11 Ιουλίου, 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΕΤΣΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 
O Μ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης, μέσα από 844 λέξεις του κειμένου του απαντά στον πολυγραφικότατο και παντός επιστητού Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ σχετικά για την εξ 72 σελίδων επιστολή που απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Μεταξύ άλλων τεκμηριωμένων στοιχείων γράφει ο π. Γεώργιος Τσέτσης

…..Λαμβάνοντας αφορμή από την συμμετοχή της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στις εορταστικές εκδηλώσεις του Μιλάνου, επί τη συμπληρώσει 1700 ετών από της εκδόσεως του «Διατάγματος των Μεδιολάνων», αλλά και από τον εορτασμό της επετείου αυτής στην Κωνσταντινούπολη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, θεώρησε σκόπιμο να αποστείλει προς τον Πατριάρχη μακροσκελέστατη επιστολή, προκειμένου όπως καυτηριάσει, σε ύφος άκρως επιτιμητικό, όσα, κατά τη γνώμη του, «καινοφανή, πρωτοφανή και ξένα προς την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία» διδάγματα προέβαλλεν ο Παναγιώτατος σε ομιλίες που εξεφώνησε στα πλαίσια των εν λόγω εορτασμών.

Σημειωθήτω ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε στους Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, (όχι όμως στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον και Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου!), μέσω δε Διαδικτύου, διοχετεύθηκε σ΄ όλη την Ορθόδοξο Οικουμένη.

…..Ουσιαστικά, δεν πρόκειται περί επιστολής, αλλά περί μιάς εξ 72 σελίδων και 21 κεφαλαίων «πραγματείας» ιστορικού, Θεολογικού, Εκκλησιολογικού και Ιερο-Κανονικού περιεχομένου, η οποία, όμως, δεν «κομίζει γλαύκα εις Αθήνας»! Απλώς διότι αποτελεί συμπίλημα,  με την μέθοδο της «αποκοπής/ επικόλλησης» (cut and paste), χιλιοειπωμένων αντιρρητικών θέσεων γνωστών αντιδυτικών κληρικών και λαϊκών θεολόγων και δίνει την εικόνα του «λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι  ατάκτως ερριμμένα»!

 …..Ωστόσο, η επιστολή του αγίου Πειραιώς περιλαμβάνει ένα νέο στοιχείο, το οποίο «σηκώνει συζήτηση» αλλά και προβληματίζει μεγάλως. Πρόκειται για τον αφορισμό του Σεβασμιωτάτου ότι για τα δεινά που υπέστη το Γένος, από την εποχή ήδη της Αλώσεως της Πόλης τον 15ο αιώνα, φταίει η «παναίρεση του Οικουμενισμού».

…..Και εδώ εγείρεται μια απορία. Επιρρίπτωντας ο αγιος Πειραιώς ευθύνες για την Μικρασιατική καταστροφή στον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄, τον μεγάλο αυτό ηγέτη που πάλαιψε όσο κανείς άλλος για τα δίκαια του Γένους τόσο στην Πόλη, όσο και στη Μακεδονία, μήπως δίνει άφεση αμαρτιών στους ανεγκέφαλους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Ελλάδας των χρόνων εκείνων, που προκάλεσαν την καταστροφή, που αφάνισαν τον οικουμενικό Ελληνισμό χάριν του Ελλαδισμού, που αποδεκάτισαν το ποίμνιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Θράκη και εκόμισαν μιζέρια σ΄ολόκληρη την Ελλάδα; Μάλιστα δε στην περιοχή όπου σήμερα αρχιερατεύει;

…..Ή, άραγε, χαρακτηρίζοντας την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ως απότοκο της οικουμενιστικής πολιτικής του Αθηναγόρα, του ρηξικέλευθου αυτού Πατριάρχου, «η προσωπικότης του οποίου εγράφη χρυσοίς γράμμασιν εις τας σελίδας της ορθοδόξου ιστορίας» κατά την ρήση του π. Θεοδώρου Ζήση (βλ. Θ.Ζ. «Κωνσταντινούπολη και Μόσχα», Θεσσαλονίκη 1989, σελ. 92), η Σεβασμιότης του παρέχει συγχωροχάρτι στους μικρόνοες «Ορθόδοξους»(;) Συνταγματάρχες της «Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών», που αναστάτωσαν Πολιτεία και Εκκλησία επί ολόκληρη επταετία και πλέον, σε Ελλάδα και Κύπρο; Από τους μύδρους, όμως, που εκτοξεύει ο άγιος Πειραιώς στην προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη επιστολή του, δεν γλυτώνουν ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ούτε δε και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος.

…..Η εν λόγω, όμως, επιστολή/«πραγματεία» προκαλεί και ένα εύλογο ερώτημα. Πιστεύοντας ο άγιος Πειραιώς και διακηρύσσοντας urbi et orbi, ότι από τις αρχές ήδη του 20ου αιώνος και μέχρις εσχάτων, η Κωνσταντινούπολη, διά των «οικουμενιστικών» ενεργειών Πατριαρχών της «επρόδωσε», και συνεχίζει ακόμη  να «προδίδει», την Ορθόδοξη πίστη, (άξιον απορίας ότι στην επιστολή ελησμονήθη Μελέτιος ο Μεταξάκης!), πώς έστρεξε να εκλεγεί Επίσκοπος από μια Ιερά Σύνοδο «αιρετίζουσας», οικουμενιστικών τάσεων, Εκκλησίας, και να δεχθεί την χάρη της Αρχιερωσύνης από τα χέρια ένος «οικουμενιστού» Ιεράρχου; Συμπροέδρου μάλιστα τότε του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών;

.….Τι ισχύει στην προκειμένη περίπτωση; Το Ιησουϊτικόν «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»;

Ή αυτό που έλεγε συχνά ο αείμνηστος Πατριάρχης Μάξιμος ο Ε΄, αναφερόμενος σε επαμφοτερίζουσες συμπεριφορές συνεπισκόπων του: «Αυτός, παιδί μου, και τίκτει και παρθενεύει»!
 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ


Σε κοινή δήλωσή τους οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κύπρου καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την απόπειρα παραχάραξης της ιστορίας με την αναφορά της γείτονος χώρας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ψευδεπίγραφη και παράνομη ονομασία "Μακεδονία".

Την πρωτοβουλία για την σύνταξη της κοινής δήλωσης έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 14ης Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος έθεσαν το ζήτημα των προβλημάτων που δημιουργεί στον τόπο μας η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών ιδίως από την ασιατική ήπειρο και προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

"Η Εκκλησία της Ελλάδος σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο και προσφέρει την βοήθειά Της προς κάθε δοκιμαζόμενο συνάνθρωπό μας, από όπου κι αν προέρχεται. Δεν κοιτά χρώματα και εθνικότητες. Δεν μπορεί όμως - τηρώντας κατά τα λοιπά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Συνθήκη του Δουβλίνου - να μην θέσει το σημαντικό ζήτημα της προώθησης των μεταναστών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και της βαθειάς κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Για το όλο θέμα πρέπει να επιληφθεί πάραυτα η Ε.Ε. και ο αρμόδιος Επίτροπος".

Όλες οι Εκκλησίες συντάχθηκαν στο πλευρό της Εκκλησίας της Ελλάδος αποδεχόμενες τη σχετική δήλωση.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ;


Το ήπιο στρατιωτικό πραξικόπημα της Αιγύπτου ανησύχησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν, ο οποίος ήδη από τα επεισόδια της πλατείας Ταξίμ είχε δηλώσει πως οι διαδηλωτές είναι υποκινούμενοι και πως πίσω από αυτούς κρύβονται συμφέροντα και υπηρεσίες ξένων χωρών. Είναι γεγονός πως ο στρατός της Αιγύπτου «έδειξε» έναν δρόμο προς τους στρατιωτικούς της Τουρκίας. Και ο Ερντογάν ανησυχεί για την διαφαινόμενη αυτή απειλή μίας πιθανότατης κατάρρευσής του, αφού μπορεί οι διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ να μην κατόρθωσαν να ανατρέψουν την υφιστάμενη τουρκική κυβέρνηση, κατόρθωσαν όμως να δώσουν ένα ηχηρό χαστούκι και να μειώσουν το πολιτικό γόητρο του πάλαι ποτέ ισχυρού Ερντογάν.

