14 Ιουνίου, 2013

Η ΝΕΑ ΕΡΤ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ

Το ταχύτερο δυνατό θα είναι έτοιμος ο νέος φορέας που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επισήμανε ταυτοχρόνως την ευθύνη του προσωπικού, ιδιαίτερα αυτές τις πρώτες μέρες, για την προστασία της ΕΡΤ.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της ανάγκης που αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος 4002 του 2011 που προβλέπει ρητά την κατάργηση - αναδιοργάνωση για 11 Οργανισμούς μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ.

Ενημέρωσε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης σημαντικών φορέων της γενικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της απόφασης με την οποία προβλέπεται η κατάργηση της ΕΡΤ προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό - και γι αυτό έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή - στη σύσταση νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.  

Σύμφωνα με την απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών έχει οριστεί ειδικός διάδοχος της ΕΡΤ και περιήλθε σε αυτό το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη σύσταση του οργάνου διαχείρισης και εκκαθάρισης της επιχείρησης, το οποίο και θα ασχοληθεί με αποζημιώσεις, όταν υπάρξει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, με τις ενεργές συμβάσεις με τρίτους και επίσης για την προστασία της κινητής και ακίνητης περιουσίας που έχει περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο.

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την περιουσία της ΕΡΤ, γιατί είναι περιουσία και του ελληνικού λαού», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Ο καθένας θα κληθεί να παραδώσει κατά το μερίδιο της ευθύνης και της αρμοδιότητάς του τα πάσης φύσεων στοιχεία με τα οποία είναι χρεωμένος.

Η περιουσία της ΕΡΤ είναι καθοριστικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας μας κι είμαστε αποφασισμένοι να την διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μέσα από έναν σύγχρονο και διαφανή φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που σέβεται και εφαρμόζει τους κανόνες χρηστής διοίκησης», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής για τις εξελίξεις στην δημόσια ραδιοτηλεόραση και απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά ότι όσοι έχουν εμπειρία από τη λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης μπορούν να αντιληφθούν ότι ο εκσυγχρονισμός της είναι μια εξαιρετική δύσκολη άσκηση που μόνο μέσα από ριζικές αλλαγές και συγκρούσεις μπορεί να επιτευχθεί τελικά και αποτελεσματικά. Μία αλλαγή εν κινήσει δεν είναι εφικτή.

Προηγουμένως ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονται σε ιδιωτικούς σταθμούς με τη συνοδεία εισαγγελέα προκειμένου να κάνουν συλλήψεις επειδή αναμεταδίδουν το απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Στείλατε ένα αυθαίρετο e-mail με το οποίο απειλείτε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με κυρώσεις. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν γίνει ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους της χώρας. Σας καταγγέλλουμε και αυτή τη στιγμή απαιτούμε να ανακαλέσετε αυτές τις απαράδεκτες και αυταρχικές πράξεις. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα σε μια δημοκρατία να ενεργείτε με αυτόν τον τρόπο.

Ο οποίος τρόπος δεν είναι ότι καταργεί η κυβέρνηση όλους τους θεσμούς, καταργεί κάθε έννοια επικοινωνίας», είπε ο κ. Λαφαζάνης και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να ανακαλέσει αμέσως την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πρώτα από όλα να ανοίξει το σταθμό της Βουλής που είναι σταθμός της δημοκρατίας.

«Δεν έχετε δικαίωμα να τον μαυρίζετε το σταθμό της Βουλής. Να ανοίξετε αμέσως το κανάλι, να πάρετε αμέσως πίσω τις αυταρχικές πράξεις. Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε δημοκρατικά να απαλλάξετε τη χώρα από την παρουσία σας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού ο υπουργός Οικονομικών, «επέστρεψε αυτολεξεί» τα περί αυταρχισμού στον κ. Λαφαζάνη, εξομολογήθηκε ότι «σαφώς η απόφαση για την προσωρινή κατάργηση της ΕΡΤ δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν από εμάς». «Η διακοπή της μετάδοσης εκπομπών από τον δημόσιο φορέα της χώρας μέχρι την σύσταση του νέου φορέα που θα γίνει πολύ γρήγορα δεν είναι για την κυβέρνηση πολύ εύκολη απόφαση.

Είναι όμως ένα αναγκαίο και θαρραλέο βήμα προκειμένου εκ βάθρων να μπορεί να συσταθεί και να λειτουργήσει στο πλαίσιο της διαφάνειας και του εξορθολογισμού του κόστους ένας νέος δημόσιος φορέας για την τηλεόραση για το ραδιόφωνο και το Διαδίκτυο».

Επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορούσε να γίνει εν κινήσει αυτό, διερωτήθηκε: «Όταν δεν μπορούμε να μεταθέσουμε έναν τεχνικό από την Μουρούζη στην Αγ. Παρασκευή, πώς θα το κάναμε εν κινήσει;».

«Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά θα πρέπει να επαναξιολογήσουν την κατάσταση για το τι συμβαίνει πραγματικά για το θέμα της ΕΡΤ, όχι μόνο με βάση το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και αλλού, στο εξωτερικό», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος. «Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας με τους χειρισμούς στην ΕΡΤ.

Πρέπει να επαναλειτουργήσει αμέσως και να γίνει βεβαίως ο εξορθολογισμός τον οποίο εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε. Είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε όχι γιατί είμαστε οι πρώτοι που καταθέσαμε νομοσχέδιο το φθινόπωρο του 2011 και το οποίο αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω πριν καν κατατεθεί.

Δεν μας πρέπει ως χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία να υφιστάμεθα τις υποδείξεις από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι «ο Σούλτς είπε ότι δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από την τρόικα για το δημοκρατικό κεκτημένο με αφορμή την οικονομική κατάσταση».

Αν το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε μέτρα και κατά της ίδιας της EBU και αν θα ζητήσει και επέμβαση του εισαγγελέα, αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. Σχολίασε δε ότι ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία για τη ζημία που υπέστη η Ελλάδα από την τρόικα.

 Ο κ. Μαριάς κατήγγειλε πολιτική εκφοβισμού και αυταρχισμό και σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα διότι δεν αντιδρούσε όταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έλεγαν ότι με τις δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου καταργείται η Βουλή.

Την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επέβαλε το κλείσιμο στην ΕΡΤ και των παράγωγων της πράξης αυτής, όπως η υπουργική απόφαση που ακολούθησε, ζήτησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη.

 «Κύριε υπουργέ εσείς την υπερασπιστήκατε αυτή την απόφαση εδώ αλλά είναι μια μονομερής απόφαση αυτή που πήρατε. Δεν ήρθε κανένας εισβολέας να θίξει τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, βεβαίως και υπάρχει ανάγκη για αναδιοργάνωση.

Αλλά το να πέσει αυτό το μαύρο από το δημόσιο φορέα της χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι ο δημοσιογραφικός φορέας κάθε κράτους προστατεύεται και γι΄ αυτό υπάρχει γενική κατακραυγή και από το εξωτερικό για τους χειρισμούς.

Τι απαντούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Απάντηση δίνουν στις επικριτικές αναφορές του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την ΕΡΤ και την λειτουργία της, οι εργαζόμενοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με ανακοίνωση που εξέδωσαν μέσα από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αργά το βράδυ της Τετάρτης, και ενώ στον προαύλιο χώρο συνεχίζονταν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ από καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου παρά την βροχή.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, αφού απαντούν στο ρητορικό ερώτημα του κ. Σαμαρά από την ομιλία του στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ για το κατά πόσο αυτή «κόπηκε» από το πρόγραμμα που μεταδίδεται δια μέσου διαδικτύου από τους εργαζόμενους  λέγοντας ότι μεταδόθηκε ολόκληρη σε ζωντανή σύνδεση,  αναρωτιούνται αν πρέπει να εκλάβουν ως αυτοκριτική τις καταγγελίες για αδιαφάνεια, κυκλώματα και λεηλασία του πλούτου της ΕΡΤ.

Επισημαίνουν ότι την ώρα που απολύονταν συμβασιούχοι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και οι διορισμένες διοικήσεις της ΕΡΤ έπαιρναν αποφάσεις για πρόσληψη υψηλόμισθών συμβούλων, για μικτές και εξωτερικές παραγωγές που δίνονταν σε «ημετέρους» με υπέρογκα ποσά και περιθωριακά ποσοστά τηλεθέασης.

«Αυτά καταγγέλλουμε τόσο καιρό που λέμε ότι δεν απεργούμε για τα προνόμια μας αλλά για να αποτρέψουμε την απαξίωση της ΕΡΤ και την περιθωριοποίηση της» αναφέρουν οι εργαζόμενοι. Απαντούν επίσης στο χαρακτηρισμό «Τζουράσικ Παρκ» που τους απεύθυνε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι οι μέθοδοι διοίκησης που χρησιμοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο θυμίζουν παλαιοκομματικές νοοτροπίες που οδήγησαν στα αποτελέσματα που σήμερα καταγγέλλονται από τον κ. Σαμαρά.

«Είπε πως μεταδίδουμε τις ειδήσεις όπως εμείς θέλουμε. Προφανώς ο Πρωθυπουργός εννοεί ότι δεν υπακούσαμε στις ασφυκτικές παρεμβάσεις, ότι αντιδράσαμε στα περιστατικά λογοκρισίας τα οποία και έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως» συνεχίζουν.

Κατηγορούν επίσης τον Πρωθυπουργό ότι προσποιείται ότι αγνοεί ότι την τελική ευθύνη για τις ειδήσεις έχουν στελέχη που ο ίδιος επέλεξε, όπως παραδείγματος χάριν ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης Αιμίλιος Λιάτσος  «ο οποίος αξιολόγησε ως είδηση την επέτειο της εφημερίδας παρασκήνιο και όχι τις καταγγελίες για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ».


Ε.Τ.Ε. ΚΑΙ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ''ΜΗ ΕΦΙΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΟΥ''

Δεν προβλέπεται η εισφορά ακίνητης περιουσίας με αντάλλαγμα την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών επισημαίνουν ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, σε απάντηση της πρότασης που είχε κάνει πρόσφατα ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

Ο Μητροπολίτης Σύρου - με επιστολή του είχε προτείνει να υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας με την εισφορά των ακινήτων της Εκκλησίας και έτσι η Εκκλησία της Ελλάδος να καταστεί ο μεγαλομέτοχος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Απάντηση για το θέμα έδωσε και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με έγγραφό της προς τη Βουλή αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Η απάντηση κινείται στο ίδιο πνεύμα:

"Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας θέτει περιορισμούς ως προς το υλοποιήσιμο της πρότασης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου" και ότι "με τη διαδικασία που έχει καθοριστεί από τον Ν. 3864/2010 για τη χορήγηση κεφαλαιακής ενίσχυσης προς τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν γίνεται πρόβλεψη συμμετοχής με εισφορά ακινήτων περιουσιακών στοιχείων".

Η Εθνική Τράπεζα πάντως εκφράζει την "πεποίθησή της ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και την πολυμετοχικότητά της, προσηλωμένη στην εκπλήρωση του αναπτυξιακού εθνικού ρόλου που επί 172 χρόνια ακατάπαυστα υπηρετεί".

Εξάλλου εχθές το μεσημέρι, η Εκκλησία της Ελλάδος πούλησε 560.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας από το χαρτοφυλάκιο της, αγοράζοντας ταυτόχρονα άλλες τόσες νέες. Συγκεκριμένα η Εκκλησία πούλησε 560.000 μετοχές στην τιμή των 4,32 € εισπράττοντας 2.419.200€ και αγόρασε άλλες τόσες στην τιμή των 4,29€ συνολικής αξίας 2.402.400€ .

Κι αν το ποσόν των 16.800€ που κέρδισε από αυτήν την συναλλαγή η Εκκλησία φαντάζει «μικρό», τα προνόμια που κέρδισε είναι περισσότερα. Καταρχήν, η Εκκλησία αυτή τη φορά δεν δανείστηκε για να αγοράσει μετοχές όπως είχε γίνει στο παρελθόν «βουλιάζοντας» την ΕΚΥΟ σε έναν ακριβό δανεισμό που μόνο ζημιές προκάλεσε.

Οι 560.000 νέες μετοχές της ΕΤΕ που απέκτησε, για τα επόμενα 4,5 χρόνια θα έχουν warrants. Αυτό σημαίνει πως όσο ψηλά κι αν φτάσει η μετοχή της ΕΤΕ μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η Εκκλησία θα μπορεί να αγοράζει από το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας μετοχές στα 4,29€. Ακόμη και αν η Εκκλησία δεν θελήσει να μπει στη διαδικασία της χρήσης των warrants θα μπορεί είτε να τα πουλήσει ή να τα εξαργυρώσει.

ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ

Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία της Ελλάδος κατέχει περίπου το 1,2% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Δεν είναι μεγαλομέτοχος, παρά τους «θρύλους», αλλά ούτε και μη υπολογίσιμη βέβαια.

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.....

Ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης μέσα στην νύχτα για επιχείρηση απόκρουσης εισβολέα και ανακατάληψη νησίδας. Έγινε μεταφορά δυνάμεων. Η εντολή δόθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο. Πρόκειται για την άσκηση «Πυρπολητής 4/13» στην οποία συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πολεμικά πλοία και ειδικές δυνάμεις. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πώς ενεργοποιήθηκε μέρος του συστήματος αεράμυνας, ενώ έγινε και μεταφορά δυνάμεων με τα ΠΤΜ L-184 «Κέρκυρα» και L-180 «Κεφαλληνία»  προκειμένου να γίνει ανακατάληψη νησίδας.

Τα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς συμμετείχαν σε άσκηση μετά από πολλούς μήνες και μάλιστα εν μέσω νυκτός. Από θαλάσσης έλαβαν μέρος επίσης δύο φρεγάτες και μία κανονιοφόρος. Η άσκηση έγινε αιφνιδιαστικά με επίκεντρο τη Δοκό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε συναγερμό το βράδυ χθες και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εκτελούσαν επιχειρήσεις «υψηλού ρίσκου» όπως ονομάζονται. Η άσκηση ολοκληρώθηκε πριν λίγο. Η ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης δείχνει και την ανησυχία που επικρατεί στο Πεντάγωνο για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η εισβολή σε κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου και μάλιστα νύχτα είναι στα σχέδια των Τούρκων και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν τα μέτρα του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Εργαζόμενοι και πολίτες εξακολουθούν να κατακλύζουν το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής διαμαρτυρόμενοι για την αιφνίδια αναστολή λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να μεταδίδουν ειδήσεις για τις εξελίξεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέσω Διαδικτύου. Στιγμιότυπα εντός και εκτός του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.  

Συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ παραχωρούν το μεσημέρι από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) Ζαν Πολ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτάρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης. Μέσω Διαδικτύου συνεχίζουν να εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τους πρόγραμμα. Το πρόγραμμα των εργαζομένων εκτός από το Διαδίκτυο, αναμεταδίδεται και από το site της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης EBU και κατά διαστήματα από την τηλεόραση του 902.

 Τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά, αποφάσισαν ομόφωνα την Πέμπτη οι ομοσπονδίες και το διασωματειακό των εργαζομένων στα ΜΜΕ για το «λουκέτο» της ΕΡΤ. Η απεργία αφορά όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους στα ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά και έντυπα μέσα (εφημερίδες και περιοδικά), τους τυπογράφους και τους εργαζόμενους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γενική Γραμματεία.  

Εξαιρούνται μόνο όσα ηλεκτρονικά μέσα μεταδίδουν αποκλειστικά το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όπου παρευρέθηκε ο γγ της ΚΟ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Πλήθος κόσμου παραμένει για μία ακόμη ημέρα στο προαύλιο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. Η λεωφόρος Μεσογείων άνοιξε στην κυκλοφορία αργά το απόγευμα.

Κόσμος

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει κάνει «περιορισμένη χρήση» χημικών στον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα, κατά συνέπεια είναι έτοιμη να εξοπλίσει τους αντάρτες. Συνεχείς είναι οι αναφορές των ξένων Μέσων Ενημέρωσης στην υπόθεση της ΕΡΤ στο πλαίσιο και της 24ωρης απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικό το εξώφυλλο της γαλλικής Libération, η οποία σε μαύρο φόντο αναρωτιέται: «Ποιος έσβησε την τηλεόραση;». Μαύρο εξώφυλλο και για την Humanité με τίτλο: «Ελλάδα: μαύρη οθόνη πάνω από τη δημοκρατία».

Τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA απέτρεψαν ή βοήθησαν στην αποτροπή δεκάδων δυνητικών τρομοκρατικών επιθέσεων, είπε ενώπιον της Γερουσίας ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Κιθ Αλεξάντερ, απαντώντας στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τις σαρωτικές παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών στις ΗΠΑ κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων.

Το ενδεχόμενο να θέσει σε δημοψήφισμα στην Κωνσταντινούπολη τα αμφιλεγόμενα σχέδια ανάπλασης του αστικού πάρκου της πλατείας Ταξίμ φέρνει στο προσκήνιο ο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί να αποχωρήσουν άμεσα. Εύθραυστη ηρεμία επικρατεί στην πλατεία μετά το χάος του προηγούμενου 24ώρου.

Τη σκυτάλη πήραν την Τετάρτη χιλιάδες δικηγόροι διαδηλώνοντας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη κατά της βίαιης αντιμετώπισης των συναδέλφων τους από την αστυνομία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Δικαστήριο στην Τυνησία επέβαλλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών σε τρεις γυναίκες, μέλη – δύο από τη Γαλλία και μία από τη Γερμανία – που είχαν διαμαρτυρηθεί γυμνόστηθες υπέρ φυλακισμένης τυνήσιας ακτιβίστριας.

Οικονομία

Η Εθνική Τράπεζα γίνεται η δεύτερη τράπεζα μετά την Alpha Bank που υπερβαίνει το στόχο του 10% στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές, ικανοποιώντας τον όρο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης για να διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της. Με κυρώσεις προειδοποίησε το υπουργείο Οικονομικών τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που αναμεταδίδουν το σήμα της ΕΡΤ.

Το υπουργείο Οικονομικών με e-mail ξεκαθάρισε στους αρμόδιους φορείς πως τυχόν προβολή των πάσης φύσεως εκπομπών (τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών), που φέρουν το σήμα της ΕΡΤ από περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς συνιστά μη αδειοδοτημένη και εξ αυτού του λόγου παράνομη προβολή προγράμματος και αντιμετωπίζει όλες τις κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Στο διορισμό ειδικού διαχειριστή του μεταβιβαζόμενου ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ προχώρησαν το υπουργείο Οικονομικών και το γραφείο του υφυπουργού στον πρωθυπουργό κ. Σ. Κεδίκογλου. Ο διορισμός έγινε με τροποποίηση της αρχικής κοινής υπουργικής απόφασης οικ. 02/11.6.2013.

Αθλητισμός

Και τώρα οι δύο τους! Παναιτωλικός και Ολυμπιακός Βόλου είναι πλέον οι μόνοι διεκδικητές της πρώτης θέσης των πλέι-οφ ανόδου στη Σούπερ Λίγκα, αφού νίκησαν αντίστοιχα Νίκη Βόλου και Ηρακλή, θέτοντάς τους παράλληλα νοκ-άουτ. Σε ανακοίνωση της απόκτησης του Μάρκου Βελλίδη για δύο χρόνια προχώρησε ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο πρώην τερματοφύλακας του Άρη μετακομίζει από τη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα, ως ελεύθερος καθώς το συμβόλαιό του με την ομάδα ολοκληρώθηκε φέτος. Η άφιξη του Βελλίδη αναμένεται να δημιουργήσει «ντόμινο» εξελίξεων διότι θα διεκδικήσει θέση βασικού, από τον Φεγκρούς. Την πεποίθηση ότι η διοίκηση της ΕΠΟ δεν κινδυνεύει από την προσφυγή των Ενώσεων Ηρακλείου και Κιλκίς στα πολιτικά δικαστήρια εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Τετάρτη.

«Δεν φοβόμαστε και δεν κινδυνεύει η διοίκηση της ΕΠΟ» είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ΟΦΗ και Εργοτέλη, στον Φερνάντο Σάντος αλλά και στη διαιτησία του τελικού του Κυπέλλου.


«ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΗ» Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ 1950!

Οι παλαιότερες γενιές Ελλήνων ζούσαν με τον εφιάλτη της Ψωροκώσταινας. Πίσω από την έκφραση αυτή βρισκόταν πάντα μια Ελλάδα χωρίς υποδομές, χωρίς υψηλό επίπεδο διαβίωσης, με λίγα σχολεία, λιγότερα νοσοκομεία, ελάχιστα πανεπιστήμια, απομακρυσμένα νησιά και χωριά γεμάτα παιδιά που δεν μπορούσε η γη να τα θρέψει. Οι Έλληνες πολεμούσαν. Κάθε γενιά είχε να κάνει τον δικό της πόλεμο. Άλλοτε για να γίνει η Ελλάδα μεγαλύτερη και περισσότεροι πληθυσμοί ομογενών να απελευθερωθούν και να ενταχθούν στην εθνική επικράτεια.

Άλλοτε για να διατηρήσει τα κεκτημένα: εδάφη, δικαιώματα, διεκδικήσεις, συσχετισμούς. Οι δρόμοι, οι ραχούλες, τα ξέφωτα και οι πλατείες της Ελλάδας είναι γεμάτα μνημεία, ηρώα, ονόματα ανθρώπων που έπεσαν στα πεδία των μαχών ή εκτελέστηκαν σε αντίποινα για τα εθνικά αντάρτικα στις περιόδους της κατοχής από τους ξένους. Ακόμα θυμόμαστε οι πιο παλιοί τις μαυροφορεμένες γυναίκες, μητέρες, αδελφές, κόρες των νεκρών. Η Ελλάδα, ακόμη και στις περιόδους ειρήνης, λαβώθηκε από τη μετανάστευση και την προσφυγιά, δύο δυνάμεις αντίρροπες, απόλυτα συνυφασμένες με τον όρο «επιβίωση». Με έννοιες όπως φιλότιμο, τιμή, χρέος και περηφάνια κινήθηκε στο διάβα του χρόνου η ράτσα των Ελλήνων. Ευφυείς, σκληραγωγημένοι, εγωιστές, παλικαράδες.

Ήξεραν να κάνουν οικογένεια, να φτιάχνουν σπιτικό, να στέκονται όρθιοι, όσες δυσκολίες κι αν τύχαιναν, όσες καταστροφές και να τους συναντούσαν. Από γενιά σε γενιά περνούσε μια φράση• μια φράση-κλειδί: «Παιδάκι μου, να μη δείτε και να μη ζήσετε αυτά που είδαμε και ζήσαμε». Μπορεί ο τόνος να ήταν μελοδραματικός, αλλά οι Έλληνες κοιτούσαν πάντα μπροστά. Ζούσαν την ελπίδα στην καθημερινότητά τους: οικογένεια, πατρίδα, εκκλησία. Οι τρεις δεσμοί που τους κρατούσαν ζωντανούς στο πέρασμα της Ιστορίας. Και πόλεμος, ατέλειωτος πόλεμος. Και, από την άλλη, επιστροφή από το μέτωπο, η χέρσα γη, οι κατεστραμμένοι δρόμοι, τα γεφύρια, η φτώχεια που δεν επέτρεπε στο κράτος να οργανώσει τις υποδομές για να υπάρξει η ανάπτυξη.

Ηταν και η διχόνοια, μόνιμος σύντροφος του Ελληνισμού, τα παιχνίδια των ξένων, οι πάντα πρόθυμοι πολιτικοί να θυσιάσουν την πατρίδα και τον λαό για τα προσωπικά τους συμφέροντα. Από την άλλη, οι ανιδιοτελείς. Η Ελλάδα χτίστηκε με μεγάλες ευεργεσίες, ιδιωτικές δωρεές, παραχωρήσεις της εκκλησιαστικής γης, διανομές γης. Η Ελλάδα απέκτησε κοινωνικό κορμό στη βάση μιας φυσικής προόδου και όχι μιας δημοκρατίας αλά καρτ. Η Ελλάδα επιθυμούσε διακαώς κάποτε να σταματήσει ο πόλεμος. Οι άντρες να γυρίσουν σπίτι και να ζήσουν με τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, μεγαλώνοντας τον πλούτο, δίνοντας ευκαιρία στα παιδιά τους να ζήσουν καλύτερα, να σπουδάσουν, να μορφωθούν, να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Η Ελλάδα του ’50, η αρχή μιας περιόδου που κρατά έως και σήμερα. Το τέλος του Μεγάλου Πολέμου και του Εμφυλίου. Από τότε δεν έγινε άλλος μεγάλο ς πόλεμος για τους Ελληνες.

Φυσικά, υπήρξαν ο «Αττίλας» στην Κύπρο, τα Ιμια στο Αιγαίο, αλλά μεγάλος πόλεμος με τη συμμετοχή των Ελλήνων δεν προέκυψε. Ο έντιμος ιστορικός συμβιβασμός, η Ευρώπη, η «μικρή και ανέντιμος» Ελλάδα. Φτιάχτηκαν δρόμοι, πόλεις, χωριά, τούνελ, δίκτυα, πληθωρισμός, ευμάρεια. Αποκτήθηκαν νοσοκομεία, σχολεία, οικοσκευές, αυτοκίνητα, καταναλωτικές συνήθειες. Οχι όμως κράτος δίκαιο, όχι κοινωνία ώριμη, όχι κοσμοθεωρία νικητή, όχι κουλτούρα πολιτισμού.

Ολα πρόχειρα, φαστ φουντ, προσαρμοσμένα στο πρόσκαιρο, στο ιδιωτικό, στο συμπλεγματικό μικροσυμφέρον. Σήμερα γυρίζουμε στο 1950. Χωρίς ελπίδα, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς μάχη, χωρίς ιδεαλισμό. Τότε βλέπαμε μπροστά, σήμερα βλέπουμε πίσω. Τότε ήμασταν νικητές. Σήμερα είμαστε οι πλέον ηττημένοι της Ιστορίας μας. Γιατί αυτή τη φορά δεν πολεμήσαμε… Απλώς παραδοθήκαμε.

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΗΝΕΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ!

Το ξημέρωμα που διαδέχτηκε χθες τη νύχτα έντασης που προηγήθηκε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης μετέδιδε έντονα στους περαστικούς την εικόνα της «ηρεμίας λίγο πριν από τη μεγάλη καταιγίδα». Ο αέρας μύριζε ακόμη έντονα από τα εκατοντάδες δακρυγόνα που είχαν ρίξει το τελευταίο 24ωρο οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των διαδηλωτών, ενώ τα συνεργεία του δήμου με τη συνοδεία απορριμματοφόρων προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την «τουριστική εικόνα» της πλατείας Ταξίμ. «Θα συνεχίσουμε τα μέτρα μας αδιάκοπα, μέρα και νύχτα, μέχρι να απομακρυνθούν τα περιθωριακά στοιχεία και η πλατεία ανοίξει στον λαό» επαναλάμβανε χθες κι ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλου. Στο «κάδρο» της νέας ημέρας και οι αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή, κάνοντάς τη να μοιάζει περισσότερο όμως με «εμπόλεμη ζώνη» παρά με ατραξιόν για τους ξένους επισκέπτες.

 Φόβος επεισοδίων

Αιτία, βέβαια, της παραμονής των αστυνομικών εκεί «ο φόβος νέων βίαιων επεισοδίων», σαν κι αυτά που σημειώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης και στην Αγκυρα. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν στιγμιότυπα πετροπόλεμου και ρίψης δακρυγόνων ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες εισέβαλαν τα ξημερώματα στο πάρκο Κουγουλού, όπου είχαν κατασκηνώσει πολίτες σε αλληλεγγύη των κατασκηνωτών του Γκεζί, που τις τελευταίες ώρες είχε μετατραπεί σε «υπαίθριο νοσοκομείο εκστρατείας», με τους εθελοντές να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στους τραυματίες διαδηλωτές.

Ανήμερα, πάντως, της πολυσυζητημένης συνάντησης που είχε προγραμματιστεί να έχει την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικείμενο συζήτησης είχε γίνει η εικόνα που κυκλοφόρησε ευρύτατα στο διαδίκτυο. Εικόνα στην οποία πρωταγωνιστεί φάλαγγα αστυνομικών που στρέφουν τις αντλίες νερού εναντίον ενός άνδρα σε αναπηρικό αμαξίδιο, ο οποίος κρατούσε στα χέρια του μια τουρκική σημαία μέσα σε ένα πυκνό νέφος δακρυγόνων. Σοκ την ίδια στιγμή προκαλούσε στον κόσμο και το βίντεο στο οποίο απεικονίζεται αστυνομικός να πυροβολεί εν ψυχρώ διαδηλωτή κατά τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν σχεδιάζει να διοργανώσει για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αντιδιαδηλώσεις με τη μαζική συμμετοχή οπαδών του, τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Αγκυρα. Την ίδια ώρα το Συντονιστικό Αλληλεγγύης Ταξίμ, που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές, διαμήνυε χθες ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει γίνει σαφής η σύσταση της αντιπροσωπίας που θα συναντηθεί με τον Ερντογάν», ενώ κατήγγειλαν ότι «δεν πρόκειται για ειλικρινή προσπάθεια διαλόγου, αλλά για απόπειρα εξαπάτησης της κοινής γνώμης».

Εντονη, τέλος, ήταν χθες και η συζήτηση για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν οι διαδηλώσεις στην οικονομία της χώρας και το κατά πόσο αυτές επηρεάζουν τελικά το success story του Ερντογάν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Fitch Πολ Ρόκινς δήλωνε ότι «οι διαδηλώσεις δεν είναι τέτοιας κλίμακας ώστε να προκαλέσουν πρόβλημα στην οικονομία όπως συνέβη σε χώρες του αραβικού κόσμου τα τελευταία χρόνια».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1789: Τα «γεννητούρια» και τα βαφτίσια του whiskey bourbon. Συγκεκριμένα, στην κομητεία Bourbon του Kentucky αποστάζεται whiskey από καλαμπόκι.

1821: Επίσημη έναρξη της επανάστασης στην Κρήτη και νίκη των Ελλήνων σε μάχη κοντά στον Λούλο των Χανίων.

1873: Ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.

Γεννήσεις

1961: Boy George, Άγγλος pop τραγουδιστής.

Θάνατοι

1904: Νικηφόρος Λύτρας, ζωγράφος.

1920: Μαξιμίλιαν Βέμπερ, Γερμανός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος, που υπήρξε από τους βασικούς θεμελιωτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας.


1995: Rory Gallagher, Ιρλανδός rocker.