24 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Βουτιά» αναμένεται να κάνουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τις σχολές χαμηλής ζήτησης να πέφτουν ακόμη και 1.000 μόρια. Από την πτώση, βέβαια, δεν γλιτώνουν ούτε οι περιζήτητες σχολές, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, φαίνεται να δουλεύει ασταμάτητα, προκειμένου τα αποτελέσματα να δοθούν στη δημοσιότητα λίγο μετά τις 20 Αυγούστου. Στη μάχη της επιτάχυνσης των διαδικασιών για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις δομών έχουν ριχτεί οι υπουργοί μετά και την εντολή του πρωθυπουργού για γρήγορες κινήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα βγει εκτός των χρονοδιαγραμμάτων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντάται σήμερα, Τετάρτη με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Γιώργο Βέη. Το ΑΣΕΠ προβάλλεται ως εχέγγυο των προθέσεων της κυβέρνησης να βάλει κανόνες στην αξιολόγηση για πιο δίκαιη μείωση και κατανομή προσωπικού.

Σε στενή συνεργασία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κινούνται για την ματαίωση του ρατσιστικού συσσιτίου που οργανώνει η Χρυσή Αυγή στην πλ. Αττικής σήμερα, Τετάρτη, το απόγευμα. Ο Γ.Καμίνης τόνισε ότι η διανομή τροφίμων «μόνο για Έλληνες» είναι «παράνομη και πολιτικά απαράδεκτη» και ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι «οι "φιλεύσπλαχνοι" νεοναζί θα κληθούν να εξαντλήσουν αλλού τον "φιλανθρωπικό" οίστρο τους». Ημέρα μνήμης και τιμής στους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα η 24η Ιουλίου. Με ένα στεφάνι στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ), εκεί όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες αντιστασιακοί στη διάρκεια της δικτατορίας, θα τιμήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την 39η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στο άρθρο 72 του νομοσχεδίου για τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή, εντάχθηκε η διάταξη για τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ. Η διάταξη είχε αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο, μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ.

Κόσμος

Χιλιάδες παρακολουθήσαν την νυχτερινή εναρκτήρια θεία λειτουργία στη διάσημη παραλία Κόπακαμπάνα του Ρίο ντε Ζανέιρο, στο ξεκίνημα των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας -για την οποία έχει ταξιδέψει και ο Πάπας Φραγκσίσκος στη Βραζιλία. Ο Ποντίφικας ήταν απών από τη μεγάλη λειτουργία, αλλά θα τελέσει δύο λειτουργείες στο φεστιβάλ. Τουλάχιστον ένας υποστηρικτής του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκε στην Αίγυπτο τα ξημερώματα στο Κάιρο, το ενδέκατο θύμα της βίας μόνο αυτή την εβδομάδα· οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν για δύο νεκρούς από πυρά αστυνομικών με πολιτικά. Σε ξεχωριστό περιστατικό σε πόλη βόρεια της πρωτεύουσας, βομβιστική επίθεση με στόχο αστυνομικό τμήμα κατέληξε στο θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και στον τραυματισμό άλλων 17.

Την πρώτη από τις πολλές μάχες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο δίνει ο διαχειριστής των κόκκινων ταμείων του Ντιτρόιτ και εκείνοι που τους χρωστά ο δήμος -εν προκειμένω, υπάλληλοι και συνταξιοδοτικά ταμεία- μετά την κήρυξη της ηχηρότερης χρεοκοπίας δημοτικής αρχής στις ΗΠΑ. Οι πιστωτές έχουν ζητήσει να κριθεί παράνομη η κήρυξη πτώχευσης και ο δήμος ζήτησε από το δικαστήριο να παγώσουν οι αγωγές που εκκρεμούν εναντίον των δημοτικών αρχών. Με τη βία απομάκρυνε τελικά η αστυνομία διαδηλωτές μπροστά από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, οι οποίοι είχαν αποκλείσει τη νύχτα το κτίριο και εμπόδιζαν την έξοδο βουλευτών και υπουργών μέχρι τα ξημερώματα. Οι διαδηλώσεις στη χώρα συνεχίζονται ουσιαστικά αδιάλειπτα τον τελευταίο μήνα, ζητώντας την απομάκρυνση της νεότευκτης κυβέρνησης υπό τον κεντροαριστερό Ορεσάρσκι.

