την σύλληψή τους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Βουτιά» αναμένεται να κάνουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τις σχολές χαμηλής ζήτησης να πέφτουν ακόμη και 1.000 μόρια. Από την πτώση, βέβαια, δεν γλιτώνουν ούτε οι περιζήτητες σχολές, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, φαίνεται να δουλεύει ασταμάτητα, προκειμένου τα αποτελέσματα να δοθούν στη δημοσιότητα λίγο μετά τις 20 Αυγούστου. Στη μάχη της επιτάχυνσης των διαδικασιών για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις δομών έχουν ριχτεί οι υπουργοί μετά και την εντολή του πρωθυπουργού για γρήγορες κινήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα βγει εκτός των χρονοδιαγραμμάτων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντάται σήμερα, Τετάρτη με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Γιώργο Βέη. Το ΑΣΕΠ προβάλλεται ως εχέγγυο των προθέσεων της κυβέρνησης να βάλει κανόνες στην αξιολόγηση για πιο δίκαιη μείωση και κατανομή προσωπικού.

Σε στενή συνεργασία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κινούνται για την ματαίωση του ρατσιστικού συσσιτίου που οργανώνει η Χρυσή Αυγή στην πλ. Αττικής σήμερα, Τετάρτη, το απόγευμα. Ο Γ.Καμίνης τόνισε ότι η διανομή τροφίμων «μόνο για Έλληνες» είναι «παράνομη και πολιτικά απαράδεκτη» και ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι «οι "φιλεύσπλαχνοι" νεοναζί θα κληθούν να εξαντλήσουν αλλού τον "φιλανθρωπικό" οίστρο τους». Ημέρα μνήμης και τιμής στους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα η 24η Ιουλίου. Με ένα στεφάνι στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ), εκεί όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες αντιστασιακοί στη διάρκεια της δικτατορίας, θα τιμήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την 39η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στο άρθρο 72 του νομοσχεδίου για τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή, εντάχθηκε η διάταξη για τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ. Η διάταξη είχε αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο, μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ.

Κόσμος

Χιλιάδες παρακολουθήσαν την νυχτερινή εναρκτήρια θεία λειτουργία στη διάσημη παραλία Κόπακαμπάνα του Ρίο ντε Ζανέιρο, στο ξεκίνημα των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας -για την οποία έχει ταξιδέψει και ο Πάπας Φραγκσίσκος στη Βραζιλία. Ο Ποντίφικας ήταν απών από τη μεγάλη λειτουργία, αλλά θα τελέσει δύο λειτουργείες στο φεστιβάλ. Τουλάχιστον ένας υποστηρικτής του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκε στην Αίγυπτο τα ξημερώματα στο Κάιρο, το ενδέκατο θύμα της βίας μόνο αυτή την εβδομάδα· οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν για δύο νεκρούς από πυρά αστυνομικών με πολιτικά. Σε ξεχωριστό περιστατικό σε πόλη βόρεια της πρωτεύουσας, βομβιστική επίθεση με στόχο αστυνομικό τμήμα κατέληξε στο θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και στον τραυματισμό άλλων 17.

Την πρώτη από τις πολλές μάχες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο δίνει ο διαχειριστής των κόκκινων ταμείων του Ντιτρόιτ και εκείνοι που τους χρωστά ο δήμος -εν προκειμένω, υπάλληλοι και συνταξιοδοτικά ταμεία- μετά την κήρυξη της ηχηρότερης χρεοκοπίας δημοτικής αρχής στις ΗΠΑ. Οι πιστωτές έχουν ζητήσει να κριθεί παράνομη η κήρυξη πτώχευσης και ο δήμος ζήτησε από το δικαστήριο να παγώσουν οι αγωγές που εκκρεμούν εναντίον των δημοτικών αρχών. Με τη βία απομάκρυνε τελικά η αστυνομία διαδηλωτές μπροστά από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, οι οποίοι είχαν αποκλείσει τη νύχτα το κτίριο και εμπόδιζαν την έξοδο βουλευτών και υπουργών μέχρι τα ξημερώματα. Οι διαδηλώσεις στη χώρα συνεχίζονται ουσιαστικά αδιάλειπτα τον τελευταίο μήνα, ζητώντας την απομάκρυνση της νεότευκτης κυβέρνησης υπό τον κεντροαριστερό Ορεσάρσκι.

Μαχητικά ελικόπτερα και αεροσκάφη των κυβερνητικών δυνάμεων πραγματοποίησαν μπαράζ αιματηρών επιδρομών σε πολλές περιοχές της Συρίας, την ώρα που λυσσαλέες μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες και αντικαθεστωτικούς μαίνονται στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, ότι έχει ενημερωθεί για 13 επιθέσεις που φέρεται να έχουν πραγματοποιηθεί με χημικά όπλα, μία ημέρα πριν την άφιξη της αποστολής εμπειρογνωμόνων που θα έλθει ενώπιος ενωπίω με το καθεστώς Άσαντ.

Οικονομία

Τη Δευτέρα θα εκταμιευθεί η δόση ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα Τετάρτη από το Eurogroup Working Group (EWG) και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Αν και η δόση έπρεπε να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία έως μεθαύριο Παρασκευή η καθυστέρηση στη ψήφιση πέντε προαπαιτούμενων δράσεων, που αναμένεται να γίνει αύριο από τη Βουλή, μετέθεσε για δύο εργάσιμες ημέρες την καταβολή των χρημάτων.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με αποτέλεσμα να αρθεί έστω και μερικώς η απαγόρευση αυτή από το 2014 αφήνουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς. Αναδρομική μείωση ποινών και προστίμων για πολλούς φοροπαραβάτες προβλέπουν οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ψηφίζεται την Πέμπτη. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι ποινές, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις να μειωθούν ώστε να γίνει πιο εύκολη η είσπραξή τους.

Αθλητισμός

Τα «ερυθρόλευκα» προβάρει από το βράδυ της Τρίτης (23/7) ο Χαβιέρ Σαβιόλα, καθώς όπως όλα δείχνουν, ο Ολυμπιακός έφτασε σε πλήρη συμφωνία με τον Αργεντινό επιθετικό και δεν αποκλείεται την Τετάρτη να ακολουθήσει και ο «κρότος» της ανακοίνωσης. Ο Ολυμπιακός κατέθεσε μια άκρως δελεαστική πρόταση στον 31χρόνο επιθετικό και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προφορική συμφωνία για διετές συμβόλαιο που πολύ δύσκολα θα «χαλάσει». Ένας ΠΑΟΚ βγαλμένος από τα πιο «τρελά» όνειρα των οπαδών του, πραγματοποίησε «εκκωφαντική» εμφάνιση-πρόβα εν όψει των προκριματικών του Champions League με την Μέταλιστ και φιλοδώρησε τη γαλλική Νανσί με έξι γκολ (6-0) σε φιλικό προετοιμασία στην σχεδόν γεμάτη Τούμπα.

Την ώρα, βέβαια, που η απόδοση του «Δικεφάλου» στέλνει υπεραισιόδοξα μηνύματα, οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να μείνουν «προσγειωμένοι» εν όψει των επίσημων αγώνων με τους Ουκρανούς. Χατ-τρικ (74', 78', 81') από τον Κλάους Αθανασιάδη, ενώ τα άλλα τέρματα σημειώθηκαν από τους Γεωργιάδη (54'), Κατσικά (90') και Πουέλ (34' αυτ.).  Πιστοποιητικό συμμετοχής σε τέσσερις ΠΑΕ έδωσε την Τρίτη η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και πρόκειται για τον Αστέρα Τρίπολης, τον Ατρόμητο, τον Παναιτωλικό και τον Πλατανιά Χανίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η διαδικασία δεν κράτησε πολύ ώρα και για τις τέσσερις ΠΑΕ, με την εισήγηση του κ. Δημητρίου να είναι θετική. Έτσι απομένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση της ΕΠΟ προκειμένου οι τέσσερις ομάδες να εξασφαλίσουν και τυπικά την άδεια και να συνεχίσουν τον σχεδιασμό τους χωρίς προβλήματα.



ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ


Ένα από τα θέματα που θα τεθούν από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις 8 Αυγούστου υποθέτω ότι θα είναι και η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία και τη Ρωσία. Η παλαιότερη συζήτηση για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, που δεν προχώρησε, και η πρόσφατη ανακίνηση του ζητήματος της ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων καθιστούν προφανή την επιθυμία της χώρας μας για μεγαλύτερη ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση. Όμως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν αυτή η αναβάθμιση να συνδυαστεί με ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων και με πιθανή εξάρτηση της Ελλάδας από ρωσικές πηγές ενέργειας. Μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων, και συγκεκριμένα σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, διακεκριμένοι Αμερικανοί διεθνολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες κατέγραψαν σε βιβλία μεγάλης κυκλοφορίας την αμερικανική γεωστρατηγική για το προσεχές και απώτερο μέλλον. Παρά τις επιμέρους διαφορές στις αναλύσεις τους, σχεδόν όλοι εκφράζουν ανησυχία για τον ρωσικό ρόλο στην ενεργειακώς πλούσια κεντρική ζώνη της Ευρασίας.

Ο καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων Χένρι Κίσινγκερ, αντιπαθής στον Ελληνισμό λόγω του ρόλου του ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατά την εισβολή του Αττίλα, έγραψε το ογκώδες βιβλίο «Διπλωματία», το οποίο κυκλοφόρησε το 1994 στα αγγλικά και το 1995 στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη. Στη σελίδα 906 της ελληνικής εκδόσεως γράφει χαρακτηριστικά: «Γεωπολιτικά, η Αμερική είναι ένα νησί μακριά από τις ακτές της γήινης μάζας της Ευρασίας, οι πόροι και ο πληθυσμός της οποίας είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κυριαρχία μιας μόνης δύναμης σε οποιαδήποτε από τις δύο σφαίρες της Ευρασίας -Ευρώπη ή Ασία- παραμένει ένας καλός ορισμός στρατηγικού κινδύνου για την Αμερική, με ή χωρίς Ψυχρό Πόλεμο. Κι αυτό επειδή μια τέτοια δύναμη θα είχε την ικανότητα να ξεπεράσει την Αμερική στον οικονομικό και, τέλος, στον στρατιωτικό τομέα επίσης. Ο κίνδυνος αυτός θα έπρεπε να αποτραπεί».

Ο Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι υπήρξε καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και σύμβουλος πολλών προέδρων των ΗΠΑ. Στο βιβλίο του «Η μεγάλη σκακιέρα», το οποίο κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1997 και στα ελληνικά το 1998 (εκδόσεις Λιβάνη), αναφέρεται ιδιαιτέρως στη ρωσική επιρροή στους πετρελαιοπαραγωγούς λαούς της πρώην ΕΣΣΔ και νυν κεντρικής Ασίας και υπογραμμίζει τα εξής στη σελίδα 257 της ελληνικής εκδόσεως: «Επομένως, το πρωταρχικό συμφέρον της Αμερικής είναι να εξασφαλίσει ότι καμία δύναμη δεν θα καταφέρει να ελέγξει αυτόν τον γεωπολιτικό χώρο και ότι η παγκόσμια κοινότητα θα έχει ανεμπόδιστη χρηματιστική και οικονομική πρόσβαση σε αυτήν τη περιοχή. Ο γεωπολιτικός πλουραλισμός θα γίνει μόνιμη πραγματικότητα μόνο όταν ένα δίκτυο αγωγών και δρόμων μεταφορών συνδέσει άμεσα την περιοχή με τα κύρια κέντρα της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας μέσω της Μεσογείου και της Αραβικής Θάλασσας, καθώς και διά ξηράς. Επομένως, πρέπει να αποκρουσθούν οι προσπάθειες της Ρωσίας να μονοπωλήσει την πρόσβαση, επειδή είναι δυσμενείς για τη σταθερότητα της περιοχής».

Στο βιβλίο του «Η σύγκρουση των πολιτισμών και η ανασυγκρότηση της παγκόσμιας τάξης» (αγγλική έκδοση 1996, ελληνική έκδοση 1998 από την ΤΕΡΖΟBOOKS) o πολυσυζητημένος Σάμιουελ Χάντινγκτον προσπαθεί με θρησκευτικού τύπου επιχειρήματα να απομακρύνει τις χώρες της δυτικής Ευρώπης από τυχόν συνεργασία με τη Ρωσία. Μόνον οι καθολικοί και οι προτεστάντες ανήκουν στη Δύση, γράφει, οι ορθόδοξοι λαοί, με αρχηγό τη Ρωσία, είναι και πρέπει να μείνουν εκτός δυτικού κόσμου. Η Ελλάς έχει τα δυτικά της συμφέροντα και δεν αποκλείει μια στενότερη ενεργειακή και πολιτιστική συνεργασία με τη Ρωσία. Απλώς οι κυβερνήτες μας ας έχουν υπ’ όψιν τους τις υφιστάμενες αμερικανικές ανησυχίες. Παρά τις αλλαγές καθεστώτων, ορισμένοι φόβοι παραμένουν σταθεροί.

ΤΑ ΣΕΠΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ κ.κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ


Ευχόμεθα από το Ιστολόγιό μας έτη πολλά στον Σεβασμιώτατο κ.κ. Αθηναγόρα υγείαν, κατ’ άμφω δυνάμεις και μακροημέρευσιν δια την ευλογημένη διακονία της Εκκλησίας του Θεού.

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ


Όποιος ανατρέξει στην προσωπική ιστορία των σπουδαιότερων επιχειρηματιών του πλανήτη - από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Μπιλ Γκέιτς έως τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και τον Στιβ Τζομπς - θα διαπιστώσει ότι κανείς τους δεν είναι (ή ήταν για τους εκλιπόντες)... οικονομολόγος. Οι σπουδαίες επιχειρήσεις, εκείνες που δεν γράφουν απλά ιστορία αλλά διαμορφώνουν και πτυχές του μέλλοντος, δεν ιδρύονται ούτε διοικούνται από οικονομολόγους.

Οι άνθρωποι που δίνουν σάρκα, οστά και πνοή στα μεγάλα οικονομικά μεγέθη είναι συνήθως οραματιστές, δαιμόνιοι, χαρισματικοί, αποφασισμένοι, αρκετά τυχεροί και ιδεολόγοι! Όσο αντιφατικό κι αν φαντάζει το τελευταίο, ισχύει. Τα δισεκατομμύρια «έλκονται» ευκολότερα από τους ιδεολόγους παρά από τους γκρίζους χαρτογιακάδες. Εννοείται ότι και ο πλουτισμός σε επίπεδα Μίδα ή Κροίσου αποτελεί για αρκετούς ανθρώπους «ιδεολογία».

Δυστυχώς, η πατρίδα μας ως οικονομική μονάδα βρίσκεται υπό την επιτροπεία ανέμπνευστων γραφειοκρατών, οι οποίοι την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια. Η τρόικα, εν προκειμένω, επί έναν χρόνο αρνούνταν να δει την πραγματικότητα και έθετε βέτο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση (αν είναι ποτέ δυνατόν) για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Στο τέλος συναίνεσε, αλλά είχαν μεσολαβήσει 12 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η αγορά «έκατσε» πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και χάθηκαν πολύτιμοι πόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να σώσουν και ιδιωτικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αν η τρόικα θεωρούσε ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι εσφαλμένο μέτρο, δεν θα έπρεπε να συμφωνήσει ποτέ. Ωστόσο, η μεταστροφή της εξαιτίας της αστοχίας των μέτρων, που η ίδια πρότεινε στο πρόσφατο παρελθόν, δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν τι κάνουν. Τώρα οι γραφειοκράτες των δανειστών δυσφορούν με κάτι που η πραγματικότητα επιβάλλει: την παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων λόγω των προβλημάτων στο σύστημα TAXIS. Στη συνέχεια, θα βρουν κάτι άλλο, απολύτως αυτονόητο για να διαφωνήσουν. Υστερα θα υπαναχωρήσουν. Η κατάσταση θα επιδεινώνεται και ο τραγέλαφος θα συνεχίζεται έως την καταστροφή...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (24/7/2013)


Γεγονότα

1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάννης όπου καθορίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στα βορειοανατολικά εκλαμβάνεται ως σύνορο ο φυσικός ρους του ποταμού Έβρου ενώ αποδίδονται στην Ελλάδα όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μιλίων από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.

1974: Χιλιάδες λαού υποδέχονται το μεσημέρι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο αεροδρόμιο που φτάνει με πτήση από το Παρίσι. Λίγο αργότερα ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.

1982: Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας.

Γεννήσεις

1783: Γεννιέται ο Simon Bolivar, οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νοτίου Αμερικής.

1936: Γεννιέται ο, μεγάλος ηθοποιός, Ανδρέας Μπάρκουλης.

1970: Γεννιέται η, διάσημη latin τραγουδίστρια, Jennifer Lopez που έκανε επίσης καριέρα και στο Hollywood σαν ηθοποιός.

Θάνατοι

1980: Φεύγει από την ζωή ο εξαιρετικός Άγγλος ηθοποιός Peter Sellers.