Το γόητρο αυτό του ισχυρού ισλαμιστή πρωθυπουργού και του ισχυρού κυβερνητικού κόμματος καταβαραθρώθηκε όταν μερικές ημέρες πριν έγιναν επεισόδια μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος μέσα στην τουρκική βουλή. Και το επεισόδιο αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα όχι μόνο της απωλεσθείσας ισχύος του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του προσανατολισμού που έχουν αρχίσει να παίρνουν -ανοιχτά πλέον- τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, για τον ίδιο τον τούρκο πρωθυπουργό, το κλίμα δυσανασχέτησης απέναντί του δεν σταμάτησε στα σύνορα της Τουρκίας, αλλά επεκτάθηκε τόσο στην Ευρώπη (με κύρια δυσαρεστημένη χώρα για την κυβερνητική αγριότητα καταστολής των διαδηλωτών την Γερμανία), όσο και πέραν του Ατλαντικού, από όπου τα μηνύματα είναι αποκαρδιωτικά για την εικόνα του Ρετζέπ Ερντογάν αφού αγγίζουν τους χαρακτηρισμούς του «πολιτικού παράφρονα» ή ακόμη και του δικτάκτορα…

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού γερουσιαστή κ.. John McCain ο οποίος είπε, σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ (Cumhuriyet), ότι ο κ Ερντογάν, συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας και πρόσθεσε: «Είναι ολοφάνερο ότι τα όσα συμβαίνουν είναι ένας τρόπος ανταπόδοσης στην προσπάθεια του Ερντογάν να κατευθύνει το λαό στο Ισλάμ. Εύχομαι- συνέχισε - να έχει καταλάβει ότι ήταν υπερβολικές ορισμένες τακτικές που εφάρμοσε χρησιμοποιώντας την αστυνομία. Στην Τουρκία βρίσκονται υπό κράτηση πολύ περισσότεροι δημοσιογράφοι από αυτούς που κρατούνται στη Μέση Ανατολή. Είναι θαυμάσια μεν η οικονομική του ανάπτυξη, αλλά περισσότερο από Πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας».Η συγκεκριμένη αυτή δήλωση του αμερικανού αξιωματούχου ήρθε μετά την δήλωση του γνωστού γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε πριν μερικές ημέρες πως η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει δεκτή στην Ε.Ε.

Το «κλίμα», λοιπόν, για τον τούρκο πρωθυπουργό δεν είναι απλώς κακό, αλλά τείνει να γίνει δυσμενέστατο. Και το «πραξικόπημα» των αιγυπτίων στρατιωτικών δείχνει πως έγινε αποδεκτό ακόμη και από τις ΗΠΑ οι οποίες αποφάσισαν να μην σταματήσουν να προμηθεύουν την Αίγυπτο, γεγονός που πρέπει να ανησυχεί πολλαπλά τον κ. Ερντογάν, αφού από πολλούς η συγκεκριμένη αμερικανική στάση εκλαμβάνεται ως υπόγειο μήνυμα προς εκείνες τις δυνάμεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι οποίες συντάσσονται υπέρ μίας τουρκικής επέμβασης στην Συρία, μία επέμβαση η οποία θα λύσει τα χέρια των ΗΠΑ, αφού –ως γνωστόν- η Τουρκία αποτελεί χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου το ΝΑΤΟ είναι «υποχρεωμένο» να βοηθήσει την χώρα που ανήκει στις τάξεις του…

Μέχρι στιγμής, σε διάφορα συνοριακά επεισόδια που συνέβησαν μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, δεν υπήρξε η ανάλογη «πυγμή» ή δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει μία είσοδος συριακών στρατευμάτων μέσα στο έδαφος της Τουρκίας, ενώ δεν υπήρξε κανένα θετικό αποτέλεσμα (αντίθετα ξεγυμνώθηκε το παρακράτος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών) ακόμη και όταν υπήρξε απόπειρα εμπλοκής της Συρίας με «τρομοκρατικά χτυπήματα» στο εσωτερικό της Τουρκίας.

 Πόσο θα αντέξει, λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν;

 Οι πιέσεις που του ασκούνται είναι πολλές περισσότερες από όσες είναι ορατές. Παρά τις προσπάθειές του να ασκήσει πίεση προς τους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ (οι οποίοι συνεχίζουν να συγκεντρώνονται, έστω και σε μικρότερους αριθμούς) ή να επιβάλει ένα καθεστώς αυστηρότατου ελέγχου μέσω των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας και ιδιαίτερα μέσω της ΜΙΤ, φαίνεται πως ο χρόνος του τούρκου πρωθυπουργού τελειώνει πολύ γρήγορα, με δεδομένα τα μηνύματα που λαμβάνουν σχεδόν από παντού οι τούρκοι στρατηγοί και τα οποία είναι συνδεδεμένα άμεσα τόσο με την πλατεία Ταχρίρ, όσο και με την πλατεία Ταξίμ…

Αν και στην ιστορία της Τουρκία έχουν υπάρξει αρκετά πραξικοπήματα, αυτή τη φορά θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αν κινηθούν οι τούρκοι στρατηγοί δεν θα βρεθεί σχεδόν κανένας να τους χαρακτηρίσει πραξικοπηματίες. Εκτός και εάν επιλέξουν να αφήσουν την ευκαιρία να χαθεί ανεκμετάλλευτη…Και σε ένα "σιωπηλό πραξικόπημα" στην Τουρκία, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πανέτοιμοι για όλα. Αν και οι σημερινοί κυβερνώντες δείχνουν -δυστυχώς- πλήρη απαξία προς τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και τις θεσμικές τους ευθύνες για την υπεράσπιση της χώρας. Και αυτή η στάση δεν κρίνεται απλά επικίνδυνη, αλλά αγγίζει άλλους πολύ σοβαρότερους χαρακτηρισμούς...



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση, μετά την έναρξη της εκπομπής της ΔΤ (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση) και τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ. Ο αρμόδιος υφυπουργός Π.Καψής δήλωσε ότι «το κράτος δεν θα μείνει όμηρος των συνδικαλιστών που δεν φεύγουν από το ραδιομέγαρο», κάνοντας διαχωρισμό από τους εργαζόμενους που επιθυμούν να συμμετέχουν στην επόμενη ημέρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και εξήγησε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε οι απολύσεις, ούτε ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις. Με την παιδική σειρά «Ιόλη», που έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ το 1986, συνεχίζεται από τις 8 το πρωί της Πέμπτης το πρόγραμμα από τη Δημόσια Τηλεόραση. Γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη Νεάπολη Λακωνίας το 1986 η μίνι παιδική σειρά, είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα της Ελένης Σαραντίνης και αποτελείται από εννέα επεισόδια. Αιχμηρή η απάντηση του Ρ.Μανθούλη για τη χρήση της ταινίας του «Η Κυρία Δήμαρχος» με την οποία ξεκίνησε η μετάδοση του προγράμματος της «ΔΤ» το βράδυ της Τετάρτης.

Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης για το πρόγραμμα απολύσεων και κινητικότητας στο Δημόσιο. Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με τη συμπαράσταση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και των εργαζομένων στα αμυντικά συστήματα. Στάση εργασίας στους ΟΤΑ από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το Βαρόμετρο Ιουλίου της Public Issue. Από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων Ιουνίου και Ιουλίου προκύπτει ότι η ΝΔ καταγράφει πτώση, το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερός και η ΔΗΜΑΡ στο μεταίχμιο. Βελτιωμένη εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης. Μέχρι και αύριο, Παρασκευή οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πύλη υπουργείου Παιδείας και να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο.

Κόσμος

Η εταιρεία στην οποία ανήκε το τρένο που σκόρπισε το θάνατο και την καταστροφή στο Λακ-Μεγκαντίκ του Καναδά επιρρίπτει την ευθύνη στον εργοδηγό, κατηγορώντας τον πως δεν ασφάλισε σωστά το τρένο και έτσι λύθηκε από τη θέση του και κύλησε, φορτωμένο με πετρελαιοειδή, στο κέντρο της κωμόπολης. Ο αριθμός των σορών που έχουν εντοπιστεί αυξήθηκε στις 20, από τις οποίες μόνο μία έχει αναγνωριστεί, ενώ η αστυνομία θεωρεί πλέον πιθανότατα νεκρούς τους υπόλοιπους 30 αγνοούμενους.Ο ΟΗΕ αποδέχτηκε την πρόσκληση από την κυβέρνηση της Συρίας να σταλούν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του στη Δαμασκό για συνομιλίες σχετικά με την χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο -με το εύρος της επιθεώρησης να παραμένει αγκάθι. Η κυβέρνηση του Άσαντ και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοκατηγορούνται για χρήση του χημικού οπλοστασίου στη σύρραξη.

Αρνήθηκε την ενοχή του για όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο μόνος εν ζωή βασικός ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστώνης. Ο Τσαρνάεφ, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο με πρησμένο το πρόσωπο και το χέρι του σε γύψο, αντιμετωπίζει ακόμη και τη θανατική ποινή εάν κριθεί ένοχος για τις συνολικά 30 κατηγορίες που τον βαρύνουν. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, όταν ένα λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων στην περιοχή της Χουαντσαβελίκα, στο νοτιοανατολικό Περού, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το όχημα βγήκε από το δρόμο για άγνωστη αιτία, καθώς περνούσε μια στενή λωρίδα γης, περίπου 450 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίμα. Η γαλλική δικαιοσύνη διέταξε να κατασχεθεί μέρος της περιουσίας του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, ο οποίος κατηγορείται για «οργανωμένη απάτη» σε υπόθεση επιδιαιτησίας στην οποία εμπλέκεται και η σημερινή γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την εποχή εκείνη υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας της κυβέρνησης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Οικονομία

Το αργότερο έως τις 22 Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας. Ο Κώδικας θα καθορίζει την διαδικασία για την διασφάλιση της είσπραξης φόρων και λοιπών τελών, τα οποία εισπράττονται με τη διαδικασία είσπραξης των φόρων, καθώς και τις κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με την φορολογική νομοθεσία.Σε νέα αύξηση των δικαστικών παραβόλων θα προχωρήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ότι η αύξηση των παραβόλων δεν αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των πινακίων στα Δικαστήρια, άλλα στην είσπραξη εσόδων στο δημόσιο ταμείο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια χαλαρή νομισματική πολιτική προς το παρόν. Όπως είπε ο Μπερνάνκι, σε συνέδριο που οργανώθηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η αμερικανική κεντρική τράπεζα, δεν θα αυξήσει αυτόματα τα επιτόκια, όταν το ποσοστό ανεργίας πλήττει το 6,5% του ενεργού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Αθλητισμός

Την ήττα με 2-1 γνώρισε ο Παναθηναϊκός από τη Γάνδη, στο δεύτερο και τελευταίο φιλικό αγώνα προετοιμασίας επί ολλανδικού εδάφους. Οι Πράσινοι προβλημάτισαν με την απόδοσή τους στο πρώτο ημίχρονο και στις στημένες φάσεις (από όπου προήλθαν τα δύο γκολ), ωστόσο έδειξαν σημάδια βελτίωσης στο β' μέρος. Ικανοποιημένος παρά την ήττα εμφανίστηκε ο προπονητής των Πρασίνων Γιάννης Αναστασίου αφού, όπως τόνισε, «αυτά τα παιδιά έχουν τρομερή πίεση και κράτησαν ψηλά το όνομα του Παναθηναϊκού. Κατέθεσαν και την ψυχή τους σήμερα».

Την ήττα με 3-1 γνώρισε η Ξάνθη από την Ομόνοια, μία εβδομάδα πριν το πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι στο Β' προκριματικό του Europa League. Η ακριτική ομάδα στάθηκε καλά στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο έπεσε η απόδοσή της με συνέπεια να δεχτεί τρία γκολ. Πολύ καλά στοιχεία και σημάδια βελτίωσης έδειξε ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο φιλικό παιχνίδι που έδωσε επί αυστριακού εδάφους. Ο «Δικέφαλος» νίκησε με 2-0 την Κοπεγχάγη, παίζοντας με δυο διαφορετικές ενδεκάδες σε κάθε ημίχρονο και στην επανάληψη - οπότε σημειώθηκαν και τα δύο γκολ - έπαιξε πολύ καλό και ώριμο παιχνίδι.


ΤΡΙΓΩΝΟ ΝΕΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ


Η υπογραφή, εντός του Ιουλίου, μιας σημαντικής τριμερούς συμφωνίας Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ και η σύγκληση, στις αρχές του φθινοπώρου, της Διακυβερνητικής Διάσκεψης Ελλάδας - Ισραήλ αποτελούν, χειροπιαστά και μετρήσιμα πλέον, βήματα προς την οικοδόμηση νέων ισορροπιών στη ΝΑ Μεσόγειο. Πολύ σωστά οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ δηλώνουν ότι η συνεργασία δεν στρέφεται κατά τρίτων, δηλαδή εναντίον της Τουρκίας ή (ειδικά στην περίπτωση της Αθήνας) και κατά οποιουδήποτε αραβικού κράτους. Όπως και, πολύ ρεαλιστικά, αμφότερες συνεχίζουν τις επαφές με την Άγκυρα. Όσο τουλάχιστον είναι εφικτό, όταν στις απέναντι ακτές βρίσκεται ο «κρυπτο - Μόρσι» πρωθυπουργόςΤ. Ερντογάν που, βασιζόμενος στη σκληρότητα έναντι των διαδηλωτών και των κομματικών συνεταίρων του (Γκιουλ, Αρίντς, Τσελίκ), έχει ανατρέψει τις προβλέψεις της αμερικανικής και της βρετανικής διπλωματίας (και εν μέρει της γαλλικής και της γερμανικής).

Όπως, στην περίπτωση του σάχη, η Δύση είχε επαναπαυτεί ότι το Ιράν θα αποτελούσε σταθερό σύμμαχο για δεκαετίες, με τον ίδιο τρόπο είχε επικρατήσει η βεβαιότητα ότι ο κ. Ερντογάν προωθούσε ένα σύγχρονο, μετριοπαθές μουσουλμανικό καθεστώς. Οι ταραχές κλόνισαν τις (κατεστημένες επί μια δεκαετία) βεβαιότητες της Δύσης για τον Τούρκο πρωθυπουργό. Το ισοζύγιο πάντως παραμένει υπέρ του, καθώς το State Department και το Foreign Office κρίνουν ότι, όσα λάθη κι αν κάνει ο κ. Ερντογάν, πρέπει να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό ότι κυβερνά μια χώρα που διανύει ιστορική, μεταβατική περίοδο. Πιθανόν, λοιπόν, η Τουρκία να μην καταρρεύσει γρήγορα για τα συμφέροντα της Δύσης, αλλά ένα τέτοιο παιχνίδι πιθανοτήτων, που μπορεί να γίνεται αποδεκτό στην Ουάσινγκτον, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να παίζεται στην Αθήνα ή στο Τελ Αβίβ. Η σκιά του ακραίου Ισλάμ κοντά στα ελληνικά σύνορα ίσως, επιτέλους, ταρακουνήσει και μερικούς πολιτικούς, οι οποίοι είναι ξεχασμένοι στον μονόφθαλμο φιλοαραβισμό της εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου, που τελικά δεν ωφέλησε κανέναν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος τον Μάιο του 2012 εξέφραζε θαυμασμό για το «κοινωνικό έργο» της Χεζμπολάχ!  Η δίκη προθέσεων δεν επιτρέπεται, αλλά - επιτρέψτε την πρόβλεψη- ο κ. Βενιζέλος σύντομα θα ξεπεράσει εαυτόν σε διθυράμβους προς το Ισραήλ. Και ως φυσική διπλωματική συνέπεια, δεν θα διαθέτει αξιοπιστία έναντι καμίας από τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η αξιοπιστία της κυβέρνησης αποτελεί ένα από τα ελάχιστα πλεονεκτήματα της χώρας στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό στερέωμα, όπως αποδεικνύεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και όπως μπορεί να αποδειχτεί και στις σχέσεις με το Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον. Στέλεχος του Πενταγώνου που επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα παραδέχτηκε, συνομιλώντας με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, τη χρησιμότητα της νέας σχέσης Ελλάδας - Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή (Συρία, Αίγυπτος, Βόρεια Αφρική) είναι κορυφαίας σημασίας και επιβάλλει «συνεχή διάλογο» με τους συμμάχους της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η διατύπωση του Αμερικανού επισκέπτη ίσως αναβιώνει σκληρές μνήμες Ψυχρού Πολέμου, αλλά είναι θετική για τα ελληνικά συμφέροντα.


ΠΗΡΑΝ ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ


Το think tank Οpen Europe γράφει στο αποκαλυπτικό άρθρο-ανάλυση «έχουμε τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο και κανένας δεν θέλει να έχει αυτή τη συζήτηση τώρα για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια. Επομένως θέλουν να κερδίσουν λίγο χρόνο μέχρι μετά από τις εκλογές».  Και συνεχίζει:  "Θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι εκτός τροχιάς στο πρόγραμμά της για άλλη μία φορά και είναι μόνο ζήτημα χρόνου προτού ανοίξει ένα νέο χρηματοδοτικό κενό. Μια τέτοια συμφωνία ήλθε τελικά το βράδυ της Δευτέρας.

Πόσα θα εκταμιευθούν και πότε;

Η ευρωζώνη θα παράσχει 2,5 δισ. ευρώ αυτό το μήνα και 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα παράσχουν 1,5 δισ. ευρώ μια 500 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή, απελευθερώνοντας τα κέρδη τους από τη συμμετοχή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αυτό θα πρέπει να δώσει στην Ελλάδα αρκετό ρευστό ώστε να καλύψει τα κόστη και να πληρώσει το ομόλογο των 2,2 δισ. ευρώ που λήγει τον Αύγουστο. Η κλιμακωτή πληρωμή των 6,8 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να επιβάλει περισσότερους όρους, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει τις μελλοντικές δόσεις εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει αργότερα αυτό το μήνα όπου αναμένεται να απελευθερώσει την επόμενη δόση των 1,8 δισ. ευρώ από την πλευρά της. Η κλιμακωτή πληρωμή των 6,8 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να επιβάλει περισσότερους όρους, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει τις μελλοντικές δόσεις εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα έχει λάβει περίπου 208 δισ. ευρώ από τα συνολικά 246 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί.

Τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα;

Η συμφωνία έρχεται με αυστηρούς όρους για την Ελλάδα (όπως πάντα), ιδίως σε ό,τι αφορά τις μειώσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπου η Ελλάδα φαίνεται να έχει μείνει πολύ πίσω. Πρέπει να βάλει σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 δημοσίους υπαλλήλους μέσα στις επόμενες εβδομάδες (εκεί θα λαμβάνουν μειωμένο μισθό και θα απολυθούν σε ένα χρόνο εάν δεν βρεθεί για αυτούς μια νέα θέση). Στην κορυφή όλων, το βασικό αναπάντητο ερώτημα παραμένει, πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα μόλις λήξει η διάσωση; Αυτός ο αριθμός πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ 15.000 πρέπει να απολυθούν μέχρι το τέλος του 2014.

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να βελτιώσει την είσπραξη φόρων. Αυτό είναι προφανώς ευκολότερο να λέγεται από το να γίνει και είναι στόχος από την αρχή, χωρίς πολλές λεπτομέρειες για το πώς αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. Πρέπει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό στον ΕΟΠΠΥ, το οποίο ανέρχεται περί τα 1 δισ. ευρώ. Ξανά, χωρίς λεπτομέρειες για το πώς και πότε ακριβώς αυτό θα κλείσει.

Αναπάντητα ερωτήματα

Στην κορυφή όλων, το βασικό αναπάντητο ερώτημα παραμένει, πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα μόλις λήξει η διάσωση; Η ευρωζώνη έχει ήδη δεσμευτεί για περαιτέρω βοήθεια 11 δισ. ευρώ (απίθανο να είναι με τη μορφή άμεσων κεφαλαίων) για το 2014 και 2015 αν και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί από πού θα προέλθουν. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem απέρριψε αυτές τις ανησυχίες λέγοντας «εάν υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, αυτό θα είναι στο τέλος του 2014, που θα μας επιτρέψει να έχουμε άπλετο χρόνο για να το αντιμετωπίσουμε», κάτι που παρείχε μικρή ανακούφιση δεδομένων των καθυστερήσεων στην αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων της ευρωζώνης.

Μπορεί η κυβέρνηση στα αλήθεια να προωθήσει όλες αυτά τα μέτρα με την ισχνή της πλειοψηφία; Αναμένουμε ότι πιθανώς θα μπορέσει να το κάνει (οριακά), αλλά θα είναι το πρώτο πραγματικό τεστ για το νέο συνασπισμό και θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το πώς θα προχωρήσει στους επόμενους μήνες. Το ερώτημα για την Ελλάδα παραμένουν μεγάλα, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι σε θέση να προωθήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα, έχοντας αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν

Τι συμβαίνει με την κλειστή ΕΡΤ; Αυτό παραμένει ασαφές. Είναι σημαντικό όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά επίσης, από τη στιγμή που οι 2.600 εργαζόμενοι θα μπορούσαν να παράσχουν μια μεγάλη ώθηση προς την επίτευξη των στόχων για τις μειώσεις των δημοσίων υπαλλήλων ( ο πραγματικός λόγος πίσω από το κλείσιμο υποψιαζόμαστε ότι ήταν αυτός από την αρχή).Άλλη μια βασική πτυχή του πρόσφατου χρηματοδοτικού κενού ήταν η απροθυμία των εθνικών κεντρικών τραπεζών να μετακυλίσουν τη συμμετοχή τους στα ελληνικά ομόλογα (μειώνοντας ως εκ τούτου το ποσό που η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει). Δεν είναι σαφές εάν αυτό έχει γίνει ή θα γίνει, αν και τα σχόλια από στελέχη χθες το πρωί υποδηλώνουν ότι ίσως να μην έχει οριστικοποιηθεί.

Άλλη μία συμφωνία πολύ παρόμοια με τις συνήθειες γραμμές τύπου λεφτά έναντι μεταρρυθμίσεων. Τα ερώτημα για την Ελλάδα παραμένουν μεγάλα, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι σε θέση να προωθήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα, έχοντας αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη τα χλιαρά σχόλια από την Τρόικα, φαίνεται ότι ακόμη και αυτοί αναμένουν να ανοίξει σύντομα ένα άλλο χρηματοδοτικό κενό. Εν τω μεταξύ, καθώς το τέλος της διάσωσης πλησιάζει, το θεμελιώδες ζήτημα το οποίο η ευρωζώνη έχει αποφύγει για κάποιο καιρό – πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα για την επόμενη δεκαετία- θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσει".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Γεγονότα

1995: Οι Σέρβοι της Βοσνίας καταλαμβάνουν τη μουσουλμανική πόλη της Σρεμπρένιτσα και σκοτώνουν χιλιάδες κατοίκους.

Γεννήσεις

1832: Χαρίλαος Τρικούπης, από τους κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς.

1934: Giorgio Armani, Ιταλός σχεδιαστής μόδας.

Θάνατοι

1989: Sir Laurence Olivier, Βρετανός ηθοποιός.