Μαχητικά ελικόπτερα και αεροσκάφη των κυβερνητικών δυνάμεων πραγματοποίησαν μπαράζ αιματηρών επιδρομών σε πολλές περιοχές της Συρίας, την ώρα που λυσσαλέες μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες και αντικαθεστωτικούς μαίνονται στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, ότι έχει ενημερωθεί για 13 επιθέσεις που φέρεται να έχουν πραγματοποιηθεί με χημικά όπλα, μία ημέρα πριν την άφιξη της αποστολής εμπειρογνωμόνων που θα έλθει ενώπιος ενωπίω με το καθεστώς Άσαντ.

Οικονομία

Τη Δευτέρα θα εκταμιευθεί η δόση ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα Τετάρτη από το Eurogroup Working Group (EWG) και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Αν και η δόση έπρεπε να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία έως μεθαύριο Παρασκευή η καθυστέρηση στη ψήφιση πέντε προαπαιτούμενων δράσεων, που αναμένεται να γίνει αύριο από τη Βουλή, μετέθεσε για δύο εργάσιμες ημέρες την καταβολή των χρημάτων.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με αποτέλεσμα να αρθεί έστω και μερικώς η απαγόρευση αυτή από το 2014 αφήνουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς. Αναδρομική μείωση ποινών και προστίμων για πολλούς φοροπαραβάτες προβλέπουν οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ψηφίζεται την Πέμπτη. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι ποινές, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις να μειωθούν ώστε να γίνει πιο εύκολη η είσπραξή τους.

Αθλητισμός

Τα «ερυθρόλευκα» προβάρει από το βράδυ της Τρίτης (23/7) ο Χαβιέρ Σαβιόλα, καθώς όπως όλα δείχνουν, ο Ολυμπιακός έφτασε σε πλήρη συμφωνία με τον Αργεντινό επιθετικό και δεν αποκλείεται την Τετάρτη να ακολουθήσει και ο «κρότος» της ανακοίνωσης. Ο Ολυμπιακός κατέθεσε μια άκρως δελεαστική πρόταση στον 31χρόνο επιθετικό και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προφορική συμφωνία για διετές συμβόλαιο που πολύ δύσκολα θα «χαλάσει». Ένας ΠΑΟΚ βγαλμένος από τα πιο «τρελά» όνειρα των οπαδών του, πραγματοποίησε «εκκωφαντική» εμφάνιση-πρόβα εν όψει των προκριματικών του Champions League με την Μέταλιστ και φιλοδώρησε τη γαλλική Νανσί με έξι γκολ (6-0) σε φιλικό προετοιμασία στην σχεδόν γεμάτη Τούμπα.

Την ώρα, βέβαια, που η απόδοση του «Δικεφάλου» στέλνει υπεραισιόδοξα μηνύματα, οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να μείνουν «προσγειωμένοι» εν όψει των επίσημων αγώνων με τους Ουκρανούς. Χατ-τρικ (74', 78', 81') από τον Κλάους Αθανασιάδη, ενώ τα άλλα τέρματα σημειώθηκαν από τους Γεωργιάδη (54'), Κατσικά (90') και Πουέλ (34' αυτ.).  Πιστοποιητικό συμμετοχής σε τέσσερις ΠΑΕ έδωσε την Τρίτη η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και πρόκειται για τον Αστέρα Τρίπολης, τον Ατρόμητο, τον Παναιτωλικό και τον Πλατανιά Χανίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η διαδικασία δεν κράτησε πολύ ώρα και για τις τέσσερις ΠΑΕ, με την εισήγηση του κ. Δημητρίου να είναι θετική. Έτσι απομένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση της ΕΠΟ προκειμένου οι τέσσερις ομάδες να εξασφαλίσουν και τυπικά την άδεια και να συνεχίσουν τον σχεδιασμό τους χωρίς προβλήματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: