24 Ιουλίου, 2013

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ


Όποιος ανατρέξει στην προσωπική ιστορία των σπουδαιότερων επιχειρηματιών του πλανήτη - από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Μπιλ Γκέιτς έως τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και τον Στιβ Τζομπς - θα διαπιστώσει ότι κανείς τους δεν είναι (ή ήταν για τους εκλιπόντες)... οικονομολόγος. Οι σπουδαίες επιχειρήσεις, εκείνες που δεν γράφουν απλά ιστορία αλλά διαμορφώνουν και πτυχές του μέλλοντος, δεν ιδρύονται ούτε διοικούνται από οικονομολόγους.

Οι άνθρωποι που δίνουν σάρκα, οστά και πνοή στα μεγάλα οικονομικά μεγέθη είναι συνήθως οραματιστές, δαιμόνιοι, χαρισματικοί, αποφασισμένοι, αρκετά τυχεροί και ιδεολόγοι! Όσο αντιφατικό κι αν φαντάζει το τελευταίο, ισχύει. Τα δισεκατομμύρια «έλκονται» ευκολότερα από τους ιδεολόγους παρά από τους γκρίζους χαρτογιακάδες. Εννοείται ότι και ο πλουτισμός σε επίπεδα Μίδα ή Κροίσου αποτελεί για αρκετούς ανθρώπους «ιδεολογία».

Δυστυχώς, η πατρίδα μας ως οικονομική μονάδα βρίσκεται υπό την επιτροπεία ανέμπνευστων γραφειοκρατών, οι οποίοι την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια. Η τρόικα, εν προκειμένω, επί έναν χρόνο αρνούνταν να δει την πραγματικότητα και έθετε βέτο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση (αν είναι ποτέ δυνατόν) για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Στο τέλος συναίνεσε, αλλά είχαν μεσολαβήσει 12 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η αγορά «έκατσε» πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και χάθηκαν πολύτιμοι πόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να σώσουν και ιδιωτικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αν η τρόικα θεωρούσε ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι εσφαλμένο μέτρο, δεν θα έπρεπε να συμφωνήσει ποτέ. Ωστόσο, η μεταστροφή της εξαιτίας της αστοχίας των μέτρων, που η ίδια πρότεινε στο πρόσφατο παρελθόν, δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν τι κάνουν. Τώρα οι γραφειοκράτες των δανειστών δυσφορούν με κάτι που η πραγματικότητα επιβάλλει: την παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων λόγω των προβλημάτων στο σύστημα TAXIS. Στη συνέχεια, θα βρουν κάτι άλλο, απολύτως αυτονόητο για να διαφωνήσουν. Υστερα θα υπαναχωρήσουν. Η κατάσταση θα επιδεινώνεται και ο τραγέλαφος θα συνεχίζεται έως την καταστροφή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: