11 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση, μετά την έναρξη της εκπομπής της ΔΤ (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση) και τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ. Ο αρμόδιος υφυπουργός Π.Καψής δήλωσε ότι «το κράτος δεν θα μείνει όμηρος των συνδικαλιστών που δεν φεύγουν από το ραδιομέγαρο», κάνοντας διαχωρισμό από τους εργαζόμενους που επιθυμούν να συμμετέχουν στην επόμενη ημέρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και εξήγησε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε οι απολύσεις, ούτε ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις. Με την παιδική σειρά «Ιόλη», που έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ το 1986, συνεχίζεται από τις 8 το πρωί της Πέμπτης το πρόγραμμα από τη Δημόσια Τηλεόραση. Γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη Νεάπολη Λακωνίας το 1986 η μίνι παιδική σειρά, είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα της Ελένης Σαραντίνης και αποτελείται από εννέα επεισόδια. Αιχμηρή η απάντηση του Ρ.Μανθούλη για τη χρήση της ταινίας του «Η Κυρία Δήμαρχος» με την οποία ξεκίνησε η μετάδοση του προγράμματος της «ΔΤ» το βράδυ της Τετάρτης.

Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης για το πρόγραμμα απολύσεων και κινητικότητας στο Δημόσιο. Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με τη συμπαράσταση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και των εργαζομένων στα αμυντικά συστήματα. Στάση εργασίας στους ΟΤΑ από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το Βαρόμετρο Ιουλίου της Public Issue. Από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων Ιουνίου και Ιουλίου προκύπτει ότι η ΝΔ καταγράφει πτώση, το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερός και η ΔΗΜΑΡ στο μεταίχμιο. Βελτιωμένη εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης. Μέχρι και αύριο, Παρασκευή οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πύλη υπουργείου Παιδείας και να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο.

Κόσμος

Η εταιρεία στην οποία ανήκε το τρένο που σκόρπισε το θάνατο και την καταστροφή στο Λακ-Μεγκαντίκ του Καναδά επιρρίπτει την ευθύνη στον εργοδηγό, κατηγορώντας τον πως δεν ασφάλισε σωστά το τρένο και έτσι λύθηκε από τη θέση του και κύλησε, φορτωμένο με πετρελαιοειδή, στο κέντρο της κωμόπολης. Ο αριθμός των σορών που έχουν εντοπιστεί αυξήθηκε στις 20, από τις οποίες μόνο μία έχει αναγνωριστεί, ενώ η αστυνομία θεωρεί πλέον πιθανότατα νεκρούς τους υπόλοιπους 30 αγνοούμενους.Ο ΟΗΕ αποδέχτηκε την πρόσκληση από την κυβέρνηση της Συρίας να σταλούν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του στη Δαμασκό για συνομιλίες σχετικά με την χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο -με το εύρος της επιθεώρησης να παραμένει αγκάθι. Η κυβέρνηση του Άσαντ και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοκατηγορούνται για χρήση του χημικού οπλοστασίου στη σύρραξη.

Αρνήθηκε την ενοχή του για όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο μόνος εν ζωή βασικός ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστώνης. Ο Τσαρνάεφ, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο με πρησμένο το πρόσωπο και το χέρι του σε γύψο, αντιμετωπίζει ακόμη και τη θανατική ποινή εάν κριθεί ένοχος για τις συνολικά 30 κατηγορίες που τον βαρύνουν. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, όταν ένα λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων στην περιοχή της Χουαντσαβελίκα, στο νοτιοανατολικό Περού, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το όχημα βγήκε από το δρόμο για άγνωστη αιτία, καθώς περνούσε μια στενή λωρίδα γης, περίπου 450 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίμα. Η γαλλική δικαιοσύνη διέταξε να κατασχεθεί μέρος της περιουσίας του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, ο οποίος κατηγορείται για «οργανωμένη απάτη» σε υπόθεση επιδιαιτησίας στην οποία εμπλέκεται και η σημερινή γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την εποχή εκείνη υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας της κυβέρνησης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Οικονομία

Το αργότερο έως τις 22 Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας. Ο Κώδικας θα καθορίζει την διαδικασία για την διασφάλιση της είσπραξης φόρων και λοιπών τελών, τα οποία εισπράττονται με τη διαδικασία είσπραξης των φόρων, καθώς και τις κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με την φορολογική νομοθεσία.Σε νέα αύξηση των δικαστικών παραβόλων θα προχωρήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ότι η αύξηση των παραβόλων δεν αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των πινακίων στα Δικαστήρια, άλλα στην είσπραξη εσόδων στο δημόσιο ταμείο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια χαλαρή νομισματική πολιτική προς το παρόν. Όπως είπε ο Μπερνάνκι, σε συνέδριο που οργανώθηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η αμερικανική κεντρική τράπεζα, δεν θα αυξήσει αυτόματα τα επιτόκια, όταν το ποσοστό ανεργίας πλήττει το 6,5% του ενεργού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Αθλητισμός

Την ήττα με 2-1 γνώρισε ο Παναθηναϊκός από τη Γάνδη, στο δεύτερο και τελευταίο φιλικό αγώνα προετοιμασίας επί ολλανδικού εδάφους. Οι Πράσινοι προβλημάτισαν με την απόδοσή τους στο πρώτο ημίχρονο και στις στημένες φάσεις (από όπου προήλθαν τα δύο γκολ), ωστόσο έδειξαν σημάδια βελτίωσης στο β' μέρος. Ικανοποιημένος παρά την ήττα εμφανίστηκε ο προπονητής των Πρασίνων Γιάννης Αναστασίου αφού, όπως τόνισε, «αυτά τα παιδιά έχουν τρομερή πίεση και κράτησαν ψηλά το όνομα του Παναθηναϊκού. Κατέθεσαν και την ψυχή τους σήμερα».

Την ήττα με 3-1 γνώρισε η Ξάνθη από την Ομόνοια, μία εβδομάδα πριν το πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι στο Β' προκριματικό του Europa League. Η ακριτική ομάδα στάθηκε καλά στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο έπεσε η απόδοσή της με συνέπεια να δεχτεί τρία γκολ. Πολύ καλά στοιχεία και σημάδια βελτίωσης έδειξε ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο φιλικό παιχνίδι που έδωσε επί αυστριακού εδάφους. Ο «Δικέφαλος» νίκησε με 2-0 την Κοπεγχάγη, παίζοντας με δυο διαφορετικές ενδεκάδες σε κάθε ημίχρονο και στην επανάληψη - οπότε σημειώθηκαν και τα δύο γκολ - έπαιξε πολύ καλό και ώριμο παιχνίδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: