14 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Εργαζόμενοι και πολίτες εξακολουθούν να κατακλύζουν το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής διαμαρτυρόμενοι για την αιφνίδια αναστολή λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να μεταδίδουν ειδήσεις για τις εξελίξεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέσω Διαδικτύου. Στιγμιότυπα εντός και εκτός του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.  

Συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ παραχωρούν το μεσημέρι από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) Ζαν Πολ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτάρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης. Μέσω Διαδικτύου συνεχίζουν να εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τους πρόγραμμα. Το πρόγραμμα των εργαζομένων εκτός από το Διαδίκτυο, αναμεταδίδεται και από το site της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης EBU και κατά διαστήματα από την τηλεόραση του 902.

 Τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά, αποφάσισαν ομόφωνα την Πέμπτη οι ομοσπονδίες και το διασωματειακό των εργαζομένων στα ΜΜΕ για το «λουκέτο» της ΕΡΤ. Η απεργία αφορά όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους στα ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά και έντυπα μέσα (εφημερίδες και περιοδικά), τους τυπογράφους και τους εργαζόμενους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γενική Γραμματεία.  

Εξαιρούνται μόνο όσα ηλεκτρονικά μέσα μεταδίδουν αποκλειστικά το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όπου παρευρέθηκε ο γγ της ΚΟ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Πλήθος κόσμου παραμένει για μία ακόμη ημέρα στο προαύλιο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. Η λεωφόρος Μεσογείων άνοιξε στην κυκλοφορία αργά το απόγευμα.

Κόσμος

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει κάνει «περιορισμένη χρήση» χημικών στον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα, κατά συνέπεια είναι έτοιμη να εξοπλίσει τους αντάρτες. Συνεχείς είναι οι αναφορές των ξένων Μέσων Ενημέρωσης στην υπόθεση της ΕΡΤ στο πλαίσιο και της 24ωρης απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικό το εξώφυλλο της γαλλικής Libération, η οποία σε μαύρο φόντο αναρωτιέται: «Ποιος έσβησε την τηλεόραση;». Μαύρο εξώφυλλο και για την Humanité με τίτλο: «Ελλάδα: μαύρη οθόνη πάνω από τη δημοκρατία».

Τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA απέτρεψαν ή βοήθησαν στην αποτροπή δεκάδων δυνητικών τρομοκρατικών επιθέσεων, είπε ενώπιον της Γερουσίας ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Κιθ Αλεξάντερ, απαντώντας στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τις σαρωτικές παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών στις ΗΠΑ κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων.

Το ενδεχόμενο να θέσει σε δημοψήφισμα στην Κωνσταντινούπολη τα αμφιλεγόμενα σχέδια ανάπλασης του αστικού πάρκου της πλατείας Ταξίμ φέρνει στο προσκήνιο ο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί να αποχωρήσουν άμεσα. Εύθραυστη ηρεμία επικρατεί στην πλατεία μετά το χάος του προηγούμενου 24ώρου.

Τη σκυτάλη πήραν την Τετάρτη χιλιάδες δικηγόροι διαδηλώνοντας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη κατά της βίαιης αντιμετώπισης των συναδέλφων τους από την αστυνομία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Δικαστήριο στην Τυνησία επέβαλλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών σε τρεις γυναίκες, μέλη – δύο από τη Γαλλία και μία από τη Γερμανία – που είχαν διαμαρτυρηθεί γυμνόστηθες υπέρ φυλακισμένης τυνήσιας ακτιβίστριας.

Οικονομία

Η Εθνική Τράπεζα γίνεται η δεύτερη τράπεζα μετά την Alpha Bank που υπερβαίνει το στόχο του 10% στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές, ικανοποιώντας τον όρο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης για να διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της. Με κυρώσεις προειδοποίησε το υπουργείο Οικονομικών τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που αναμεταδίδουν το σήμα της ΕΡΤ.

Το υπουργείο Οικονομικών με e-mail ξεκαθάρισε στους αρμόδιους φορείς πως τυχόν προβολή των πάσης φύσεως εκπομπών (τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών), που φέρουν το σήμα της ΕΡΤ από περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς συνιστά μη αδειοδοτημένη και εξ αυτού του λόγου παράνομη προβολή προγράμματος και αντιμετωπίζει όλες τις κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Στο διορισμό ειδικού διαχειριστή του μεταβιβαζόμενου ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ προχώρησαν το υπουργείο Οικονομικών και το γραφείο του υφυπουργού στον πρωθυπουργό κ. Σ. Κεδίκογλου. Ο διορισμός έγινε με τροποποίηση της αρχικής κοινής υπουργικής απόφασης οικ. 02/11.6.2013.

Αθλητισμός

Και τώρα οι δύο τους! Παναιτωλικός και Ολυμπιακός Βόλου είναι πλέον οι μόνοι διεκδικητές της πρώτης θέσης των πλέι-οφ ανόδου στη Σούπερ Λίγκα, αφού νίκησαν αντίστοιχα Νίκη Βόλου και Ηρακλή, θέτοντάς τους παράλληλα νοκ-άουτ. Σε ανακοίνωση της απόκτησης του Μάρκου Βελλίδη για δύο χρόνια προχώρησε ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο πρώην τερματοφύλακας του Άρη μετακομίζει από τη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα, ως ελεύθερος καθώς το συμβόλαιό του με την ομάδα ολοκληρώθηκε φέτος. Η άφιξη του Βελλίδη αναμένεται να δημιουργήσει «ντόμινο» εξελίξεων διότι θα διεκδικήσει θέση βασικού, από τον Φεγκρούς. Την πεποίθηση ότι η διοίκηση της ΕΠΟ δεν κινδυνεύει από την προσφυγή των Ενώσεων Ηρακλείου και Κιλκίς στα πολιτικά δικαστήρια εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Τετάρτη.

«Δεν φοβόμαστε και δεν κινδυνεύει η διοίκηση της ΕΠΟ» είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ΟΦΗ και Εργοτέλη, στον Φερνάντο Σάντος αλλά και στη διαιτησία του τελικού του Κυπέλλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: